Hyppää pääsisältöön
Juha Hurme voitti FInlandian.

Finlandia-voittaja Juha Hurme hakeutui suljetulle osastolle: Sairastui psykoosiin!

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Juha Hurme, 58, aiheutti pienimuotoisen kohun palkintopuheellaan, jossa kehotti "juntteja" opiskelemaan ruotsia. Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) pyysi Hurmeelta julkista anteeksipyyntöä kommentin vuoksi.

Keneltä pitäisi anteeksi pyytää? Pyydetään reiluna ihmisenä nyt Sampolta. Anteeksi, että puheeni lempeä huumori, jota et yhtään ymmärtänyt, sai sinut tuollaiseen hätäiseen ulostuloon henkisestä kaapistasi. Toivotan siunauksellista adventin aikaa ja että pukki toisi kaksi numeroa isomman pipon. Nyt on anteeksi pyydetty, joten kaikki hyvin, Hurme sanoi Ylen aamu-tv:ssä viime viikon torstaina.

Hakeutui hoitoon

Juha sairastui vuonna 2009 psykoosiin ja sen jälkeen pitkään masennukseen. Sairauden jälkimainingeissa syntyi vuonna 2012 ilmestynyt romaani Hullu. Siihen pohjautuva näytelmä sai ensi-iltansa 2016 joulukuussa tamperelaisessa Teatteri Telakassa ja esitettiin keväällä 2017 Teatteri Jurkassa Helsingissä.

Juha Hurme hakeutui itse hoitoon marraskuussa 2009 helsinkiläiseen Auroran sairaalaan.
Juha Hurme hakeutui itse hoitoon marraskuussa 2009 helsinkiläiseen Auroran sairaalaan.

Juha on puhunut julkisuudessa avoimesti sairaudestaan. Hän kertoi viime vuonna Ilta-Sanomien haastattelussa, että oli itse hakeutunut hoitoon. Juha oli suljetulla osastolla kuukauden päivät.

Biologi Tampereelta

Hurme asuu vuokralla idyllisellä puutaloalueella Tampereen Pispalassa. Hän toimii päättävänä henkilönä osuuskunnassa Kuolleet Sielut, jonka päätoimiala on kustantaa äänikirjoja.

Juha asuu puolisonsa kanssa Tampereen Pispalassa.
Juha asuu puolisonsa kanssa Tampereen Pispalassa.

Lisäksi kirjailija on mukana osuuskunnassa Riskirecords, jonka toimialana on taiteellinen julkaisu- ja kustannustoiminta.

Viime vuonna Juha tienasi ansiotuloja 38 452 euroa. Edellisenä vuonna tulot olivat 68 049 euroa. Koulutukseltaan tuore Finlandia-voittaja on biologi. Hän on naimisissa Petra Poutasen kanssa.

Vuosittain jaettava Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Tänä vuonna palkinnon saajan valitsi ihmisoikeusaktivisti ja entinen ministeri Elisabeth Rehn.


Teksti:
Sami Spåra
Kuvat:
Jarno Kuusinen, Timo Vottonen ja Seiskan arkisto.

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!