Näissä konttiputkissa Oulun seksuaalirikoksista epäiltyjä säilytetään - kuvat! Vangituilla 15 neliötä elintilaa - pakoyrityksiä katon kautta!

Uutiset | 21.12.2018 14:27

Oulussa vangittiin maanantaina vuonna 1995 syntynyt ulkomaalaistaustainen mies epäiltynä alaikäisen tytön törkeästä seksuaalisesta hyväksykäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Epäilty rikos on tapahtunut Oulussa marraskuun 12. päivänä.

Kyseessä on jo tämän syksyn viides tutkinnassa oleva, Oulussa alaikäisiin kohdistunut seksuaalirikosepäily. Nyt vangittu mies on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Poliisi epäilee Oulun seksuaalirikosvyyhdessä tällä hetkellä 12 ulkomaalaistaustaista miestä. Rikosnimikkeitä ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus ja pahoinpitely.

Noin puolet epäillyistä on sijoitettu konttiputkiin Haukiputaalle, missä on seitsemän konttia rikosperusteisille kiinniotetuille.

LUITKO JO TÄMÄN? ”Otin tyttäreni raiskauksesta epäillyn miehen itse kiinni” - Oulun seksirikosvyyhdin uhrin isän hurja tilitys!

Pasi Rissanen
- Tämän hetken tiedon mukaan näissä tiloissa ollaan, kunnes uusi poliisiasema valmistuu, sanoo komisario Pasi Rissanen.

Pakoyrityksiä katon kautta

Konttiputkat otettiin käyttöön kesällä 2017 ja ne ovat tällä hetkellä Oulun ainoa tutkintavankien sijoituspaikka, joiden ohessa on muutama sijoituspaikka Haukiputaan poliisiaseman tiloissa. Oulun vanhat poliisiputkat jouduttiin sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi.

Aivan ongelmitta ei konttiputkissa ole asiakkaiden kanssa pärjätty. Ketään ei toistaiseksi ole kuitenkaan päässyt karkaamaan, vaikka jokunen asiakas on otettu kiinni puolittain jo ulkona yrittämästä katon kautta pakoon.

- Kyllähän näissä lastentauteja alkuvaiheessa oli sanotaanko ensimmäiset puoli vuotta selkeästi. Nyt tilanne on rauhoittunut, kertoo komisario Pasi Rissanen.

- Matkan varrella on ollut moninaisia teknisiä haasteita. Suurimmat haasteet ovat liittyneet palovaroittimien toimintaan, valvontalaitteisiin, viemäröinteihin ja lämpötiloihin, Rissanen summaa.

Lue myös: Mikä emämoka! Oulun seksuaalirikoksista epäilty mies vapautettiin vahingossa Saksassa – annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus

Konttiputka
Konttiputkissa ei ole televisioita eikä muuta elektroniikkaa.

Turvallisuussyistä konttiputkia ei saa kuvata sisältä päin. Kontit ovat rikosperusteisesti vangituille identtisiä, noin 2,5 metriä leveitä ja 6 metriä pitkiä, eli konttien pinta-ala on noin 15 neliötä.

Kalusteina niissä on laverisänky, metallinen WC-istuin ja vesipiste. Yhdessä päädyssä on katonrajassa ikkuna. Valvontakameroita niissä ei ole. Lisäksi on vastaavan kokoiset tilat poliisilakiperusteisesti kiinniotetuille konteissa, joissa vastaavasti on valvonta.

Ulkoilua varten ulkoilukontti

Konttiputkat järjestettiin Haukiputaalle väliaikaisiksi tiloiksi, muutamiksi kuukauksiksi. Nyt ne ovat olleet käytössä jo puolitoista vuotta.

- Tämän hetken tiedon mukaan näissä tiloissa ollaan, kunnes uusi poliisiasema valmistuu. Uuden pääpoliisiaseman suunnitteluprosessi on käynnistynyt, mutta lopulliset päätökset puuttuvat, kertoo Rissanen.

Putkissa ei ole televisioita eikä muuta elektroniikkaa. Yhteydenpito toisiin vankeihin tai ulkomaailmaan on kielletty.

- Virikkeinä tarjoamme Haukiputaan kirjastolta poistoon meneviä kirjoja, ja jokaiselle kuuluu tunnin ulkoilumahdollisuus päivän aikana, toteaa Rissanen.

Ulkoilu tapahtuu ulkoilukontissa, joka on tyhjä, noin kolme metriä leveä ja kuusi metriä pitkä. Lämmittämättömän kontin eteläsivustalla katon rajassa on ikkunoita, joista aurinko pääsisi paistamaan, jos se paistaisi. Yhdellä seinustalla on tuhkakuppi, muutoin kontti kumisee tyhjyyttään.

Lue myös: Oulussa jälleen yksi mies vangittu epäiltynä lapseen kohdistuneesta raiskauksesta - kuva 23-vuotiaasta epäillystä: ei peitellyt kasvojaan!

Aiheuttaa paljon lisätyötä

Oulun poliisilaitoksen pääpoliisiaseman nykyiset tilat sijaitsevat Oulun Hiukkavaarassa entisellä Pohjan Prikaatin vanhalla kasarmialueella. Siellä ei ole poliisilla yhtään säilöpaikkaa. Vangittuja ja kiinniotettuja on jouduttu kuljettamaan Raaheen ja Ylivieskaan. Poliisille putkatilojen puute aiheuttaa runsaasti lisätyötä.

- Kuulustelija joutuu matkaamaan paikan päälle kuullakseen epäillyn. Pelkkä kulkeminen Oulusta Haukiputaalle vie yhteen suuntaan noin 30 minuuttia ja Raaheen noin tunnin, harmittelee Rissanen.

USKOMATON TARINA: PYSÄYTTÄVÄ TOSITARINA OULUN RAISKAUSVYYHDISTÄ: UHRIN ISÄ OTTI YHDEN EPÄILLYN ITSE KIINNI – ”POLIISI KATSELI VIERESTÄ!”

Haukiputaan poliisiasema
Kuvassa Haukiputaan poliisiasema, missä on joidenkin tutkintavankeudessa olevien epäiltyjen sijoituspaikka.

Vuodenvaihteessa tulee voimaan laki, jonka mukaan poliisi saa pitää epäiltyjä vangittuna poliisin tiloissa vain neljä päivää. Tämän jälkeen vangitut pitää toimittaa Rikosseuraamuslaitoksen tiloihin. Oulussa tämä tarkoittaa Oulun lääninvankilaa.

- Lainsäätäjän tahto näyttää olevan, että vangitun säilytysaika poliisin tiloissa supistuu entisestään tulevaisuudessa. Toki siihen löytyy poikkeuksia, eli jos poliisilla on intressejä tutkinnallisista syitä pitää henkilö vangittuna poliisin tiloissa, niin sitä pitää erikseen vangitsemistilaisuudessa anoa, Rissanen kertoo.

Lue lisää seksuaalirikoksen uhrin isän tuskasta Seiska Klubista!

LIITY UUTEEN SEISKA KLUBIIN JA LUE MEHUKKAITA JULKKISUUTISIA, JOIHIN PÄÄSET KÄSIKSI VAIN KLUBIN JÄSENENÄ! REKISTERÖIDY KÄYTTÄJÄKSI TÄSTÄ LINKISTÄ!

Teksti:Ari Kettunen
Kuvat:Ari Kettunen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!