Ohjaaja Kati Keskihannu auttaa näytelmällään nuoria tunnistamaan seksuaalisen ahdistelun – ”Opastan tunnistamaan katsojan omaa häpeää ja pahaa oloa”

Uutiset | 23.10.2019 13:01

Ohjaaja ja näyttelijä Kati Keskihannu, 42, on esittänyt vuodesta 2017 alkaen Kirjeitä kuolemalle -näytelmää, joka käsittelee kuolemaa lapsen silmin.
Seuraavan esityksen teema on vieläkin vaikeampi.

– Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vaietaan, vaikka vaikeneminen voi suojella tekijöitä, Kati kertoo.

Helmikuussa ensi-iltansa saava Korppipäinen mies -näytelmä pohjautuu haastatteluihin, tutkimuksiin ja Enna Airikin samannimiseen lastenkirjaan.

Korppipäinen mies -esityksen valmistelu on ollut pitkä prosessi. Kuvassa Katin muistiinpanoja suunnitelmia.
Korppipäinen mies -esityksen valmistelu on ollut pitkä prosessi. Kuvassa Katin muistiinpanoja suunnitelmia.

 

Lue lisää: Lapsille oma Me too -kampanja! Ohjaaja Kati Keskihannu: ”Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vaikeneminen suojelee tekijöitä!”

Autan tunnistamaan

Monet hyväksikäytön uhrit kertovat ymmärtäneensä vasta aikuisina, että heille on tehty väärin.

– Vääryyteen liukuminenkin alkaa ensimmäisestä kosketuksesta. Jos lapsi tai nuori uskaltaisi heti silloin puhua, ei varsinaisen rikoksen tarvitsisi koskaan tapahtua.

Korppipäinen mies -näytelmän tavoitteena on auttaa nuoria tunnistamaan ahdistelu. Katin esitys on tarkoitus viedä esitys yläkouluihin, mutta ennen sitä se kulkee ammattilaisten testiryhmien läpi, ja tekstiä työstetään palautteen perusteella.

– Opastan tunnistamaan katsojan omaa häpeää ja pahaa oloa. Jos nuorille yhtään tulee olo, että "Tiedän, mistä toi puhuu", he saavat samalla tiedon avun tarpeestaan ja hakevat sitä.

Esityksen työryhmään kuuluu noin 15 taiteen ja terapian ammattilaista. Vasemmalta oikealle Kati Keskihannu, Niina Ollikainen, Tytti Nieminen ja Henri Kivistö.
Esityksen työryhmään kuuluu noin 15 taiteen ja terapian ammattilaista. Vasemmalta oikealle Kati Keskihannu, Niina Ollikainen, Tytti Nieminen ja Henri Kivistö.

 

Lue myös: Janika Niemistä käytettiin lapsena seksuaalisesti hyväksi – aloitti mallintyöt 15-vuotiaana: "Tein kauppaa ulkonäölläni ja vartalollani"

Vaiennetaanko lapset?

Tilastot kertovat karua kieltä lapsiin kohdistuvan hyväksikäytön yleisyydestä. On vaikea arvioida, kuinka paljon tapauksia jää paljastumatta.

– Kouluissa tehdään kyllä kyselyjä, mutta vanhemmat päättävät, saako lapsi vastata niihin. Voi olla, ettei vanhempi halua lapsen tietävän niin pahoista asioista.

– Lapsi saatetaan vaientaa kertomasta lähipiirinsä asioista, jollaisia ei saisi tapahtua.

Kati Keskihannu on hyvinvointitaiteilija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja, jonka osaaminen suuntautuu lasten ja nuorten kulttuuriin
Kati Keskihannu on hyvinvointitaiteilija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja, jonka osaaminen suuntautuu lasten ja nuorten kulttuuriin.

 

Lue myös: Tv-kasvo Janika Niemisen raju tilitys: Minua käytettiin lapsena hyväksi – vaikeni tuskastaan 10 vuotta!

Häpeä on iso este

Katin näytelmäprojektin suurin ongelma on yhteiskunnan häpeä ja pelko.

– Työtä rahoitetaan joukkorahoituksella. Jokainen varmasti haluaa estää hyväksikäyttötapaukset, mutta monelle aihe on niin vaikea, ettei pysty osallistumaan edes vastustavan työn tukemiseen.

Kati halusi antaa haastattelun Seiskalle, jotta mahdollisesti seksuaalista hyväksikäyttöä kohdannut nuori tai lapsuudessaan hyväksikäytetyksi tullut aikuinen lukisi jutun.

– Lapset ja nuoret eivät puhu, koska eivät halua ravistella koko sukua tai koulua. He eivät tiedä, mitä siitä seuraa.

Kati neuvoo silti etsimään aikuisen ja puhumaan tälle.

– Ja jos ensimmäinen aikuinen ei kuuntele, etsi seuraava. Jos et ketään muuta aikuista löydä, niin puhu minulle. Minä etsin aikuisen, joka kuuntelee, Kati lupaa.

Teksti:Mia Jussinniemi
Kuvat:Mia Jussinniemi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!