Kovista masennuskausista kärsinyt Anna-Leena Härkönen: Kannatan eutanasiaa!

Uutiset | 10.06.2017 18:05

Kirjailijana ja näyttelijänä mainetta niittänyt Anna-Leena Härkönen, 52, huokaisee helpotuksesta, sillä hän on saanut vihdoin valmiiksi kolme vuotta työn alla olleen Valomerkki-romaaninsa.

– Minulla on todella kovia masennuskausia aina, kun aloitan uuden kirjan kirjoittamisen. Välillä olen miettinyt, että lopettaisin kirjoittamisen täysin. En kuitenkaan tiedä mitä tekisin, jos en kirjottaisi, Anna-Leena pohtii Seiskalle.

Voimakkaiden masennuskausien aikana Anna-Leena ei pysty keskittymään töihin ja mieli on aivan maassa.

– Koko tulevaisuus näyttää mustalta ja elämä on yhtä suorittamista. Jotkut kirjailijat alkoholisoituvat tai lopettavat kirjoittamisen kokonaan. Olen välttynyt onneksi siltä.

Ei omaelämäkerta

Uutta romaaniaan Valomerkkiä kirjoittaessaan Anna-Leena pohti kuolemaa, sillä tarinan päähenkilö on masennuksesta kärsivä kirjailija. Hän kuitenkin painottaa, ettei kyse ole omaelämäkerrallisesta teoksesta.

– Tässä on paljon omakohtaisia kokemuksia, mutta teosta ei voi verrata esimerkiksi Loppuunkäsitelty-romaaniini, jossa puin siskoni itsemurhaa. Vaikka Valomerkissä kuvaan kirjailijan työtä ja luomisen tuskaa, päähenkilö Anita en ole minä.

Kirjaa kirjoittaessaan Anna-Leena kysyi lääkäriystävältään tämän mielipidettä eutanasiaan. Ystävä oli jyrkästi sitä mieltä, ettei armokuolemaa ja lääketiedettä pidä sekoittaa toisiinsa.

– Itse kannatan eutanasiaa. Toivon, että sen salliva laki menee läpi ja olen laittanut nimeni adressiin. Jos ihminen tietää, että hän on kuolemassa tukehtumalla ALSiin tai koviin syöpäkipuihin, on mielestäni ihmiselle taattava turvallinen paikka, jossa valkotakkinen voi antaa hänelle piikin.

Isän kuolema painoi

Suru oli vahvasti läsnä Anna-Leenan kirjoitusprojektissa, sillä hän menetti isänsä kaksi vuotta sitten.

– Isän kuolema ei kuitenkaan ollut yhtä rankka kokemus kuin pikkusiskoni päätös riistää oma henkensä. Isän kuolemaa osattiin odottaa, sillä hän oli ollut Parkinsonin taudin takia muissa maailmoissa jo pitkään. Hyvä, että hän pääsi pois täältä.

Lomalle Kreikkaan

Ennen seuraavan kirjaprojektin aloittamista Anna-Leena aikoo nauttia pitkästä kesälomasta. Hän aloittaa uuden kirjan kirjoittamisen vasta ensi syksynä.

– Kesällä luen, matkustelen ja vietän aikaa perheeni kanssa. Kirjan ilmestymistä juhlistan parin luottokaverini kanssa. Lisäksi lähden pian lomalle Kreikkaan ystävieni kanssa.

Kodit eri kaupungeissa

Anna-Leena meni vuonna 2009 naimisiin kirjailija Riku Korhosen kanssa, mutta pariskunta asuu eri kaupungeissa, Anna-Leena Helsingissä ja Riku Turussa.

Aviomiehensä sanaan Anna-Leena voi aina luottaa.

– Luetutan tekstini miehelläni. Häneltä saa aina suoran palautteen.

Teksti:Petri Voutilainen
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!