Skip to main content
Virpi Hämeen-Anttila

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila pahoista masennuskausistaan: Esikoisteos vei tiputukseen!

Kymmeniä menestysromaaneja kirjoittanut Virpi Hämeen-Anttila, 58, myöntää, ettei kirjoittaminen suju aina edes ammattilaiselta. Kun hän aloitti kirjasarjansa neljännen osan "Koston kukat" kirjoittamisen, hän ajautui lukkotilaan.

– Minulta on ilmestynyt tänä vuonna kaksi romaania, joita kirjoitin osittain yhtä aikaa. Kun olin saanut valmiiksi edellisen teokseni Kuka kuolleista palaa, olin kuukauden todella väsynyt enkä saanut mitään aikaiseksi. Aloin panikoitua, sillä mietin, kauanko väsymys jatkuu, Virpi Hämeen-Anttila kertoo Seiskalle.Siedän yksinäisyyttä

Vaikka Virpi on kova puhumaan, hän luonnehtii itseään epäsosiaaliseksi. Hän on valinnut oikean ammatin, sillä kirjoittaminen on yksinäisen naisen puuhaa.

– Siedän varsin hyvin yksinäisyyttä. Nuorempana olin todella depressiivinen. Se haittasi elämääni, mutta löysin helpotuksen kirjoittamisesta. Luulen, että kirjoitan vielä tänäkin päivänä helpottaakseni masennusta.

Virpi on tottunut kärsimään väsymyksestä ja tyhjyyden tunteesta lähes aina, kun on saanut kirjansa valmiiksi. Kaikki eivät ole tyhjiötä yhtä hyvin kestäneet, sillä Virpi muistuttaa Mika Waltarin sortuneen alkoholiin ja joutuneen mielisairaalaan.

– Urani alussa putosin todella korkealta tyhjän päälle. Nykyisin aloitan aina uuden kirjan kirjoittamisen, kun olen saanut edellisen valmiiksi. Lisäksi kirjoitan samaan aikaan montaa kirjaa.

– Nuorempana kärsin todella kovista masennuskausista enkä pystynyt iloitsemaan valmiista teoksista. Kirjan valmistuminen on verrattavissa avioeroon, sillä siihen saakka se on ollut koko elämäni.Jouduin sairaalahoitoon

Kun Virpi sai vuonna 2003 valmiiksi esikoisteoksensa "Suden vuosi", hän joutui sairaalaan.

– Se oli psykosomaattista. Stressi sai minut sen verran huonoon kuntoon, että jouduin tiputukseen.  

Virpin aviomies, arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila  on tottunut vaimonsa kirjoitusväsymykseen. Hän on innostanut Virpiä panostamaan vaikeina hetkinä kaikkeen muuhun paitsi kirjoittamiseen. Jaakko muutti viime vuoden lopussa Skotlantiin, missä aloitti Edinburghin yliopistossa professorina.

– En ole voinut viettää pitkiä aikoja mieheni luona, sillä olen opettanut kahtena päivänä viikossa yliopistolla. Nyt minulla ei ole opetusta, joten ajattelin mennä hänen luo pariksi viikoksi työstämään uutta teosta.

– Uskon kuitenkin, että suomen kielen taitoni kärsii, jos muutan maahan, jossa en pääse puhumaan äidinkieltäni. Tyttärelleni on käynyt niin, sillä hän ei pysty kirjoittamaan suomeksi kaunokirjallisuutta, koska opiskelee yliopistossa englanniksi.Ikävä laihdutti

Virpi on ollut miehensä kanssa yhdessä 34 vuotta, joten etäsuhde ei vaikuta juuri mitenkään parin elämään.

– Toki toisinaan kaipaan juttuseuraa, mutta nykyisin on olemassa pelit ja vehkeet sitä varten. Olemme yhteydessä Skypen kautta, kun haluamme nähdä toistemme naamat.

Nuorempana Virpi ei kestänyt olla erossa Jaakosta hetkeäkään. Hän voi todella huonosti, kun mies aloitti asepalveluksen. 

–  Kun hän oli ollut neljä viikkoa poissa luotani, olin laihtunut neljä kiloa. Ruoka ei maistunut ikävän takia. Itkin joka yö. Pyrin kuitenkin siihen, ettei lapsemme nähnyt minua alakuloisena. Ensimmäiseen 15 vuoteen emme kestäneet olla erossa toisistamme. Nyt kestämme, sillä meidän ei tarvitse pelätä, että toinen katoaa elämästä.Puhkikuluneet kengät

Kun Virpi matkustaa uuteen kaupunkiin, hän tutustuu ympäristöön kävelemällä.

– Kenkäni ovat usein reissujen jälkeen puhki. Viimeksi olin Roomassa, jossa kävelin yhtenäkin päivänä 12 tuntia. Menen sinne, minne jalat vievät.

Myös Helsinki tuli Virpille aikoinaan tutuksi kävelemällä.

– Kun olimme mieheni kanssa todella köyhiä opiskelijoita, meidän ainoa huvimme oli kävellä Helsinkiä ristiin rastiin. Bongailimme taloja, joihin suunnittelimme muuttavamme, kun olemme rikkaita. Vielä emme ole päässeet muutamaan niihin.  


Teksti:
Petri Voutilainen
Kuvat:
Seiskan toimitus

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!