fbqMatkaoppaat-televisiosarjan Janne Antin: Olen HIV-positiivinen | Seiska
Matkaoppaat-televisiosarjan Janne Antin: Olen HIV-positiivinen

Matkaoppaat-televisiosarjan Janne Antin: Olen HIV-positiivinen

Uutiset | 29.10.2013 14:52

Janne Antin on elänyt juhannusaatosta 2006 lähtien tietoisena HIV-positiivisuudestaan. Ennen tätä hetkeä hän ei ole ollut valmis puhumaan asiasta julkisesti. Tartunnan salaaminen ja siihen liittyvät henkiset paineet ovat kuitenkin alkaneet kuluneen vuoden aikana tuntua liian raskailta ja vaikeilta.

−Tämän asian prosessoiminen on vienyt näin paljon aikaa, mutta nyt minusta tuntuu, että olen valmis puhumaan. Minusta itse asiassa tuntuu, että minun on mielenrauhani takia pakko saada nämä asiat pois sydämeltäni, Janne kuvailee tuntojaan.

Janne on pelännyt tartunnan saamisesta lähtien jonkinlaista paljastumista tai sitä, että joku käyttää tietoa aseena häntä vastaan. Tästä pelosta hän haluaa eroon, vaikka häntä odottaakin uudenlainen pelko: miten ihmiset nyt häneen suhtautuvat?

− Jos kaikki menee ihan päin helvettiä, koska puhun tästä asiasta julkisesti, voin muuttaa vaikka Afrikkaan auttamaan AIDS-potilaita tai muuten vaan kokonaan pois Suomesta, Janne pohdiskelee.

Unelmat todeksi

Elettiin syksyä 2005, kun Rovaniemellä avoliitossa elänyt mutta suhteensa kuolleeksi kokenut Janne päätti vihdoin toteuttaa lapsuudenhaaveensa: hän matkusti kuukaudeksi Afrikkaan.

− Matkaseuraksi lähtenyt yhdysvaltalainen ystäväni pystyi tekemään vain viikon reissun, joten päätin tutustua etukäteen paikallisiin, jotta minulla olisi siellä tuttuja. Kirjoitin nettiin ilmoituksen, johon vastasi minua vuosia nuorempi afrikkalainen mies, Janne muistelee.

Janne ja afrikkalaismies keskustelivat netin välityksellä kuukausia ennen matkaa. He tapasivat Jannen hotellilla pian Jannen saavuttua miehen kotikaupunkiin.

− Kai siinä sitten tapahtui jonkin asteinen rakastuminen. Hän esitteli minulle äitinsä, siskonsa ja ystävänsä. Mies asui ilmastoidussa asunnossa yksin, mitä voi pitää siellä luksuksena. Oma autokin miehellä oli. Hän kertoi olevansa yrittäjä, Janne kertoo.

Järkytys verenvuodosta

Janne tiedusteli uuden tuttavansa HIV-statusta ja sitä, onko tämä käynyt testeissä ennen kuin heidän suhteestaan tuli intiimi. Janne oli testauttanut itsensä Amsterdamissa, missä hän vietti yhden yön ennen lentoa Afrikkaan.

Jannen tulos oli negatiivinen eli hän oli vielä tuolloin terve. Samaa vakuutteli hänen uusi ihastuksensa. Jannen ja afrikkalaismiehen suhde eteni ja syveni nopeasti, eikä siitä selvitty ilman dramatiikkaa. Janne muistelee erityisesti yhtä iltaa, jonka miehet viettivät afrikkalaisihastuksen kodin lähettyvillä olevassa baarissa.

− Tämä on aika raaka ja henkilökohtainen asia, josta olen puhunut lähinnä poliisin kanssa. Olin kyseisenä yönä aivan umpitunnelissa enkä muista tapahtumista mitään. Sen tiedän varmasti, että heräsin seuraavana aamuna, menin kylpyhuoneeseen ja minuun sattui tosi paljon. Istuin vessanpöntöllä ja minusta vuoti verta. Tilanne oli järkyttävä ja hämmentävä, Janne kuvailee.

Jannen mukaan mies käytti häntä hyväksi tilanteessa, jossa hän oli täysin puolustuskyvytön.

− Minulle on jälkikäteen selvinnyt, että hän altisti minut kyseisenä yönä HIV:lle. Se oli ainoa kerta, kun hän ei käyttänyt kondomia kanssani. Välillämme ei ollut muita seksikertoja, joilla olisin voinut saada tartunnan. Hänen mielestään mitään tällaista ei tietenkään tapahtunut, ja jostain syystä minä annoin asian olla. Valitettavasti, Janne harmittelee.

En jaksa salailla

Kun Janne matkusti kesäkuussa 2006 Rovaniemeltä uudelleen Amsterdamiin, hänellä oli takana riitaisa ero entisen miesystävänsä kanssa. Jannen ajatukset harhailivat paitsi suhteensa loppuvaiheissa, myös Afrikassa edellissyksynä viettämänsä viinanhuuruisen illan ja sitä seuranneen yön tapahtumissa. Janne halusi vastauksia, ja yhden niistä hän sai tutun amsterdamilaisklinikan anonyymistä HIV-testauksesta.

− Matkustin Amsterdamiin testattavaksi, koska minusta tuntui, etten voi mennä testiin Suomessa. Minulla oli vahva intuitio, ja voin sanoa, että aavistin olevani positiivinen jo ennen kuin sain asiaan varmuuden. En varmastikaan halunnut kohdata sitä tilannetta Suomessa, Janne pohdiskelee.

− Kun odottelin Amsterdamissa pikatestin tulosta, olin jännittynyt ja peloissani. Elättelin tietenkin vielä toiveita siitä, että olisin väärässä. En mennyt tuloksen kuultuani shokkiin, mutta kyllä elämäni muuttui sillä hetkellä, Janne sanoo.

Tuore tartunta

Janne haki Amsterdamista Suomeen palattuaan lisävahvistuksen tartunnalleen Oulun yliopistollisesta sairaalasta ja hakeutui myös Auroran sairaalaan Helsingissä. Janne kääntyi tartunta-asiassa myös poliisin puoleen. Hän kertoi poliisille edellissyksynä Afrikassa kokemastaan. Asiaa alettiin tutkia nimikkeellä törkeä pahoinpitely.

− Oulusta kesäkuussa 2006 saamassani lääkärinlausunnossa todetaan, että tartuntani on tuore, muttei ole varmaa keinoa osoittaa, keneltä olen tartunnan saanut. Minä kuitenkin tiedän olleeni terve Afrikkaan mennessäni ja harrastaneeni kyseisen miehen kanssa suojaamatonta seksiä vain kerran. Se tapahtui mielestäni erittäin epäilyttävissä olosuhteissa. En voi käsittää, kuinka en herännyt kyseisen tapahtuman aikana, Janne luettelee.

Poliisi tavoitti Jannen kanssa intiimin illan viettäneen miehen loppuvuodesta 2006.

− Sain poliisilta tiedon, jonka mukaan hänet oli pakkotestattu, ja hän osoittautui HIV-positiiviseksi. Hän oli sanonut poliisille, ettei ole käynyt testissä koskaan aikaisemmin. Törmäsin tapahtumia selvitellessäni useisiin valheisiin enkä loppujen lopuksi saanut poliisilta tarvitsemaani apua. Se nakersi pahasti luottamustani. Asiassa oli sana sanaa vastaan ja tutkinta keskeytettiin.

Syteen tai saveen

Janne nieli tappionsa ja jätti asian sikseen. Häntä odotti tärkeämpi taistelu, uudenlainen elämä. Ajatus elämästä positiivisena vaati rutkasti totuttelua ja vuosien työstämisen.

− Kesti ainakin kaksi ja puoli vuotta, että olin sinut asian kanssa, Janne sanoo.

Hänen on vaikea pukea kokemuksiaan ja tunteitaan sanoiksi, mutta tarve puhua on ilmeinen.

− Minusta tuntuu, että olen odottanut ikuisuuden. Olen elänyt nämä tunteet päivästä toiseen yli seitsemän vuotta. Sillä minulle ei ole enää väliä, meneekö tämä syteen vai saveen. En vaan jaksa salailla enkä pelätä.

Teksti:Paavo Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!