Hyppää pääsisältöön
Veijo Votkinin yritys joutui syytteeseen luonnonsuojelurikoksesta.

Käräjille luonnonsuojelurikoksesta – nyt puhuu virolaista karhunlihaa Suomeen tuonut Veijo Votkin: ”Mielestäni en ole tehnyt mitään rikollista!”

Lihatukku Veijo Votkin Oy:tä vastaan on nostettu Helsingin käräjäoikeudessa syytteet luonnonsuojelurikoksesta. Kyse on Votkinin maahantuomasta karhunlihasta. Veijo Votkin kertoo Seiskalle, että häntä kuullaan oikeudessa joulukuussa.

– Perrr... joo, Votkin myöntää Seiskalle ja jatkaa.

– Mielestäni minä en ole tehnyt mitään rikollista.

Paperi puuttui

Syyttäjän mukaan Votkinilta puuttui vaadittava EU-todistus hankitusta karhunlihasta. Karhu kuuluu tiukimmin säänneltyihin lajeihin. Tämän vuoksi kaikki Euroopan unionin jäsenvaltioiden kesken tapahtuva kaupallinen toiminta vaatii aina CITES-luvan.

– Kuultavana ollessani tullipoliisi sanoi, että minun olisi pitänyt käydä papereiden voimassaolo tarkastamassa paikan päällä myyjältä ennen niiden ostamista. Miten olisimme voineet sen tietää? Paperithan kulkevat tavaran mukana.

– Kuitenkin tämä noin sadan kilon erä oli myyty jo kerran Ruotsista Viroon päätyen sen jälkeen Suomeen. Painotan, että nämä kaksi yritystä myivät lihat edelleen ja rikkoivat tietoisesti ja törkeästi CITES-säännöksiä, Votkin ihmettelee.

Yritti selvittää itse

Votkin kertoo Seiskalle, että kun erä saapui heille, yritys ilmoitti asiasta heti Suomen Ympäristökeskukselle.

– Aloimme selvittää viranomaistodistuksia ja niiden alkuperää. On johdonmukaista päätellä, että jos olisimme menetelleet kuten kaksi edellistä yritystä, niin seuraamuksia ei olisi tullut. Miksi rehellisyys ei kannata, Votkin kysyy.

10 vuotta ongelmitta

Votkin ihmettelee, miksi heitä syytetään mutta muita samoja sääntöjä rikkoneita tahoja ei. Votkin kertoo, että on tilannut samalta lihatoimittajalta lihaa jo kymmenen vuotta ilman ongelmia.

Votkinin mukaan säädöksiä ovat myös rikkoneet laiva- ja kuljetusyhtiöt, koska ovat kuljettaneet karhunlihaa. Myös muut yritys- ja yksityisasiakkaat ovat rikkoneet säädöksiä, koska ostaminen tai ostajaksi tarjoutuminen on kielletty.

– Kiistatta kaikki edellä mainitut ovat rikkoneet lakia. Syytteet olisi kuitenkin yhtä hataralla pohjalla. Sellaiseen älyttömyyteen ei yleinen syyttäjä lähtenyt, Votkin pohtii.

– Mieluummin ottaisin ehdottoman tuomion, kun sakot, Votkin päättää.

Jutun käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 14. joulukuuta.


Teksti:
Sami Spåra
Kuvat:
All Over Press

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!