Pekka Rautionmaa

Huikean tv-uran tehnyt Pekka Rautionmaa vaihtoi Hollywoodin Punkalaitumeen – pelasti talon purku-uhan alta!

Uutiset | 21.09.2020 13:02

Pekka Rautionmaa, 60, on nauttinut kesästä kotiseudullaan Punkalaitumella. Pekka ja hänen amerikkalainen vaimonsa Feifei sekä avioparin tytär Catalina, 4, jättivät Los Angelesin keskellä koronakaaosta.

– Korona on Suomessa hoidettu paljon paremmin kuin muissa maissa. Kaliforniassa tilanne on todella huono. Pandemia on muuttanut ajatusmallia: nyt arvostetaan sitä, että on tilaa ympärillä ja vähän kontakteja muihin ihmisiin. Siihen Suomi sopii hyvin!

Ei ihme, että tytärkin haluaisi muuttaa suomalaiseen maalaismaisemaan pysyvästi. Luonto on lähellä, ilma puhdasta, ruuhkat olemattomia.

– Ehkä tässä totuttaudutaan muuttoajatukseen. Vaikka olen viettänyt yli puolet elämästäni Yhdysvalloissa, sydän on aina täällä Punkalaitumella.

Punkalaidun on Pekan kotiseutua. Hän on kotoisin isosta perheestä. – Olen nuorin kymmenestä lapsesta. Rautionmaiden suvulla on täällä pitkä, satojen vuosien historia.
Punkalaidun on Pekan kotiseutua. Hän on kotoisin isosta perheestä. – Olen nuorin kymmenestä lapsesta. Rautionmaiden suvulla on täällä pitkä, satojen vuosien historia.

Hymyhuulet heilutti kättä

Pekka on tehnyt huikean tv-uran, mutta harva tunnistaa hänen kasvojaan. Hän on viihtynyt kameran toisella puolella. Innoitus tv-maailmaan syntyi Martti-isältä, joka 1970-luvulla toi Suomi-Filmin työryhmän tallentamaan paikallishistoriaa Punkalaitumen museolle.

– Kiinnostuin kuvaamisesta, kun sain katsoa kuvattavia 16-millisen leffakameran läpi. Sitten 1985 pääsin älyttömällä onnenpotkulla Yleisradion ammattiopistoon. Hakijoita oli 750, joista valittiin 25.

Ensimmäinen työ oli kulttikamaa: Pekka pääsi kameramieheksi legendaariseen Hymyhuulet-sarjaan, jota tähdittävät Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala.

– Joistakin sketseistä voi yhä nähdä nauraneeni niin paljon, ettei kamera millään pysynyt vakaana!

Pekalla on alla tietysti aito, vanha Amerikanrauta.  –Nykykalustoilla tv:n tekeminen on helpompaa, mutta samalla budjetit ovat laskeneet. Kaikki pitäisi tehdä nopeasti ja halvalla.
Pekalla on alla tietysti aito, vanha Amerikanrauta.  –Nykykalustoilla tv:n tekeminen on helpompaa, mutta samalla budjetit ovat laskeneet. Kaikki pitäisi tehdä nopeasti ja halvalla.

Viihdesarja teki historiaa

Pekka vastasi muun muassa MTV3:n suursatsauksen, Puhtaat valkeat lakanat -sarjan viiden ensimmäisen jakson kuvauksesta.

– Maikkari osti silloin kaikki tuotantopalvelut Ylestä ja kai vanhat tv-kuvaajat halusivat laittaa nuorimman "poikasen" Maikkariin. Se olikin oikea tulikaste.

Pekka oli ollut vaihto-oppilaana USA:ssa ja käynyt välillä opiskelemassakin Amerikan Filmi-instituutissa Kaliforniassa. Palo Hollywoodiin oli kova.

– Tein USA:ssa muutaman vuoden Ylelle tv-uutisjuttuja, kunnes nälkä alkoi kasvaa. Halusin tv-sarjan, jossa saisin itse päättää koko sisällön. Siitä alkoi viihdesarja Hollywood Xpress.

Teemu Virtasen juontama sarja pyöri TV2:lla 1997–99 ja Nelosella Mikko Silvennoisen johdolla 2001. Pekka laskee tehneensä noin 80 jaksoa.

– Se oli kuin oma lapsi. Edelleenkin se on ainoa sarja, jota on tuotettu säännöllisesti Suomen rajojen ulkopuolelta kotimaahan.

Pekka tuotti Hollywood Xpress -viihdemakasiinia seitsemän vuoden ajan Hollywoodissa 90-luvun lopulla. Juontajana oli Teemu Virtanen.
Pekka tuotti Hollywood Xpress -viihdemakasiinia seitsemän vuoden ajan Hollywoodissa 90-luvun lopulla. Juontajana oli Teemu Virtanen.

Kunnanlääkärin talo

Pekka asuu perheineen Culver Cityssä, joka on Los Angelesin keskellä oleva itsenäinen kaupunki. Kaliforniassa Pekka on rakentanut kodikseen 600-neliöisen kiinteistökokonaisuuden. Viime vuosina Pekka on kuvannut miltei kaikki Amerikan tuotannot Yle Urheilulle sekä tehnyt asia- ja faktadokumentteja.

Kesällä 2018 hän osti 1953 rakennetun kunnanlääkärin talon Punkalaitumen keskustasta. Asuinneliöitä on 370, ja kellarissa vielä 200 neliötä lisää.

– Kunta olisi halunnut purkaa talon, mutta se huutokaupattiin lopulta remonttivikaisena. Löysimme siis tällaisen vähän isomman työmaan itsellemme. Olemme remontoineet pikkuhiljaa, mutta ennen kaikkea nauttineet luonnosta, rauhasta ja hiljaisuudesta, Pekka kuvaa.

– Elämä on täällä hieman turvallisempaa, ja pienelle lapselle Punkalaidun on parempi ja terveellisempi ympäristö kuin Kalifornia.

Pekka ja amerikkalainen Feifei ovat olleet naimisissa vuodesta 2014. Heidän neljävuotias tyttärensä Catalina puhuu kolmea kieltä: englantia, suomea ja kiinaa.
Pekka ja amerikkalainen Feifei ovat olleet naimisissa vuodesta 2014. Heidän neljävuotias tyttärensä Catalina puhuu kolmea kieltä: englantia, suomea ja kiinaa.
Teksti:Jari Peltomäki
Kuvat:Timo Korhonen ja Pekan albumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!