Vain Seiskassa!

Mr. Gay Finland -finalisti Riku, 32, antaa kasvonsa sairaudelle: Olen hiv-positiivinen!

Uutiset | 19.07.2017 08:37

Kun 32-vuotias Riku Yökallio putosi Mr. Gay Finland -kisan finaalivaiheessa jatkosta, hän koki silti voittaneensa. Hän oli kertonut julkisesti kaksi asiaa, jotka ennen mietityttivät häntä.

– Kun tuomarit kysyivät, miksi lähdin kisaan mukaan, vastasin rehellisesti, että täysin itsekkäistä syistä. Halusin tulla kaapista sekä homoseksuaalisena että hi-virukseen sairastuneena ihmisenä, Riku kertoo.

Anttilan kuvastoista apua

Vaikka Riku on tuntenut itsensä homoksi kauan, ei asiasta kertominen ollut lainkaan yksinkertaista.

– Tajusin suuntautumiseni murrosikäisenä. Muistan, kun selasin Anttilan kuvastoa ja yritin katsoa naisten alusvaatekuvia sillä silmällä. Silti katseeni kiinnittyi aina miehiin. Oli minulla teininä jopa tyttöystäväkin, mutta ei siitä oikein mitään tullut.

Rikun perhe ja lähimmät ihmiset ovat tienneet hänen suuntautumisensa pitkään, mutta ulkopuolisille hän ei kuitenkaan uskaltanut asiasta kertoa.

Veli menehtyi

Rikun elämä järkkyi vuonna 2007, kun hänen isoveljensä kuoli autopalossa. Riku käsitteli surua rakkaiden teatteri- ja musiikkiharrastusten parissa.

– Olen pienestä pitäen näytellyt Järvenpään teatterissa. Sattumusten kautta aloitin myös laulajana keikkalavoilla ympäri Suomen. Ilman näitä en olisi selvinnyt!

Kolme vuotta myöhemmin Riku oli jo päässyt pahimman yli ja painoi täyttä häkää teatteri- ja tanssilavoilla. Yksi puhelu kuitenkin muutti kaiken vuonna 2010.

– Sairaanhoitaja soitti. Hän kehotti tulemaan vastaanotolle.

Riku oli kaukaa viisas ja otti yhteyden kaupungin kriisityöntekijään, joka lähti mukaan lääkärin vastaanotolle.

Vastaanotolla lääkäri kertoi sen, mitä Riku oli pelännytkin. Hänellä oli hi-virus.

Sairaus toi itseinhon

Sairauden tuoma itseinho oli lähellä suistaa Rikun kohti syviä vesiä, mutta onneksi teatteri- ja musiikkiharrastus veti hänet takaisin elämään.

Kolme vuotta kului, kunnes Riku sai lääkityksen sairaudelleen. Alkuvaiheen useat lääkkeet ovat vaihtuneet yhdeksi pilleriksi, jossa on kaikki tarvittava.

– En ole saanut sivuoireita, ja elämäni on suhteellisen helppoa sairauteni kanssa.

MR.Gay Finland
Riku osallistui kisaan voittaakseen itsensä.

 

Edelleen tabu

Riku uskoo, että sai tartunnan entiseltä kumppanilta, joka luultavasti ei tiennyt omasta tartunnastaan.

Hiv on edelleen tabu ja tartuntaa pelätään. Riku pitää kuitenkin tärkeänä kertoa rohkeasti asiasta, sillä sairauteen liittyy paljon huolestuttavia lieveilmiöitä.

– Tunnen tapauksia, joissa päihdeongelmainen henkilö on tarkoituksella hankkinut hi-viruksen, jotta pääsisi jonon ohi vieroitukseen. Tämä huolestuttaa minua enemmän kuin sairauteen liittyvä tabu, Riku kauhistelee.

Riku Yökallio

Muisto lapsuudesta

Riku muistaa, miten katsoi alle kouluikäisenä silloista suosittua televisiosarjaa, jossa yhdellä hahmoista oli hiv.

– Muistan tilanteen käsittämättömän selvästi. Ja tämä ei ole ainoa lapsuudestani mieleen jäänyt hiv-aiheinen muisto. Mielessäni on käynyt ajatus, että ehkä juuri minun piti saada tämä tartunta, jotta voin antaa kasvot edelleen tabuna olevalle sairaudelle, Riku sanoo, katsoo suoraan silmiin ja hymyilee helpottuneena.

Teksti:Jasmin Määttä
Kuvat:Atte Kajova
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!