Pave Maijasen kunto romahti – Neumann suree kuolemansairasta ystäväänsä: Itken Paven kohtaloa

Uutiset | 19.11.2020 06:02

Muusikko Pave Maijanen, 70, paljasti syyskuussa sairastaneensa vaikeaa motoneuronitautia ALSia syksystä 2018 lähtien.

Pave muistetaan Dingon tuottajana 1980-luvun hittivuosina. Dingon solisti ja Paven hyvä ystävä Pertti ”Nipa” Neumann, 61, kuuli sairaudesta Pavelta itseltään.

”Äijä on kuihtunut”

Mestarit-nelikostakin tunnettu Pave Maijanen aikoi nauttia leppoisista ikämiespäivistä, mutta toive sai synkän varjon syksyllä 2018. Pave alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, että "potku alkaa hiipua".

Tuolloin hän esiintyi vielä Wigwam-yhtyeen 50-vuotisjuhlakeikoilla. Kiertue jäi Paven viimeiseksi.

– Pietarinkadun Oilers -jäilläkin kaverit kyselivät, että "Mikä on, Pahvi?", ja puheessa alkoi olla ongelmia. Talvella alkoivat tutkimukset, ja diagnoosi oli tyly: vaikea ALS, Pave kertoi STT:n 70-vuotishaastattelussa syyskuussa.

Pave ja Neumann eivät ole suunnitelleet seuraavaa tapaamista. – Oletan Pavella olevan nyt muuta mielessä. Hän viihtyy aika paljon omissa oloissaan, ja kunnioitan sitä, Neumann sanoo. Kuvassa Pave poseeraa syyskuussa.
Pave ja Neumann eivät ole suunnitelleet seuraavaa tapaamista. – Oletan Pavella olevan nyt muuta mielessä. Hän viihtyy aika paljon omissa oloissaan, ja kunnioitan sitä, Neumann sanoo. Kuvassa Pave poseeraa syyskuussa.

Lue myös: IS: Pave Maijanen kärsii ALS-sairaudesta – lihasrappeutuminen vei musiikin artistilta: Soittimet menivät myyntiin viime syksynä, kädet eivät enää pelanneet!

ALS on sairautena raaka ja romahduttaa nopeasti kunnon.

– Siitä tähän päivään äijä on melkoisesti kuihtunut. Katkeroitumisen sijaan mielessä on kuitenkin kiitollisuus siitä, mitä on koettu ja nähty.

Paven ALS on edennyt nopeasti. Hän osallistui lokakuussa Kuva & valo -näyttelynsä avajaisiin, joissa taitavana valokuvaajana tunnettu muusikko istui pyörätuolissa eikä pysynyt juurikaan puhumaan.

Vaikka Neumannilla on ollut aikaa sulatella ystävänsä sairautta, hänen on vaikea hyväksyä asiaa.

– Olen monesti itkenyt hiljaa itsekseni.

Lue Neumannin haastattelu torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Teksti:Kirsi Pöllänen ja STT
Kuvat:Seiskan arkisto ja Lehtikuva
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!