fbqKellojen siirtely loppuu, ja se on tämän perheenisän ansiota – Matti Hietasen huima ”äkkäys” Turkissa aiheutti vallankumouksen: ”Puhelin on soinut satoja kertoja!” | Seiska
Matti Hietanen lopetti kellojen siirtelyn.

Kellojen siirtely loppuu, ja se on tämän perheenisän ansiota – Matti Hietasen huima ”äkkäys” Turkissa aiheutti vallankumouksen: ”Puhelin on soinut satoja kertoja!”

Uutiset | 29.09.2018 09:24

Espoolainen Matti Hietanen, 57, oli perheensä kanssa Turkissa lomalla pari vuotta sitten, kun maa päätti jäädä pysyvästi kesäaikaan.

– Äkkäsin, että sama pitää saada Suomeenkin. Olin niin kyllästynyt turhanpäiväiseen kellojen siirtelyyn kahdesti vuodessa, Hietanen sanoo istuessaan kahvilla kotikeittönsä seinäkellon alla.

– Meilläkin on kotona toistakymmentä kelloa, jotka eivät automaattisesti vaihda aikaa. Ihan typerää touhua.

Kutsu EU-parlamenttiin

Suomessa kelloja alettiin siirtää vuonna 1981. Hietanen päätti lokakuussa 2016, että ”tämä hölmöily” on nyt aika lopettaa. Hän teki kansalaisaloitteen ”Kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettamisesta”.

– Pariin viikkoon ei tapahtunut mitään. Sitten jossain lehdessä oli juttu ja aloite keräsi 15 000 allekirjoitusta. Seuraavat kuukaudet mentiin tasaisesti ilman suurta menestystä, ja kevään tullen ajattelin, että aloite ei etene eduskunnan käsiteltäväksi, koska 50 000 nimen raja ei täyty millään.

– Talviajalle kyytiä, Matti Hietanen ärisee lottovoittorahoilla ostamansa omakotitalon pihalla Espoon Kilossa.
– Talviajalle kyytiä, Matti Hietanen ärisee lottovoittorahoilla ostamansa omakotitalon pihalla Espoon Kilossa.

 

Lue myös: Julkkismiehen kansalaisaloite huimassa lennossa - alle viikossa yli 25 000 nimeä!

Maaliskuussa 2017 media tarttui aloitteeseen, ja aikakausilehti- ja radiojutut poikivat valtavan suosion. Nimiä kertyi 70 393. Kesäkuussa 2017 Matti oli vaimonsa Maritta Tammiluoman kanssa eduskunnassa luovuttamassa aloitetta.

– Suomen eduskuntahan ei voinut itsenäisesti tätä päättää, vaan se vietiin EU:hun. Minutkin kutsuttiin Strasbourgiin Euroopan parlamentin vieraaksi kokoomuksen euroedustajien kautta, mutta en minä sinne jaksanut lähteä. Ei ole minun paikkani.

Matti sanoo, että hän on saanut valtavasti palautetta suomalaisilta.

– Puhelin on soinut satoja kertoja. 99,9 prosenttia palautteesta on ollut myönteistä.

Lue Matin haastattelu kokonaisuudessaan torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

Teksti:Kalle Kangas
Kuvat:Matti Matikainen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!