fbq
Uutiset
24.10.2017 20:32
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Matti Matikainen
Kaj Kunnas
Mika Myllylää muisteleva Kaj Kunnas liikuttui Seiskalle – sättii itseään huonoksi kaveriksi: ”Seuraavan kerran kävin hänen haudallaan”
Uutiset
24.10.2017 20:32
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Matti Matikainen

Ylen pitkäaikaisena urheilutoimittajana tunnetuksi tullut mutta sittemmin freelanceriksi siirtynyt Kaj Kunnas oli eilen maanantaina (23.10.) tunteellisessa tilassa. Häneltä ilmestyi Paavo Nurmen toimittama teos Kohtaaminen (Mistake Media), jossa Kunnas keskustelee syvällisesti itselleen merkityksellisten ihmisten kanssa.

– Nämä kohtaamiset ovat antaneet mulle niin paljon, etten tarvitse elämältä enää yhtään mitään. I'm done, Kunnas sanoi kirjansa julkistamistilaisuudessa.

Yksi kirjassa haastatelluista on hiihtäjäsuuruus Mika Myllylän tytär Olivia Myllylä, joka kertoo Kunnakselle avoimesti kesällä 2011 menehtyneen isänsä viimeisistä vuosista.

Lue myös: Olivia-tytär seurasi vierestä Mika Myllylän traagista alamäkeä - "iskä ei kestänyt sitä häpeää"

Kunnas muistaa hyvin Mika Myllylän, jonka ensimmäisen maailmanmestaruuden selosti Trondheimissa 1997. Seuraavan vuoden talviolympialaisissa Kunnas pääsi haastattelemaan tuoretta olympiavoittajaa – silloinkin på svenska.

– Muistan, että se oli aika henkevä hetki jo silloin, Kunnas kertoo Seiskalle.

Kaj Kunnas ja uutuuskirjansa Kohtaaminen (Mistake Media).
Kaj Kunnas ja uutuuskirjansa Kohtaaminen (Mistake Media).

Vuonna 2003 Kunnas haastatteli Myllylää tämän kotonaan Haapajärvellä. Kiistaton hiihtäjäsuuruus oli jo tuolloin ryvettynyt koko kansaa ravistelleessa doping-kohussa.

– Hän oli herkkä, hyvin herkkä ihminen. Ja herkät ihmiset… Se menee sitten syvälle, kun voi huonosti, Kunnas huokaa ja nielaisee.

– Muistan, kuinka Mika kieltäytyi tulemasta talonsa mitali- ja pokaalihuoneeseen. Hän ei halunnut katsella niitä saavutuksiaan lainkaan. Ehkä juuri sen herkkyyden vuoksi hänellä oli vaikeuksia hyväksyä itseään. Se ei varmasti ollut helppo tilanne.

Mykistävän hyvä Mika Myllylä hiihti kolme kultamitalia Ramsaun MM-kisoissa 1999.
Mykistävän hyvä Mika Myllylä hiihti kolme kultamitalia Ramsaun MM-kisoissa 1999.

– Ja seuraavan kerran kun kävin Haapajärvellä, olin hänen haudallaan. Että niin hyvä kaveri minäkin olin, etten käynyt melkein 10 vuoteen morjestamassa häntä. Sen ajatteleminen ei tunnu hyvältä, Kunnas jatkaa silmät kosteina.

– Olisi pitänyt välillä käydä juttelemassa hänen kanssaan. Hän olisi silloin varmaan kaivannut juttukaveria, mutta jäikin vähän yksin. Mielestäni en käyttäytynyt niin hyvin, kuin olisin halunnut.

Kunnas kuitenkin korostaa, että ennen kaikkea Mika Myllylästä jäi valoisa muisto.

– Herkkyys ja kovuus kohtasivat hänessä. Niillä soilla kun treenaa ja rämpii, niin heikompi kaveri jättäisi nopeasti leikin kesken.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »