fbq
Uutiset
15.01.2017 17:55
Teksti: Pia Lindroos|Kuvat: Pia Lindroos ja Seiskan arkisto
Jörn Donner Helsingissä marraskuussa 2016
Jörn Donner taistelee jo kolmatta syöpää vastaan: Cocktaileista en luovu!
Uutiset
15.01.2017 17:55
Teksti: Pia Lindroos|Kuvat: Pia Lindroos ja Seiskan arkisto

Jörn Donner, 83, oli reippaasti liikkeellä heti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ensimmäisenä päivänä. Kirjailija julkaisi sunnuntaina 1. tammikuuta Suomi Finland -uutuuskirjansa.

Jörn Donner poseeraa Förlaget-kustantamossa

Jörn kertoi vuodenvaihteessa Helsingin Sanomien haastattelussa syöpäsairaudestaan. Jörn ottaa kuitenkin heikentyneen terveydentilansa rauhallisesti ja keskittyy voivottelemisen sijaan työn tekemiseen.

– Ei minulla ole tässä mitään ihmeempiä. Valmistelen taas uutta romaania, joka julkaistaan ensi vuonna. Teen myös uutta elokuvaa. Sitten on tulossa vielä kollektiivinen päiväkirjateos, jota en ole toimittanut, mutta olen pannut sen alulle, Jörn kertoi Seiskalle.

Kaksi kasvainta

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko on toiveikas syöpäsairautensa kanssa, sillä hän on jo selättänyt sen kaksi kertaa aikaisemmin. Keuhkosyöpä yrittää ottaa kulttuurivaikuttajasta niskalenkkiä, mutta Jörnissä riittää taisteluhenkeä.

– Olen saanut sädetystä keuhkosyöpään. Minulla on pari kasvainta. Tumorit ovat pieniä ja ovat olleet minulla jo vuoden verran, mutta eivät ole kasvaneet. Ne on nyt sädetetty, ja elän toivossa. Katsotaan tuossa helmikuun aikana, mitä tapahtuu, Jörn sanoi.

Jörn Donner Kansallisteatterissa marraskuussa 2016
Jörn valitsi marraskuussa Tieto- Finlandian voittajaksi Mari Mannisen teoksen Yhden lapsen kansa.

"Paska hallitus"

Jörn kuvailee itseään laiskuuden kanssa painiskelevaksi toimistotyöntekijäksi.

– Ei minulla mitään muita vaivoja ole paitsi tietysti laiskuus. Sen pystyy poistamaan työn teolla. Minä olen sellainen konttoristi. Menen aamulla toimistolleni, joka on Kruununhaan Pohjoisrannassa aivan asuntoni nurkan takana. Teen siellä viiteen kuuteen asti töitä. Sitten menen kotiin, Jörn kuvaili päiväohjelmaansa.

Päivä kuitenkin jatkuu kotona, ja rakkaasta cocktailistakaan hän ei aio luopua.

– Otan yhden dry martinin ja rupean lukemaan.

Jörnillä riittää myös virtaa rusikoida maan hallitusta.

– Suomi on itsenäinen kansakunta, mutta minä en harrasta kehumista, vaan kritiikkiä. Meillä on aika paska hallitus. Minun mielestäni hallitus saisi erota, Donner latasi.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »