Mitä ihmettä tapahtui? Legendaarinen levytys ja miksaaja katosivat Saksaan - näin Michael Monroe löysi kadonneen Hanoi Rocks -albumin!

Uutiset | 21.11.2020 10:22

Syksyllä 1979 Helsingin Herttoniemessä perustettu Hanoi Rocks on toiminut inspiraationa Mötley Crüen ja Guns N' Rosesin kaltaisille rockjättiläisille. Kansainvälisesti menestyneimmän suomalaisen kasaribändin nokkamiehinä häärivät Mike Monroe ja Andy McCoy, joiden yhteistyö ei aina ollut mutkatonta.

Julkisuudessa on kuultu katkeria kommentteja sen jälkeen, kun Hanoi laskettiin haudanlepoon vuonna 2009. Andyn ja Miken välille laskeutui lopulta täydellinen radiohiljaisuus, mutta nyt jääkylmät välit ovat jälleen lämpenemässä.

– Me tullaan nykyään Andyn kanssa ihan hyvin juttuun, Mike vahvistaa Seiskalle.

Lue lisää: Jääkylmät välit lämpenevät! Hanoi Rocks -legendat Michael Monroe ja Andy McCoy katkaisivat radiohiljaisuutensa – taustalla erikoinen episodi!

Michaelilla ja Andyllä on pitkä yhteinen historia. Rokkikukkojen viilenneet välit ovat nyt lämpeämässä. Kuva on vuodelta 2008.
Michaelilla ja Andyllä on pitkä yhteinen historia. Rokkikukkojen viilenneet välit ovat nyt lämpeämässä. Kuva on vuodelta 2008.

Kateissa useita vuosia

Voimakaksikon yhteydenpidon taustalla on erikoinen episodi, joka juontaa juurensa vuoteen 1982. Hanoi Rocks julkaisi tuolloin toisen albuminsa Oriental Beatin.

– Sehän oli miksattu ihan päin helvettiä. Kun Guns N’ Roses sitten myöhemmin julkaisi Euroopan katalogimme Jenkeissä, niin he meinasivat julkaista siinä yhteydessä myös Oriental Beatin. Se olisi kuitenkin pitänyt miksata uudestaan, Michael muistelee.

– Joten ne nauhat lähetettiin Saksaan miksattaviksi. Mutta ne hävisivät jonnekin, samoin myös miksaaja. Koko matsku oli kateissa kaikki nämä vuodet, mutta onnistuin nyt kesällä löytämään ne. Jäljitin niiden olinpaikan ja albumi voidaan nyt miksata uudelleen!

Lue myös: Michael Monroen kanssa kaveeraavalla Alice Cooperilla tiukka sanoma Suomesta ja rock-kulttuurista: ”Olen hyvin pettynyt!”

Hanoi Rocks syksyllä 1982, jolloin Oriental Beat ilmestyi. Kuvassa Mike Monroe (vas.), Nasty Suicide, Sam Yaffa, Razzle ja tietysti Andy McCoy.
Hanoi Rocks syksyllä 1982, jolloin Oriental Beat ilmestyi. Kuvassa Mike Monroe (vas.), Nasty Suicide, Sam Yaffa, Razzle ja tietysti Andy McCoy.

Soitto levypomolle ratkaisi

Michaelin mukaan kadonneet nauhat löytyivät levy-yhtiöjätti Universalin varastosta. Hanoi Rocksia julkaissut Johanna oli siirtynyt Universalin alaisuuteen, ja ilmeisesti myös pölyyntyneet äänitallenteet siinä samalla.

– Kun sain kuulla, että ne nauhat olisivatkin ehkä vielä olemassa, soitin välittömästi Universal-pomo Kimmo Valtaselle, Michael selostaa.

– Sanoin hänelle, että jos sieltä heidän varastoistaan löytyisi nauha, jossa lukee Oriental Beat Advision Studios – äänitys nimittäin tehtiin sen nimisillä studioilla Lontoossa – niin silloin ne olisivat ne. Pyysin Kimmoa vielä ottamaan niistä nauhoista valokuvankin mulle, ja ne todella olivat ne. Nauhat löytyivät!

Lue myös: Paparazzikuvat Helsingin yöstä! Näin Andy McCoy riekkui Onni Sarmasteen ökyjahdilla – vältti täpärästi mereen putoamisen!

Yhä hurjassa tikissä! Michael Monroe, 58, on elävä esimerkki siitä, että vierivä kivi ei sammaloidu.
Yhä hurjassa tikissä! Michael Monroe, 58, on elävä esimerkki siitä, että vierivä kivi ei sammaloidu.

Synttäreiden kunniaksi?

Tässä vaiheessa myös Andy tulee mukaan kuvioon. Jos kerran legendaarinen lätty aiotaan työstää juhlakuntoon, toki siinä tarvitaan myös kitaravelho McCoyn panosta.

– Aiomme tosiaankin miksata albumin uudelleen. Mutta voi olla, että se julkaistaan vasta levyn 40-vuotisjuhlien kunniaksi eli vuonna 2022. Nythän Oriental Beat on vasta 38-vuotias, Michael muistuttaa.

Toistaiseksi legendaariset rokkikukot eivät ole ehtineet tavata toisiaan. Siinä missä Michael suojautuu koronavirukselta Turussa, Andy kekkuloi Karkkilassa ja toisinaan myös Helsingin humussa – kuten Seiskan lukijat ovat saaneet todeta.

– En ole nähnyt Andya, mutta olemme kyllä puhuneet puhelimessa. Sen jälkeen, kun hautasimme uudelleen syntyneen Hanoin, niin pidämme jälleen yhteyttä, Mike myhäilee.

Voisitteko vielä keikkailla Andyn kanssa?

– Hmm… No comment. Never say never!

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Seiskan arkisto, All Over Press ja Lehtikuva
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!