Nakkilan murhamysteerin pääepäilty.

Nakkilan murhamysteerin selvittäminen kestänyt jo vuoden: uusia näkökulmia!

11.02.2017 14:02

Seiska uutisoi vuosi sitten, että poliisi kaikessa hiljaisuudessa tutkii tammikuussa 2003 Nakkilan Arantilassa tapahtunutta henkirikosta. Asiasta tekee erikoisen viranomaisten salamyhkäisyyden lisäksi se, että parikymppisen miehen kuolemaa pidettiin 14 vuotta sitten itsemurhana.

Epäillyn murhan tekijän uskotaan olevan 34-vuotias nakkilalaismies (kuvassa), joka on ollut asiasta tutkintavankeudessa viime vuoden helmikuussa. Epäilty vapautui kahden viikon jälkeen ja on odottanut siitä lähtien asian etenemistä vapaalla jalalla.

Pidätys herätti huomiota, sillä kyseinen epäilty on suomalaisen julkkisnaisen ex-mies.

Murhalla ei deadlinea

Poliisi on tiedottanut asiasta koko tutkinnan ajan säästeliäästi. Tutkinnanjohtaja Toni Sjöblomin mukaan pitkäksi venähtänyt juttu olisi tarkoitus saada päätökseen kesään mennessä.

– Esitutkintalaki ei suoranaisesti aseta murhan tutkintaan määräaikaa. Poliisissa pidetään kuitenkin yleisenä kipurajana avoimille jutuille 540 vuorokautta eli puoltatoista vuotta. Sen jälkeen aletaan tarkastella, mikä on esitutkinnan keston syy, rikoskomisario Sjöblom sanoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan Nakkilan murhamysteerin peruspilarit eivät ole muuttuneet vuoden aikana. Dna-tutkimusten perusteella epäiltyyn henkirikokseen on ollut osallisena useita henkilöitä. Mahdollisesti lavastettu itsemurha liittyisi Seiskan tietojen mukaan maksamattomiin velkoihin.

Kokenut tutkija mukaan

Sjöblomin mukaan tutkinnan etenemistä ovat hidastaneet myös poliisin sisäiset organisaatiomuutokset. Jutun tutkija vaihtui vuodenvaihteessa. Ryhmään liittyneen tutkijan myötä tutkinnassa on noussut esiin uusia teemoja.

– Uusi tutkija on kokenut poliisi, joka on ollut aiemminkin mukana vakavien rikosten selvittämisessä. Hän on käynyt valtavan materiaalin läpi täysin objektiivisesti ja löytänyt sieltä sellaisia näkökulmia, jotka eivät ole tulleet vähemmän kokeneilla tutkijoilla mieleen. Meillä on edelleen henkilöitä, joita pitää juttuun liittyen kuulla, tutkinnanjohtaja selvittää.

Muut jutut hidasteena

Kun murhan tutkinta kestää yli vuoden, on poliisin syytä pohtia myös asian kohtuullisuutta epäillyn kannalta. Sjöblomin mukaan kukaan asianosainen ei ole ollut kuitenkaan yhteydessä esitutkinnan hitaasta etenemisestä.

– Asiaa tutkii niin sanottu JR-ryhmä, joka vastaa yksikkömme järjestäytyneen ja vakavan rikollisuuden jutuista. Siksi meillä on koko ajan tutkittavana myös akuutteja juttuja. Tässä on kyse kuitenkin 14 vuotta vanhasta tapauksesta. Toki epäillyn kohdalla täytyy miettiä, miten tämä vaikuttaa hänen henkilökohtaiseen elämäänsä. Toisaalta kyse on niin vakavasta teosta, että asia pitää tutkia erittäin huolellisesti. Tämä vaatii poliisilta tasapainoilua, Sjöblom arvioi.

Teksti: Juha Nurmi

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!