Uutiset

Mitä Tuomo Ruutu huusi MM-huumassa Timo Jutilalle? Leijona-legendalta suoraa puhetta: ”Mää vastasin Tuomolle, että…”

18.10.2017 14:45

7. toukokuuta 1995 on päivämäärä, joka tullaan ikuisesti muistamaan osana suomalaisen jääkiekon kultaista historiaa.

Leijonien kautta aikojen ensimmäinen maailmanmestaruus sai koko kansakunnan sekaisin, ja vaikka tapauksesta on vierähtänyt jo päälle parikymmentä vuotta, sen muisteleminen saa Timo Jutilan silmät edelleen kostumaan.

– Olihan se ihan uskomaton tarina, Juti nielaisee Seiskalle.

LUE LISÄÄ: Jutila lataa täyslaidallisen Raimo Summasesta: "Eihän niin vain voi käyttäytyä!"

Ihanaa, Leijonat, ihanaa! Torilla tavattiin keväällä 1995.
Ihanaa, Leijonat, ihanaa! Torilla tavattiin keväällä 1995.

MM ’95 -kultajoukkueen kapteenina toiminut ja legendaarisessa finaalissa viimeisen naulan Ruotsin arkkuun lämännyt Jutila korostaa kultajahdin alkaneen jo varhain. Ensitahdit historialliselle MM-kullalle lyötiin Milanon maailmanmestaruuskisoissa 1994.

Suomi oli tuolloin yltänyt toista kertaa koskaan MM-loppuotteluun, jossa se johti pitkään isona peikkona pidettyä Kanadaa. Vaahteralehtipaidat punnersivat kuitenkin väkisin tasoihin, ja kultamitalit ratkaistiin rangaistuslaukauksilla.

– Emme hävinneet siinä turnauksessa yhtäkään erää, ainoastaan yhden rankkarikisan. Se tappio oli tietysti kauhean karvas pala, Jutila muistelee.

Timo Jutilasta kirjoitettu elämäkerta sisältää lukuisia ikimuistoisia tapauksia, jotka ovat syöpyneet kiekkolegendan mieleen.
Timo Jutilastan tuore elämäkerta sisältää lukuisia tapauksia, jotka ovat syöpyneet kiekkolegendan mieleen.

Milanon hävityn MM-finaalin jälkeen pukukopissa tapahtui kuulemma jotain erityistä.

– Curre (päävalmentaja Curt Lindström) Ara (apuvalmentaja Hannu Aravirta) ja Hexi (joukkueenjohtaja Heikki Riihiranta) vetivät porukan kasaan. Sitten asetimme yhdessä tavoitteen seuraavaksi vuodeksi: Going for Gold in Globen. Sieltä se matka kohti kultaa lähti.

Juti itse pääsi pyssyttämään 4–0 rakkaan länsinaapurin verkkoon. Sitä ennen Ville Peltonen oli ehtinyt tykittää kuuluisan hattutempunsa.

– Kun se maalmanmestaruus sitten tuli, eihän kukaan voinut käsittää sitä koko hommaa. Tiesimme kyllä, että oli ollut valtava määrä tv-katsojia, muttemme voineet arvatakaan, millainen hulabaloo ympäri Suomea oli.

Curt "Kulta-Kurre" Lindström (vas.) valmensi Suomen kiekkohistoriansa ensimmäiseen MM-kultaan.
Curt "Kulta-Kurre" Lindström (vas.) valmensi Suomen kiekkohistoriansa ensimmäiseen MM-kultaan.
Leijonien MM-kultajuhlat 1995 olivat mallia nevöfoget.
Leijonien MM-kultajuhlat 1995 olivat mallia nevöfoget.

Tänään keskiviikkona (18.10.) ilmestyneessä elämäkerrassa Juti – Timo Jutilan tarina (Docendo) Leijonien kultajuhlat on jälleen kerran paketoitu kovien kansien väliin. Samaisessa teoksessa perataan myös Suomen kiekkohistorian toinen MM-kulta Bratislavasta 2011.

– Itselleni tuli silloin jäätävän hieno tunne siitä, että saimme uuden ryhmän uusia maailmanmestareita. Ja Jalosen Jukka voitti MM-kullan ensimmäisenä suomalaisena päävalmentajana, Juti muistelee. Hän toimi tuolloin Leijonien joukkueenjohtajana.

– Muistan aina Tuomo Ruudun sanat, kun hän riensi halaamaan ja huusi innoissaan kesken juhlien: ”Juti, nyt mä tiedän miltä susta tuntui silloin ´95!” Ja mää vastasin Tuomolle, että ”Kyä määkin tiedän, miltä susta tuntuu nytte!”

Jutila joutuu pitämään liikutukseltaan pienen tauon, ennen kuin hän vetää happea ja jatkaa:

– Se oli valtavan hienoa. Toivon, että jokainen saisi kokea, miltä maailmanmestaruuden voittaminen tuntuu. Se sisäinen palo, Leijona-sydän!

Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui Leijonien kultajuhliin 2011.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui Leijonien kultajuhliin 2011.

 

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!