Ilja Janitskin saa syöpähoitoja.

Ilja Janitskinin syöpähoidoista Andorrassa lähtee Suomen valtiolle jättimäinen lasku: Hoidot ovat maksaneet jo 200 000 euroa!

16.12.2017 08:33

Andorralaisen sairaalan potilashuoneen ikkunoista aukeaa henkeäsalpaava maisema Pyreneiden vuoristoon. Ikkunan toisella puolella maisemat ovat vähemmän uljaat. Pahamaineisen MV-lehden perustaja Ilja Janitskin makaa sairaalavuoteella. Rintaan leikattuun laskimoporttiin tippuu oksaliplatiinia, jota käytetään syövän solunsalpaajahoitona.

– Täällä on ihmetelty, kun minulle ei ole tullut tästä myrkystä juurikaan sivuvaikutuksia. Minun pitäisi oksennella, eikä ruoan pitäisi maistua. Hiustenkin olisi pitänyt lähteä, sekä kylmien ja kuumien kuppien pitäminen sormissa pitäisi polttaa. En tiedä johtuuko vit****sesta, että veri kiertää niin hyvin, ettei pääse kroppa heikkenemään, Ilja sanoo.

Oikea diagnoosi paljastui Iljalle juhannuksena, kun hänet leikattiin, koska umpilisäkkeen epäiltiin olleen tulehtunut.

– Leikkauksen jälkeen kirurgi soitti ja sanoi, että yksi juttu pitäisi vielä tarkistaa. Totesin vain, että ei saatana. Sitten selvisi, että ei ollutkaan tulehtunutta umpisuolta, vaan nelostason suolistosyöpä, joka oli levinnyt imusolmukkeisiin.

"Kyljestä suolta ulos"

Ilja lähetettiin kotiin odottamaan leikkausta. Asia sai elokuussa dramaattisen käänteen, kun Interpol viimein löysi Iljan ja hänet vietiin andorralaiseen vankilaan.

Iljasta oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys, koska hänet vangittiin kesäkuussa poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa. Ilja vangittiin epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Jutuissa on taustalla MV-lehti ja siinä julkaistut kirjoitukset. Iljan epäillään syyllistyneen rikoksiin lehden päätoimittajana.

Andorralainen vankila oli Iljan mukaan kuitenkin varsin kelpo paikka, eikä vangitseminen estänyt syöpäleikkausta.

– Kyljestä vedettiin suolta ulos, ja sitä poistettiin pitkä pätkä, ennen kuin se liitettiin takaisin kiinni. Vatsalaukusta kaavittiin ulos isoimmat rojut.
Leikkauksen jälkeen Ilja makasi viikon sängyssä, ennen kuin pääsi jaloilleen. Vankila oli kulttuurisokki hyvällä tavalla.

– Vanginvartijat olivat helvetin mukavia. Moni minut tunteva tietää, etten kehu poliiseja, mutta nämä olivat ystävällisiä ja rentoja, kun kuskasivat minua hoitoihin.

Jättilasku Suomelle

Myös sairaanhoitoa Ilja kehuu, eikä syyttä. Maailman terveysjärjestö WHO on listannut Andorran terveydenhoitojärjestelmän maailman kolmanneksi parhaaksi. Miesten elinikäodote on lähes 81 vuotta ja naisten peräti 86,6 vuotta. On selvää, ettei Iljan hoito ole ollut ilmaista.

– Syöpähoitoni ovat maksaneet jo lähes 200 000 euroa. Andorra maksaa sen, mutta lasku lähtee Suomelle. Voi siis sanoa, että Suomi pelasti henkeni, vaikka viranomaiset sitä tuskin olisivat halunneet.

Teksti: Panu Hörkkö
Kuvat: Ari Lahti

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!