fbq
Uutiset
19.06.2020 17:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan arkisto
Juhani ja Leila Palmu
Leila-vaimo vaikeasti vammautuneen Juhani Palmun kuntoutumisesta: ”Juhani on niin itsepäinen!”
Uutiset
19.06.2020 17:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Seiskan arkisto

Värikkään elämän elänyt kohutaiteilija Juhani Palmu kertoo kuulumisiaan Etelä-Pohjanmaalta kotoaan Alahärmästä. Siellä Juhani on kuntouttanut itseään omaishoitajavaimonsa Leila Palmun, 53, auttamana.

Kolme kesää sitten liekit löivät Palmujen asunnossa niin, että tuleen syttyneen taiteilijan jalasta jouduttiin amputoimaan yhdeksän varvasta.

Jo sitä ennen karmeat selkäkivut olivat pakottaneet Juhanin pyörätuoliin. Reilu vuosi sitten hänellä todettiin kasvain virtsateissä, joka kuitenkin leikattiin onnistuneesti pois. Syksyllä eteen tuli useita sairaalareissuja virtsatulehduksen ja keuhkokuumeen vuoksi.

Lue myös: Vaikeasti vammautunut taiteilija Juhani Palmu: Opettelen kävelemään!

Leila on mielissään siitä, että Juhanilla on taas uskoa tulevaisuuteen.
Leila on mielissään siitä, että Juhanilla on taas uskoa tulevaisuuteen.

 

Juhani yllättää kertomalla, että hän yrittää tosissaan päästä inhoamastaan pyörätuolista eroon.

– Pystyn jo aika hyvin seisomaan ja pysymään pystyssä.

– Tarvitsen vielä hieman apua siinä. Onneksi Leila auttaa minua, yritämme sitä kovasti. Olen päättänyt, että aion kyllä vielä kävellä!

Lisää ammattiapua?

Väsymättä aviomiestään tukeva Leila ei täysin allekirjoita Juhanin puheita. Omaishoitajan mielestä seisomista pitäisi harjoitella huomattavasti nykyistä enemmän.

– Tärkeintä on, että Juhani uskoo asiaan itse ja haluaa todella oppia kävelemään. Mutta sitä pitäisi treenata joka päivä. Asiaa myös helpottaisi, jos joku ammattilainen auttaisi hänen nostamistaan sängystä. Mutta luuletko, että hän kuuntelee minua?

– On meillä täällä pelit ja vehkeet. Koronaviruksen vuoksi fysio- ja toimintaterapeutti on pitänyt taukoa, hän ei ole käynyt täällä koko keväänä. Ehkäpä hänelle voisi taas soitella. Mutta Juhani on niin itsepäinen! Takanamme on niin pitkä suhde, että tiedän, ettei häntä voi käskeä.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »