Juhani Tamminen

”Päälleni ei kuseskella” - Juhani Tammiselta raivokas vastaisku Tuomas Enbuskelle, harkitsee oikeustoimia: Tämä ei jää tähän!

16.04.2018 05:52

Kiekkomies Juhani Tamminen, 67, oli viime syksynä valmistautumassa koulutuskeikkaansa Mikkelissä, kun aamupalahetki hotellilla sai yllättävän käänteen.

– Allekirjoittaneella on tapana selata iltapäivälehdet, ja silloin se iski silmääni. Olin, että "Hetkinen, mitä helvettiä?" Tami muistelee kotonaan Seiskalle.

Hän oli lukenut Iltalehdestä Tuomas Enbusken kolumnin, jossa hänet ja ex-uutisankkuri Pirkko Arstila, 79, mainittiin samassa yhteydessä ”hitaasti hiipuvien höperöiden” kanssa. Enbuske kirjoitti muun muassa näin: ”Aiemmin nolot vanhukset piilotettiin tuvan perälle tai lähetettiin jäälautalla merelle kuolemaan. Nykyään niillä taas on tunnukset Facebook-tileilleen.”

– Näillä maileilla ei enää häiritse, jos jossain peräkylän sanomissa kirjoitetaan, ettei Tamminen osaa ampua vasemmalta. Sellaiseen en tartu, mutta tämä teksti alkoi häiritä minua yrittäjänä, Tami myöntää.

Juhani Tammisen mitta on nyt tullut lopullisesti täyteen.
Juhani Tammisen mitta on nyt tullut lopullisesti täyteen.

Ei saanut tavata

Syvästi loukkaantunut Tami vaati tapaamista Enbusken ja Iltalehden päätoimittajan kanssa. Se ei toteutunut.

– Ajattelin, että tämähän on erikoista jengiä: lehteen ladotaan liiketoiminnasta paskaa kylmän viileästi, mutta kun haluttaisiin tavata ja korjata asiat, se ei käy. Sillä hetkellä molemmat menettivät uskottavuutensa silmissäni täydellisesti.

Myöhemmin Tami sai kutsun Susanne Päivärinnan IL-TV:ssä pyörivään ohjelmaan. Paikalla oli myös Enbuske, joka ei jättänyt mairittelevaa kuvaa itsestään.

– Yksi tapaaminen hänen kanssaan riitti, toivottavasti seuraavaa ei tule. Luojan kiitos siinä oli selväjärkinen Päivärinta paikalla.

Juhani Tamminen ei voi käsittää itseensä kohdistunutta "henkilövittuilua."
Juhani Tamminen ei voi käsittää itseensä kohdistunutta "henkilövittuilua."

Pelkkää v****ilua?

Tami kertoo osallistuneensa urallaan lukemattomiin debatteihin, muttei ole koskaan kokenut samanlaista rimanalitusta kuin Enbusken kanssa.

– Hänestä jäi kuva helvetin paljon itseään pussiin puhuvana toimittajana. En saanut hänen niin sanotuista argumenteistaan mitään selvää.

– Yleensä debatista jää mielikuva, että toisella osapuolella on ollut jokin pointti. Mutta jos tästä jätettiin pois minuun kohdistunut v****ilu, ei jäänyt mitään jäljelle!

Vaikka Tami antoi Päivärinnan haastattelussa ymmärtää, että asia olisi syytä selvittää vanhaan malliin mies miestä vastaan, hän ei osannut odottaa Enbusken tarttuvan syöttiin.

Juhani Tamminen ei kuulemma aio alentua mittelöön kenen tahansa kanssa. Hän mieluummin sivistää itseään laatukirjallisuuden parissa.
Juhani Tamminen ei kuulemma aio alentua mittelöön kenen tahansa kanssa. Hän mieluummin sivistää itseään laatukirjallisuuden parissa.

”Kusi brändin päälle”

Seuraavan kerran Tamilla meni kahvi väärään kurkkuun kotisohvallaan, kun Enbuske, Veitola & Salminen palasi ruutuun. Maaliskuussa nähdyssä jaksossa Enbuske bodasi painiasussa ja odotteli turhaan Tamia saapuvaksi mittelöön.

Viikkoa myöhemmin Enbuske arveli Tamin kuuluvan samaan kastiin haastattelun peruneen Aku Louhimiehen kanssa:

– Miehinen kunnia ei ilmeisesti merkitse heille yhtään mitään, Enbuske irvaili.

Silloin Tamin vati meni lopullisesti nurin. Maikkarin kiekkokommentaattorina vuosikaudet nähty legenda ei voi käsittää, miten samalla kanavalla ”Omat potkivat ja vetävät hänen bisneksensä vessasta alas.”

– Olen lyönyt bisnekseni pystyyn jo 1970-luvulla. Se on kannattavaa liiketoimintaa, ja myyn sitä itse luomallani henkilöbrändillä. Sen päälle ei julkisesti kusta!

"Henkilöbrändini päälle ei perkele kuseskella!" jyrisee Juhani Tamminen.
"Henkilöbrändini päälle ei perkele kuseskella!" jyrisee Juhani Tamminen.

Seuraavaksi käräjille?

Tami kokee, että hänen brändiään on halveerattu kahdesti suorassa lähetyksessä. Kyse ei kuulemma ole siitä, etteikö häntä saisi kritisoida.

– En olisi pelannut ja koutsannut 50:tä vuotta, jos olisin herkkä kritiikille. Mutta on ihan eri asia, jos valheellisella kritiikillä vahingoitetaan elinkeinoa. Jos tämä on jollekin itseään toimittajaksi kutsuvalle epäselvää, kannattaa tutustua lakiin sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa.

Harkitset siis oikeustoimia?

– Tietenkin! Olen pyytänyt vastuussa olevia henkilökohtaiseen tapaamiseen, mutta siihen heillä ei ole ollut uskallusta.

Teksti: Eetu Ampuja
Kuvat: Mika Okko

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!