"Ollaan aika kusessa" - törsääjäpiispa Teemu Laajasalo nimitteli kotinsa remonttimiehiä spedeiksi: kohumeili päätyi käräjäoikeuteen!

Uutiset | 16.01.2018 14:27

Viime viikolla kohuotsikoihin noussut Helsingin piispa Teemu Laajasalo joutui vuonna 2010 käräjille, kun mies kieltäytyi maksamasta asuntoonsa tehdyistä sähkötöistä kertynyttä yli 9 000 euron laskua. Laajasalo oli sitä mieltä, että oli joutunut törkeän ylilaskutuksen uhriksi, joten hän suostui maksamaan laskusta vain 5 800 euroa. Lopulta Laajasalo ja urakoitsija pääsivät asiassa sovintoon, ja remonttiyritys veti kanteensa pois.

Juttu oli sillä taputeltu, mutta Helsingin käräjäoikeuden papereista paljastuu mielenkiintoinen seikka piispa Laajasalosta – tai oikeastaan hänen kielenkäytöstään. Laajasalo toimitti oikeudelle kirjalliseksi todisteeksi urakoitsijan kanssa käymäänsä sähköpostikirjeenvaihtoa.

Viestinvaihdon aikaan Laajasalo oli vakituisessa virassa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa ja johti Helsingin ydinkeskustassa Mikael Agricolan kirkossa Agricolaliikettä, joka pyrki elävöittämään Punavuoren seurakuntaa.

Sähköpostissa Laajasalo kertoo urakoitsijalle toiveistaan liittyen asuntonsa remonttiin. Laajasalo kertoo kiireisestä aikataulustaan toteamalla, että on kotinsa remontoinnin suhteen ”kusessa”.  Lisäksi Laajasalo kertoo tarvitsevansa asuntoonsa useita alan ammattimiehiä remonttihommiin, mutta kutsuu näitä jostain syystä halventavasti ”spedeiksi.”

- Me ollaan aika kusessa aikataulun suhteen, eli pitäis saada kaikki spedet varattua etukäteen ja mietittyä prosessi tiukaksi, Laajasalo kirjoittaa meilissään.

teemu laajasalo

Laajasalon sanavalinta duunareista on erikoinen, sillä "spede” on tulkittavissa haukkumasanaksi. Spede-sana tarkoittaa urbaanin sanakirjan mukaan ”tyhmää, typerää, idioottia tai pelleä”. Spede on myös haukkumasana poliiseille, mutta niitä Laajasalo tuskin oli kotiinsa tilaamassa.

Seiska yritti tavoittaa Laajasaloa kommentoimaan asiaa, mutta mies ei vastannut soittopyyntöön.

Piispa Laajasalo on viihtynyt viime aikoina skandaalinkäryisissä otsikoissa, kun paljastui, että hän oli kirkkoherrana toimiessaan vingutellut leväperäisesti seurakunnan luottokorttia.

Kirkko ja kaupunki -lehdelle asian paljastaneen toimittaja Johanna Korhosen mukaan Laajasalo oli törsännyt kirkollisveronmaksajien rahaa sviitteihin, risteilyihin, samppanjaan ja ravintolaillallisiin. Laajasalo oli myös ostellut kortilla Coca-Colaa, Flow-festareiden lippuja ja kukkia. Kuitteja Laajasalolta oli kadonnut yli 2 600 euron arvosta. Laajasalo käytti kirkon rahoja myös monenlaiseen muuhun hemmotteluun.

Teksti:Panu Hörkkö
Kuvat:Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!