Kai Vaine ja Laura Allonen

Näyttelijä Kai Vaineen kaunis tanssijakihlattu Laura Allonen avoimena: Olen intersukupuolinen!

Uutiset | 27.10.2017 18:33

Näyttelijä Kai Vaineen kihlattu, tanssija Laura Allonen kertoo sosiaalisessa mediassa intersukupuolisuudestaan.

Intersukupuolisuuden päivää vietettiin eilen torstaina (26.10.). Sen innoittamana Laura halusi kertoa oman tarinansa.

Synnyin tavalliseen espoolaisperheeseen kuopuksena ja kauantoivottuna tyttärenä. Kaikki oli normaalia ja kukaan ei osannut kuvitella mitä myöhemmin minulla diagonosoitaisiin. 14-vuotiaana hidastuneeseen pituuskasvuun ja olemattomaan murrosikäkehitykseen puututtiin ja jouduin lääkärin seurantaan. Aluksi epäiltiin keliakiaa ja kilpirauhasen toiminto myös testattiin. Kuitenkaan kokeissa ei löytynyt mitään. Minut passitettiin Lastenklinikalle lisätutkimuksiin. Monien testien ja hoitojen jälkeen minulla todettiin kromosomit 46xy ja etiologialtaan epäselvä gonadidysgenesia. Toiselta nimeltään Swyerin syndrooma. Olen siis intersukupuolinen, Laura kirjoitti Instagram-tililleen lisäämänsä kuvan yhteyteen.

Laura kertoo olevansa ulkoisesti nainen, mutta hänellä on miehen kromosomit, eikä hän voi saada biologisesti omia lapsia.

Käytän lähes koko elämäni estrogeenikorvaushoitoa. Kun sain tämän diagnoosin, olin hämmentynyt ja ihmeissäni. Samoin perheeni. He ovat aina tukeneet ja rakastaneet minua. Olen myös aika avoimesti kertonut läheisilleni etten voi saada omia lapsia ja että kehityksessäni on tapahtunut mutaatio. Kuitenkin olen kokenut jonkinlaista häpeää, että olen epänormaali.

En uskaltanut kertoa, että olen intersukupuolinen. Termi aiheuttaa heti monelle mielikuvia ja tunsin että parempi vain jättää se sanomatta, koska halusin suojella itseäni. Pelkäsin ettei minua hyväksytä. Haluan esimerkilläni välittää kaikille ettei kenelläkään intersukupuolisella ole mitään hävettävää, oli muotosi mikä tahansa. Nyt vasta olen sisäistänyt oman olemukseni ja olen ylpeä siitä. Olemme kaikki tasa-arvoisia ja tärkeitä.

 

Tänään vietetään intersukupuolistenpäivää, Intersex Awareness Day 26.10. Tarkoitus on jakaa tietoa synnynäisestä tilasta, joka on ollut yhteiskunnalle vaikea aihe. Jokaisella ihmisellä on oikeus päättää omasta sukupuolestaan. Haluan jakaa mun tarinan teille. Synnyin tavalliseen espoolaisperheeseen kuopuksena ja kauantoivottuna tyttärenä. Kaikki oli normaalia ja kukaan ei osannut kuvitella mitä myöhemmin minulla diagonosoitaisiin. 14-vuotiaana hidastuneeseen pituuskasvuun ja olemattomaan murrosikäkehitykseen puututtiin ja jouduin lääkärin seurantaan. Aluksi epäiltiin keliakiaa ja kilpirauhasen toiminto myös testattiin. Kuitenkaan kokeissa ei löytynyt mitään. Minut passitettiin Lastenklinikalle lisätutkimuksiin. Monien testien ja hoitojen jälkeen minulla todettiin kromosomit 46xy ja etiologialtaan epäselvä gonadidysgenesia. Toiselta nimeltään Swyerin syndrooma. Olen siis intersukupuolinen. Ulkoisesti täysin nainen, mutta minulla on miehen kromosomit, enkä ikinä voi saada biologisesti omia lapsia, koska munasarjat eivät ole ikinä kehittyneet. Käytän lähes koko elämäni estrogeenikorvaushoitoa. Miksi mä tästä avaudun? Kun sain tämän diagnoosin, olin hämmentynyt ja ihmeissäni. Samoin perheeni. He ovat aina tukeneet ja rakastaneet minua. Olen myös aika avoimesti kertonut läheisilleni etten voi saada omia lapsia ja että kehityksessäni on tapahtunut mutaatio. Kuitenkin olen kokenut jonkinlaista häpeää, että olen epänormaali. Koen olevani nainen, mutta lääketieteen mukaan minulla on miehen kromosomit.En uskaltanut kertoa, että olen intersukupuolinen. Termi aiheuttaa heti monelle mielikuvia ja tunsin että parempi vain jättää se sanomatta, koska halusin suojella itseäni. Pelkäsin ettei minua hyväksytä. Haluan esimerkilläni välittää kaikille ettei kenelläkään intersukupuolisella ole mitään hävettävää, oli muotosi mikä tahansa. Nyt vasta olen sisäistänyt oman olemukseni ja olen ylpeä siitä. Olemme kaikki tasa-arvoisia ja tärkeitä. Peace and love❤ #intersexawarenessday #46xy http://seta.fi/10267-2/

Henkilön Laura Allonen (@allonenlaura) jakama julkaisu

Teksti:Antero Alhonen
Kuvat:Pasi Murto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!