Hyppää pääsisältöön
pedro sanoo istuneensa syyttömänä murhasta.

Kumpulan kidutusmurhasta tuomittu Pedro Avila: Olen oikeusmurhan uhri – asianajajani tuuletti oikeussalissa!

Pilkallisen sanonnan mukaan vankilat ovat syyttömiä täynnä. Väitteelle on harvoin katetta, mutta viime vuosien poliisirikostutkinnat ovat herättäneet paljon kysymyksiä. Toimittaja Perttu Häkkinen käsittelee asiaa uudessa kirjassaan Hukkuminen.

Häkkisen dokumenttiromaani kertoo Helsingissä kesällä 2001 tapahtuneesta Kumpulan kidutusmurhasta, jossa 18-vuotias mies kuoli velanperinnän päätteeksi. Tapauksesta annettiin kahdelle miehelle elinkautiset tuomiot. Toinen heistä, Pedro Avila, 41, kertoo kirjassa olevansa syytön.

Pahan olon vyöry

Pedrolla ei ollut aikaisempaa rikostaustaa, mutta hänen elämänsä suistui raiteiltaan, kun hän erosi esikoistyttärensä äidistä. Hän masentui ja ajautui pitkällä sairauslomallaan 25-vuotiaana marihuanan kautta huumepiireihin.

– Oli paha olo, eikä minulla ollut työkaluja tunteideni käsittelyyn. Huumepiireissä minulle kehittyi vääräntyyppinen kiitollisuudenvelka ystävälleni, Pedro selittää.

Hänet pyydettiin huumevelan perintäkeikalle. Elokuvien perusteella Pedro tiesi, millaista roolisuoritusta häneltä odotettiin. Tarkoitus oli satuttaa velallista sen verran, että hän ymmärtäisi maksaa.

Paniikki iski

Pedro on myöntänyt pahoinpidelleensä uhria ja katkaisseensa tältä sormia. Uhri oli kuitenkin olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, kun Pedro lähti kumpulalaisesta asunnosta. Paikalle jäi toinen tuomituista, Hantusena tunnettu mies.

Parin päivän jälkeen alkoi tapahtua.

– Luin lehdestä Kumpulassa tapahtuneesta henkirikoksesta. Siinä vaiheessa iski paniikki ja soitin keikan tilaajalle. Menin tapaamaan häntä, ja jäin hänen luokseen, Pedro muistelee.

– Seuraavana aamuna olin menossa röökille. Yhtäkkiä kädessäni ollut vesituoppi lensi ja minut heitettiin lattiaan. Poliisi oli tullut pidättämään minut. Tapahtumat olivat kuin hidastetussa filmissä. Kysyin, mistä minua syytetään, ja poliisi sanoi: "Murhasta."

Asianajaja tuuletti

Pedrolla ei ollut mitään tietoa, miten uhri oli kuollut, mutta asia vieritettiin kuulusteluissa hänen niskaansa. Sama jatkui oikeudessa.

– Kun oikeuslääkäri todisti, että uhrin kuolinsyy oli hukkuminen, asianajajani Antti Kärkkäinen tuuletti. Hän sanoi, että olen vapaa mies. Sitten minut tuomittiin murhasta.

Valitus korkeimpaan oikeuteen, vaatimus lisätutkinnasta ja valitus oikeuskanslerille poliisitutkinnan puutteista eivät tuottaneet tulosta. Pedro istui murhasta 14 vuotta.

Lautumat paljastavat

Pedro osaa selittää aukottomasti, miksi hän on syytön.

– Silminnäkijätodisteet ja poliisin tekninen tutkinta ovat osaltani kiistattomia. Lähdin asunnosta kello 1.49, jolloin uhri vielä käveli ja hengitti. Yksikään todistaja ei nähnyt, että olisin osallistunut hukuttamiseen. Ambulanssihenkilökunnan mukaan uhrin elvytys lopetettiin kello 3.25. Heidän raportissaan on kaksi ratkaisevaa sanaa: "ei lautumia".

Lautumat ovat kuoleman jälkeen iholle ilmaantuva violetinpunainen väritys. Niitä syntyy, kun veri laskeutuu ruumiin alaosiin. Ne muodostuvat noin 20 minuuttia kuoleman jälkeen – eli raportin mukaan elvytys oli päättynyt alle 20 minuuttia kuoleman jälkeen. Pedro kuitenkin oli poistunut 1,5 tuntia aikaisemmin.

– Poliisin mukaan lähtöni jälkeen asunnolla kävi neljän velanperijän porukka. Silti heidän henkilöllisyytensä jätettiin tutkimatta.

Meditaatio pelasti

Tapahtumista on nyt 16 vuotta, mutta Pedro ei luovuta. Hän haluaa totuuden esiin.

– En pysty niiaamaan epäoikeudenmukaisuudelle, ja kyse on isommasta asiasta. Tämä ei ole Suomen ainoa mielivaltaisesti leivottu kakku. Toivon, että kirjan myötä asiat muuttuvat. Lisäksi haluan, että tyttäreni saavat tietää, miksi isä joutui vankilaan.

Vankilassa Pedro osallistui ohjaaja Jari Halosen sahaja-jooga-kurssille ja löysi työkalut ongelmiensa käsittelyyn.

– Ennen reissua olin raakile, mutta meditaatiolla opin tyhjentämään pääni. On pakko antaa anteeksi itselleni ja muille, koska muuten en voi olla tässä hetkessä onnellinen. Jos siihen ei pysty, menneisyys piinaa aina.


Teksti:
Juha Nurmi
Kuvat:
Timo Korhonen

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!