fbq
Kirjapaljastus: Matti-isä kuoli Kimi Räikkösen silmien alla ja raju riita aseista jäi selvittämättä - Kimin elämä oli suistua täysin raiteiltaän: ”Makasin kotona ja itkin!" | Seiska
Uutiset
16.08.2018 10:00
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
Kimi
Kirjapaljastus: Matti-isä kuoli Kimi Räikkösen silmien alla ja raju riita aseista jäi selvittämättä - Kimin elämä oli suistua täysin raiteiltaän: ”Makasin kotona ja itkin!"
Uutiset
16.08.2018 10:00
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

Formulalegenda Kimi Räikkönen avautuu ensimmäistä kertaa isänsä kuolemasta tänään torstaina (16.8.) julkaistussa Kari Hotakaisen kirjoittamassa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjassa. Isän kuolema oli yksi Jäämiehen elämän rankimmista kokemuksista. 

Kimin isä Matti "Masa" Räikkönen kuoli vuonna 2010 vain 56-vuotiaana. Kuolemaa edeltänyt alamäki oli alkanut pari vuotta aiemmin tapahtuneesta mönkijäonnettomuudesta, josta jäi neurologinen vaiva.

Matti
Kimin Matti-isä oli poikansa tukena läpi tämän uran ja teki suuria uhrauksia tulevan maailmanmestarin moottoriurheiluharrastuksen rahoittamiseksi.

Hänen personallisuutensa muuttui onnettomuuden seurauksena ja hän alkoi ryypätä. Kimi oli tuohtunut isänsä liiasta juomisesta ja raivostui, kun kuuli, että tämä oli ammuskellut päissään kaverinsa kanssa savikiekkoja. Tulistunut Kimi takavarikoi kaikki isänsä aseet. 

Kimi kannatteli oksentavaa isää

Kuolinpäivänään asejemmauksesta tuohtunut isä ei ollut suostunut lähtemään Paula-vaimonsa kanssa Kimin ja tämän silloisen vaimon Jenni Dahlmanin luokse vierailulle. Paulan palattua iltayöstä hän ei saanut miestään liikkumaan sohvalta ja löysi tämän aamulla kaatuneena takaraivolleen.

Paula haki Kimin ja Jennin apuun. Kimi kannatteli oksentavaa isäänsä siihen asti, kunnes ambulanssi haki hänet pois. Matti Räikkönen kuoli seuraavana päivänä aivoverenvuotoon. Kuolema kosketti Kimiä rankalla tavalla etenkin riidan takia, joka jäi selvittämättä.

– Aluksi mä vain makasin kotona ja nukuin ja itkin, Kimi muistelee.

– Ei ikinä saisi jäädä riita selvittämättä ennen kuolemaa. Ja niin siinä just kävi, hän paljastaa.

Tragedia oli lähellä ajaa Kimi rappiokierteeseen.

– Helpottaa ajan mittaan, vaikka ei häviä mihinkään. Varmaan tämä on ollut taustalla, kun ei ole välillä jaksanut vittuakaan välittää, se on näkynyt sitten hauskanpidossakin. Mä päätin, että lähden ajamaan rallia. Ilman sitä olisi voinut mennä ihan juomiseksi, mutta sillä tavalla sai purettua pahaa oloa, Kimi avautuu.

Vanhemmat mahdollistivat menestyksen

Isä oli Kimille erityisen tärkeä ja ilman isäänsä Kimillä tuskin olisi koskaan ollut mahdollisuutta nousta formulalegendaksi. Kilpa-ajaminen on järjettömän kallis harrastus ja monet kuskit tulevat hyvin rikkaista perheistä. Kimin perhe ei ollut rikas, mutta perhe laittoi kaikki rahansa ja otti jopa lainaa tukeakseen poikansa moottoriurheiluharrastusta. 

kimi
Kimin vanhemmat Matti ja Paula Räikkönen.

Ennen menestystä ja sponsorirahoja perhe joutui maksamaan kaiken omasta pussistaan. Näyttelijä Ville Myllyrinne avautuu kirjassa kahden poikansa kartingharrastuksen kustannuksista ja kertoo, että pelkkä moottori maksaa pari tonnia ja runko saman verran. Lisäksi tarvitaan pakettiauto ja peräkärry. Jos lähtee ulkomaille kilpailemaan, niin viikonlopun hinnaksi tulee 5000–15000 euroa.

Kimin isä teki pahimmillaan kolmea työtä samaan aikaan rahoittaakseen poikansa harrastuksen. Poikansa saavutuksista hän oli niin ylpeä, että kirjan mukaan ”kusi nousi välillä päähän”. 

– Kyllä sitä aika usein miettii, että mitä Masa tähän ja tuohon sanoisi. Ei sitä kuolemaa varmaan ole koskaan käsitellyt millään lailla, Kimi avautuu.