Uutiset

Espanjassa kadonnut 22-vuotias suomalaisnainen kertoo kaiken rankasta selviytymistarinastaan - yritettiin pakottaa prostituoiduksi ja huumekuriiriksi!

22.03.2018 09:30

Viime viikon lopulla Facebookissa levisi viesti, että 22-vuotias porilainen Jessica Mäntyniemi on kadonnut Espanjan Aurinkorannoilla. Hänen äitinsä Sari Mattila oli huolestunut tyttäreltään saamastaan viestistä.

Viestissä luki: ”JOKU VARASTI MUN PASSIN JA LAUKUN JA RAHAT JA PUHELIME ne suuttu kun halusin lahtea Suomeen. Lippukin siel kannykas. Mita ma teen?

Mäntyniemi kertoo nyt Seiskan ja Fuengirola.fi-lehden yhteishaastattelussa, miten asiat etenivät siihen pisteeseen, että nuorta naista etsittiin vapaaehtoisten voimin.

- Olin tullut lomalle Espanjaan neljä kuukautta aikaisemmin. Vietin aikaani täällä, Murciassa ja Marokossa, Jessica kertoo.

- Olin saapunut pari päivää ennen ”katoamistani” ystäväni luokse Málagaan La Palmillan kaupunginosaan, missä olin vieraillut viidesti viimeisen kahden vuoden aikana.

La Palmillan asuinalue sijaitsee Espanjan La Ligassa pelaavan Málaga CF:n kotistadionin La Rosaledan pohjoispuolella.

- Olin siellä juhlimassa ystävieni kanssa. Minä en ollut koskaan aikaisemmin kuullut, että alue olisi tavallista vaarallisempi. Omasta mielestäni siellä on rennompi meininki, ja siellä on enemmän ulkomaalaisia, Mäntyniemi kertoo.

 

Mekko revittiin päältä

Jessica oli baarissa, kun joku vei yllättäen hänen laukkunsa pöydältä puolitoista viikkoa sitten lauantain vastaisena yönä.

- Lähdin miehen perään, mutta yhtäkkiä minut piiritettiin. Useat miehet repivät mekkoani ja ottivat minusta kuvia. Passi ja lompakko menivät jo laukun mukana, mutta puhelin vasta, kun minulta vietiin takki. Onneksi kaverini tuli paikalle ja puolusti minua, hän kertoo runsaasta kolmekymppisestä marokkolaisesta Hichamista.

Jessican mukaan helvetti pääsi irti, kun hän kertoi aikaisemmin päivällä ”ystävälleen” Bashirille, että hän on lähdössä Suomeen isoisoäitinsä hautajaisiin.

- Myöhemmin samana iltana minulta vietiin kaikki, enkä ole nähnyt Bashiria sen jälkeen. Hän halusi kanssani naimisiin, mutta en tietenkään suostunut siihen, Jessica kertoo 38-vuotiaasta marokkolaisesta miehestä.

- Olisiko tullut mustasukkaiseksi, hän miettii.

Jessica jäi kadulle, mutta hän sai joltain tuntemattomalta naiselta lainaksi puhelimen, jotta hän voi viestittää pikaisesti äidilleen. Äiti mietti muutaman päivän, laittaako hän julkisen etsintäkuulutuksen tyttärestään sosiaalisen median kautta vai ei.

- Jessica on kuitenkin aikuinen nainen, äiti Sari Mattila toteaa.

- Onneksi olin sanonut äidilleni, että jos minusta ei kuulu mitään viikkoon, niin ala sitten etsimään, koska olen aina Facebookissa tai Instagramissa, Jessica sanoo.

Rahattomana Jessica päätyi asumaan uusien tuttaviensa luokse. Hän maksoi ruokansa tiskaamalla ystävänsä baarissa.

- Se ei minua haitannut, koska tiskaaminen oli hauskaa.

Jessika Mäntyniemi ja äiti Sari Mattila
Jessican äiti Sari Mattila oli helpottunut päästyään tyttärensä luokse.

 

Ehdotettiin huoraamista ja huumeita

Mutta sitten tilanne alkoi kärjistyä. Ensin 45-vuotias marokkolainen nainen Fatima ehdotti, että Mäntyniemi alkaisi prostituoiduksi.

- Hänen mielestään minun pitäisi pyytää rahaa seksistä. Hän imarteli minua ja kutsui tyttärekseen, mutta samalla halusi parittaa minua. En tietenkään suostunut siihen.

Rahatonta nuorta naista yritettiin käyttää hyväksi myös muulla tavalla.

- Marokkolaiset mafiosot ehdottivat, että alkaisin salakuljettaa huumeita Afrikasta Espanjaan. En suostunut siihenkään.

Pelottiko sinua missään vaiheessa?

- Jossain vaiheessa aloin ihmetellä, miksi entiset ystäväni alkoivat käyttäytyä minua kohtaan aggressiivisesti. Olin kuitenkin vieraillut La Palmillassa useasti aiemmin, Jessica toteaa.

Suomalaisessa mediassa kerrottiin jo maanantaiaamuna, että Jessica on löydetty, mutta nuoren naisen mukaan hän ei tiennyt asiasta mitään.

- Sain kuulla vasta tiistaina, että minua etsitään somen kautta ja äitini on Espanjassa. Pyysin lainaksi 50 senttiä, jotta pääsen internet-kahvilaan katsomaan nettiä. Silloin vasta tajusin, mistä on kyse, häni kertoo.

Miten joku voi kertoa julkisesti, että sinut on löydetty, vaikka et itse tiennyt siitä mitään?

- Minusta oli otettu kuva ja näytetty sitä jollekin toiselle henkilölle, joka varmisti, että olen kuvassa.

Costan Enkeleiksi kutsuma ryhmittymä kertoo löytäneensä Mäntyniemen ja laittaneensa marokkolaisen hakemaan nuoren naisen ”vaarallisesta” kaupunginosasta. Seiska ja  Fuengirola.fi eivät tavoittaneet Costan Enkeleiden edustajaa.

Kuka oli se marokkolainen, joka median mukaan haki sinut lähiöstä?

- Ei se ollut kukaan marokkolainen. Äitini haki minut sieltä. Kun kuulin hänen olevan Espanjassa, niin laitoin äidilleni viestin, että nähdään samassa kahvilassa kuin puolitoista vuotta sitten, Jessica kertoo.

 

Lentoliput tuntemattomalta

Jessican äiti Sari vahvistaa tyttärensä kertomuksen.

- Onneksi sain rahaa lentolippuihin, ja pääsin hakemaan tyttäreni turvaan. Jessican piti päästä isoisoäitinsä hautajaisiin. Hän kysyi minulta vielä viikkoa ennen kuolemaansa, että onhan Jessicalla kaikki hyvin, Sari kertoo.

Jessica sanookin, että pahimmalta kaikessa tuntuu se, ettei hän päässyt rakkaan isoisoäitinsä hautajaisiin.

Niin äiti kuin tytär haluavat kiittää henkilöä, joka lahjoitti heille rahat lentolippuihin.

- Hän ei halua julkisuutta, mutta hän toivoo, että ihmiset välittäisivät enemmän toisistaan, äiti ja tytär sanovat

 

Teksti:Mika Heikkilä
Kuvat:Mika Heikkilä
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!