fbq
Uutiset
27.03.2018 18:40
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus
Jari Aarnio
Jari Aarnio tilittää Facebookissa: Tämän takia minut pitäisi vapauttaa!
Uutiset
27.03.2018 18:40
Teksti: Sami Sinokki|Kuvat: Seiskan toimitus

Helsingin huumepoliisin entinen pomo Jari Aarnio avautuu Facebookissa säännöllisesti oikeudenkäyntinsä käänteistä. Vankina hän ei pääse itse käsiksi Facebookiin, vaan hänen päivityksensä ovat vankilasta soitettuja puheluita, joita hänen sivujaan ylläpitävä henkilö on sivuille lisännyt. Jari Aarnion sivuille pääset täältä.

Viime perjantaina Aarnio avautui vaatimuksestaan päästä vapaaksi, jonka hovioikeus hylkäsi.

– Perustelut vapauttamisekseni keskittyvät siihen, että tutkintavankeus on ollut tässä keississä poikkeuksellisen pitkä. Olen ollut tutkintavankina kolme vuotta ja kolme kuukautta. Se tarkoittaa sitä, että olen kärsinyt kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen tähän mennessä, Aarnio sanoo.

Aarnio viittaa siihen, että ensikertalainen istuu Suomessa vain puolet rangaistuksestaan.

Koko aika tutkintavankina

Aarniolla ei ole vielä lainvoimaista tuomiota, joten hän on ollut vankilassa tutkintavankina koko vankeusaikansa.

–Keskeistä on huomata, että mitään rangaistusta ei ole kohdallani laitettu täytäntöön. Kun hovioikeus aikanaan vuoden lopussa tekee ratkaisun tästä niin sanotusta tynnyriasiasta, ja olen edelleen tutkintavankina, niin olen ollut tutkintavankina yhteensä neljä vuotta. Se tarkoittaa, että olisin siihen mennessä kärsinyt kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksen, Aarnio pohtii.

Aarnio

Aarnio harmittelee tutkintavankeuttaan, koska tutkintavangeilla on huomattavasti tavallista rangaistusvankia rajoitetummat olosuhteet.

– Tutkintavangille ei ole mitään mahdollisuutta opiskella, ei mahdollisuutta siviilitöihin, eikä mahdollisuutta avolaitokseen, eikä tietysti lomiin. Nyt, kun tämä tutkintavankeusaika, on minusta riippumattomista syistä, niin katsomme, että tutkintavankeus on kohdallani kohtuutonta, hän toteaa.

Ei valita vankeusoloista

Aarnio kuitenkin myös toteaa, ettei hänellä ole valittamista vankeusolosuhteidensa kanssa.

– Jos tuomioni ei hovissa muutu, niin olen ollut kaksi kolmasosaa tuomiostani tutkintavankeudessa. Näillä perusteilla haimme vapauttamistani, mutta hovioikeus päätyi toisenlaiseen ratkaisuun, Aarnio harmittelee.

Aarnio

Aarnio on sijoitettu osastolle, jolla toteutetaan rikosseuraamusviraston vartijoiden lähityöhön liittyvää pilottihanketta. Osastolla on kuusi vankia, ja vartijat ovat aktiivisesti oman erityisosaamisensa kanssa ohjaamassa toimintaa. Hän kertoi Seiskalle, että he kuluttavat aikaa muun muassa puutarhan hoidolla ja viikonloppuisin ohjelmassa on puutöitä. 

– Tosin vain silloin, kun niihin erikoistunut vartija on työvuorossa. Verstaalla on käytettävissä huippuluokan laitteet. Jos saisin valita, tekisin puutöitä enemmänkin, Aarnio kertoi, kun Seiska vieraili häntä tapaamassa.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »