linda lampenius

Linda Lampenius avautuu sairaudestaan – periytyy lapsille 50% varmuudella: ”Pelkään saavani sydänkohtauksen tai infarktin”

19.02.2019 15:24

Viulisti Linda Lampenius avautuu terveydestään ruotsalaisessa Expressen-lehdessä.

Kahden lapsen äiti kertoo sairastavansa periytyvää familiaalista hyperkolestrolemiaa, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman.

FH:ta sairastavilla on myös suuri riski saada sekä sydänkohtaus että sepelvaltimotauti.

Yleinen sairaus

FH-sairaus on yhtä yleinen kuin ykkösluokan diabetes, mutta Expressen-lehden mukaan se on todettu vain 11% ruotsalaisista.

- On todella surullista, ettei useampia tapauksia ole todettu, jotta ihmiset voisivat saada hoitoa. Minulla on päivittäinen lääkitys, etten saa sydänkohtausta tai muuta infarktia. 

FH kulkee Lindan suvussa hänen äidinsä puolella.

Lindan FH todettiin jo lapsena, sillä sairaus periytyy jälkipolville lähes 50 prosentin varmuudella. 

- On selvää, että pelkään saavani sydänkohtauksen tai infarktin. En halua, että minulle tapahtuu mitään sellaista lapsieni vuoksi. 

Lue lisää:  Linda Lampenius julkaisi kokoelman Playboy-kuvista - puolustaa rohkeita otoksiaan raivokkaasti: Pitäkää v**tu turpanne kiinni!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Violinist Linda Lampenius (@lindalampenius) jakama julkaisu

"En pidä lääkkeiden syömisestä"

FH nostaa kolesteroliarvot korkealle, vaikka ruokavalio itsessään olisi vähäkolesterolinen.

Näin on myös Lindan suhteen. 

- Sairautta ei oteta tosissaan. Ihmisten on vaikea uskoa, että hoikalla ja urheilullisella naisella voisi olla korkea kolestroli. Olen vaatinut, että arvoni tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Syömishäiriöideni jälkeen olen ollut kuin ”unelmaoppilas”, mutta sillä ei ole väliä siihen nähden kuinka korkealla kolestroli voi olla, Linda viittaa terveellisiin elämäntapoihinsa. 

Linda on kokeillut erilaisia lääkityksiä.

Yhdestä hän joutui luopumaan sivuvaikutuksien vuoksi. 

- Lihaksiani särki ja ne muuttuivat hyvin jäykiksi. Se taas vaikutti viulunvoittooni. Olen melkein 49-vuotias nainen ja siinä iässä, jolloin FH:n oireet ovat pahimmillaan. En pidä erityisemmin lääkkeiden syömisestä, mutta minun on pakko. Haluan olla terve lapsiani varten.

Teksti: Mariama BAH
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!