fbq
Uutiset
02.09.2016 16:04
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus
Karalahdelle elatusapukiistan hävinnyt Oksana: Meidän on pakko muuttaa Suomeen!
Karalahdelle elatusapukiistan hävinnyt Oksana: Meidän on pakko muuttaa Suomeen!
Uutiset
02.09.2016 16:04
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan toimitus

Helsingin käräjäoikeus päätti viime maanantaina (29.8.), että kohukiekkoilija Jere Karalahti joutuu maksamaan Valko-Venäjällä syntyneelle Stella-tyttärelleen elatusapua 200 euroa kuussa takautuvasti kesäkuusta 2015 lukien. Stellan äiti Oksana Chaiko vaati oikeudessa tyttärelleen 1 245 euroa kuukaudessa.

Oksana kertoi tuoreeltaan Seiskalle olevansa järkyttynyt oikeuden päätöksestä. Hänen mukaansa Karalahden maksamalla elatusavulla ei täytetä edes tyttären välttämättömiä tarpeita.

– Koska Valko-Venäjällä ei ole kaksoiskansalaisuuksia, terveydenhuolto ja koulutus eivät ole ilmaisia suomalaiselle lapselle. Stellan piti aloittaa syyskuussa lastentarhassa, mutta minulla ei ole varaa 550 euron kuukausimaksuihin. Minun on pakko jättää hänet kotiin lasteni tai lapsenvahdin hoidettavaksi. En tiedä, mitä tehdä, Oksana toteaa.

 

”Ainoa vaihtoehto”

Oksana epäilee, ettei Helsingin käräjäoikeus lopulta ymmärtänyt Suomen ja Valko-Venäjän järjestelmien eroja. Oikeus ei myöskään uskonut väitettä siitä, että Minskissä elämiseen liittyvät kulut ovat Suomen tasolla. Köyhässä maassa on Oksanan mukaan kalliit hinnat ja pienet palkat.

– Juuri nyt mietin, että ehkä meidän kaikkien kannalta on parasta muuttaa Suomeen. Jos Stellan isä ei voi auttaa häntä, ehkä Suomen valtio siihen pystyy. Stella ansaitsee paikan päiväkodista ja terveydenhuollon niin kuin muutkin suomalaiset lapset. Tämä taitaa olla ainoa vaihtoehtomme, Oksana pohtii.

Oksana tienaa tällä hetkellä noin 400 euroa kuukaudessa ja asuu omien vanhempiensa luona. Hän kertoi oikeudessa, että perheasunnon hankkiminen Minskistä maksaisi sivukuluineen 1 800 euroa.

 

Oikeus parempaan

Oksana kertoo pohtineensa muuttoa Suomeen siitä lähtien, kun hän aloitti elatusapuprosessin Karalahtea vastaan.

– Asianajajani ja tulkkini kertoivat, että Stellalla on yhtäläinen oikeus asua siellä kuin kenellä tahansa muulla suomalaisella. Sain kuulla, että myös minulla ja kahdella vanhemmalla lapsellani on oikeus asua Suomessa, Oksana selittää.

– Miksi haluaisimme muuttaa? Siksi, että Suomi on yksi maailman parhaista maista elää ja kasvattaa lapsia. Teillä on toimiva koulutus- ja sosiaalijärjestelmä sekä vakaa taloustilanne. En halua kasvattaa lapsiani huonoissa oloissa, jos meillä on oikeus parempaankin.

 

Isä osaksi elämää

Jos Oksana muuttaa perheineen Suomeen, hän toivoo, että Karalahti haluaisi olla mukana tyttärensä elämässä.

– Niin kuin kuka tahansa äiti, toivon, että lapseni tuntisi isänsä. Stella varmasti haluaisi nähdä Jereä viikoittain, puhua hänen kanssaan ja käydä joskus kylässä. Myös vanhempien lasteni isä on osa heidän elämäänsä. Aika näyttää, miten lopulta käy. Kaikki riippuu Jerestä, Oksana kuittaa.