Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
Joonas Mäkipelto

Palomies-Joonas teki leuanvedon ME:n: kädet menivät rajuun kuntoon – kuva!

Salolainen palomies Joonas Mäkipelto, 28, on elävä esimerkki suomalaisesta hulluudesta ja sisusta.

Tänä vuonna hän on pistänyt uusiksi jo kolme leuanvedon maailmanennätystä. Helmikuussaa hän veti Lempäälän Ideaparkissa 5 050 leukaa 24 tunnissa. Heinäkuussa hän rikkoi Keuruulla tunnin ennätyksen vetämällä 1 010 leukaa. Lokakuussa hän kirjasi uuden 12 tunnin ennätyksen Helsingin Kampin ostoskeskuksessa 4 040 leualla.

Ainoastaan tunnin ennätys ei ole virallinen, koska Guinnessin virallinen valvoja ei ollut paikalla. Joonas olisi pystynyt suurempiinkin lukemiin. 

 

Joonas Mäkipelto


– Ennätyspäivät ovat olleet vuoden huonoimpia suorituksia, sillä niissä on ollut paljon paineita ja stressiä. Ilman paineita leukoja menee paljon enemmän, mutta turha kotioloissa vedetyistä leuoista on puhua. Mietitään sitä sitten, kun joku rikkoo ennätykseni, Joonas toteaa Seiskalle.


Valitsi lajin tv:stä

Joonas on harrastanut kaikenlaista urheilua lapsesta asti. Hiihdon SM-kilpailuissa hän on ollut 10 parhaan joukossa kolme kertaa. Leuanvetoura alkoi, kun hän pari vuotta sitten katseli palomieskollegansa Jari Saarion kanssa Kymmenen uutisten loppukevennystä, jossa näytettiin amerikkalaisen tekemää ennätystä. Silloin Jari otti asian puheeksi.

– Katsoimme tosiamme ja sanoin, että Joonas, pitäisikö sinun kokeilla, Jari muistelee.

Tuosta hetkestä kului noin vuosi ensimmäiseen ennätykseen. Saariosta tuli Joonaksen valmentaja ja manageri. Rahaa leuanvedosta ei ole irronnut, mutta tapahtumien kulut he ovat saaneet katettua.

 

Joonas Mäkipelto ja Jari Saario
Joonas ja Jari Saario poseerasivat Joonaksen lemmikkikuningasboan kanssa.


– Saario tekee töitä kolme kuukautta yötä päivää, jotta tapahtumat saadaan järkättyä. Sponsoreita täytyy kerätä paljon. Pelkästään Guinnessille täytyy maksaa toistakymmentä tuhatta euroa, jotta he tulevat valvomaan ennätystä, Joonas kertoo.


Nahka kuoriutui käsistä

Kroppa joutuu ennätyssuorituksissa koville. Tunnin ennätyksessä Joonaksella kuoriutui nahka käsistä, 24 tunnin ennätyksessä häneltä repesivät rintalihas, molemmat hauikset, kyynärtaive ja selkä. 12 tunnin ennätyksessä repesivät "vain" rintalihas ja hauis. Kummankin pidemmän suorituksen aikana hän joutui vetämään yli 2 000 leukaa lihasrepeämien kanssa.

Luovuttaminen on Joonakselle tuntematon käsite.

– Siinä on kaksi vaihtoehtoa, joko lähteä himaan tai jatkaa vetämistä. Revetköön vaikka kaikki lihakset irti, mutta niin kauan kuin leuka nousee tangon päälle, en luovuta!

Myös kämmenet joutuvat leuanvedossa todella koville ja nahka kuoriutuu suorituksen aikana käsistä.

 

Joonas Mäkipellon kädet


Leuanvedon ohella Joonas työskentelee palomiehenä sekä pyörittää kahta firmaa, joista toinen on rakennusalan yritys ja toinen myy RubberGym-nimistä kotikuntolaitetta.

– Olen itse treenannut sillä kolme vuotta. Se on minun mielestäni ylivoimaisesti kätevin tapa treenata kotona.

 

Joonas Mäkipelto treenaa


Välillä henkistä kireyttä

Joonas asuu Salossa avovaimonsa Laura Loposen, heidän kahden lapsensa Mikon ja Eikan, kahden koiran, kahden kissan, muutaman kääpiövuohen ja kahden käärmeen kanssa.

 

Joonas Mäkipelto ja perhe


Laura myöntää, että Joonaksen leuanvetotouhu tuo omat haasteensa parisuhteeseen.

– Miten sen nätisti sanoisi. Välillä kiristää enemmän ja välillä vähemmän. Kyllä joskus tuntuu, että koko perhe elää leuanvetoa. Henkinen kireys, joka on ilmassa kuukautta ennen suoritusta, tarttuu kaikkiin, Laura kuvailee.

Joonaksen 24 tunnin ennätysyritys huipentui siihen, että hän kosi Lauraa. Kosintaa katseltiin 337 000 koneelta livelähetyksen kautta. Sitä ennen iskelmätähti Frederik toivotti Joonakselle onnea kosintaan videolinkin välityksellä Kanariansaarilta.

– Frederikille lähetän kiitokset ja terveiset. Toivottavasti hän lukee Seiskaa, Joonas nauraa.
 

 


Teksti:
Sami Sinokki
Kuvat:
Pasi Murto

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!