Samaan aikaan kun eteläisessä Suomessa voidaan vain haaveilla talven nietoksista, Kolarin Ylläksellä lumi narskuu lapikkaan alla. Pureva pakkanen värjää posket punaisiksi, ja Suomen suurimman laskettelukeskuksen valot välkkyvät kilpaa revontulien kanssa.
Maisemat ovat kuin sadusta. Moni olisi varmasti valmis vaihtamaan osia Sirly Ylläsjärven (o.s. Schinmann) kanssa, joka elää unelmaansa keskellä sydän-Lappia.
– Kun saapuu tänne pohjoiseen, alkaa käyttäytyä eri tavalla. Lapissa on erilainen fiilis. Etelästä tulevat turistikin ihastelevat, että ihanaa, kun on niin rentoa ja kaikki kiire unohtuu. Aivan kuin joku antaisi täällä luvan olla oman itsensä, Sirly, 33, sanoo Seiskalle.

Lapsuus Neuvostoliitossa
Sirly tuli tv-katsojille tutuksi jo Suomen ensimmäisestä, vuoden 2011 MasterChefistä. Siinä lahjakas kokki sijoittui komeasti kolmanneksi ja sai lopullisen kipinän ammatinvalintaansa. Tänä syksynä Sirly osallistui ohjelmaan toista kertaa ja sijoittui jälleen kärkinelikkoon.
– Ensimmäisen MasterChefin myötä minulle kirkastui, että tätä minä haluan tehdä elääkseni. Toki tv-näkyvyydestä on ollut hyötyä, varsinkin kun olen pärjännyt ohjelmassa hyvin.
Kolmekymppinen julkkiskokki on itsekin alun perin etelästä lähtöisin. Hän syntyi vuonna 1987 silloisen neuvosto-Viron maaseudulle.
– Vietin lapsuuteni lehmien, possujen ja kanojen keskellä. Meillä ei ollut peltotöissä hienoja paalutuskoneita kuten Suomessa, vaan heinät ladottiin talikolla seipäisiin. Koskaan ei kuitenkaan ollut nälkä, Sirly korostaa.
– Muistan, miten mummo teki mielettömiä keittoja ja papan bravuurina oli luuydin. Pikkutyttönä innostuin itsekin ruuanlaitosta, ja jossain vaiheessa tajusin olevani siinä melko hyvä. Vanhemmat olivat töissä, joten ruokaa oli tehtävä itse.

Veri veti pohjoiseen
Neuvostoliiton hajottua Sirlyn äiti muutti kolmen tyttärensä kanssa Suomeen, jossa lapsikatras täydentyi vielä yhdellä tytöllä. Urjalassa peruskoulun käynyt Sirly ei koskaan välittänyt lukuaineista, osaksi lukihäiriön vuoksi.
– Myöskään pianonsoitto ja koripallo eivät sujuneet, mutta ruuanlaitto kiinnosti. Minulla on aina ollut hirveä halu tehdä töitä, oli kyseessä sitten mansikanpoiminta tai siivoaminen. Annan työlle aina kaikkeni.
Yrittäjähenkisyys kyti niin vahvana, että itseoppinut kokki raivasi tiensä Classic Pizzan johtoryhmään ja makaronitehtaan osakkaaksi. Nousukiito oli huimaa, mutta jokin Sirlyn sisällä sai suuntaamaan kauas pohjoiseen.

Maailman ääriin
Ensikosketuksensa Lappiin Sirly oli saanut Pohjois-Norjassa, missä asui 18-vuotiaasta kaksikymppiseksi. Bussimatka Norjan Lapista kotikulmille Urjalaan kulki Ylläksen ohi.
– Jotenkin tykästyin tähän paikkaan heti. Niinpä tulin tänne vuodeksi tekemään tonttuhommia matkailun parissa.
Ennen asettumistaan Ylläkselle rauhaton sielu ehti asua vuoden Uudessa-Seelannissa. Siellä telkkaria tapittaessa Sirlyn silmiin osui MasterChef Australia.
– Ajattelin, että jos tuo formaatti rantautuu ikinä Suomeen, niin haen mukaan. Ja kas kummaa! Niinhän siinä kävi, että hain ja pääsin mukaan. Olin ohjelman nuorin ja paras naiskilpailija.
Lue lisää Sirlystä tuoreimmasta Seiskasta!
Oheisella videolla Sirly ja Heidi esittelevät Aurora Estatea: