Eino Makunen on yhä missikilpailuissa.

Eino Makunen, 88, vaikuttaa yhä kauneuskilpailussa: Missien käytöstavat ovat muuttuneet!

Uutiset | 27.12.2019 17:04

Eino Makunen vietti kolmekymppisiään samana vuonna kuin perusti Finnartist Oy:n ja sai oikeudet Miss Suomi -kisoihin ja myöhemmin myös Suomen Neitoon.

Vuodesta 1961 saakka missejä on virrannut, mutta missikeisariksi tituleerattu Eino on pysynyt Finnartistien hallituksen puheenjohtajana.

– Omistan edelleen 25 prosenttia yrityksestä. En ole siis luopunut missihommista, hyväkuntoinen 88-vuotias eläkeläinen sanoo.

– Missikisat eivät ole loppumassa, vaikka moneen kertaan niin on ehätetty julistaa. Misseily loppuu vasta, kun koko media loppuu. Ilman julkisuutta tämä ei toimi.

Vuoden 1965 Miss Suomi -kolmikko nuoren Einon (vas.) rinnalla: Essi Östring, Virpi Miettinen ja Raija Salminen.
Vuoden 1965 Miss Suomi -kolmikko nuoren Einon (vas.) rinnalla: Essi Östring, Virpi Miettinen ja Raija Salminen.

Lue myös: Eino Makunen: Olin Seiskan perustamiskekkereissä!

”Ei enää pystymetsästä”

Einon ajan ensimmäiseksi Miss Suomeksi kruunattiin Kaarina Leskinen.

– Siihen aikaan tyttöjä teititeltiin, eikä mitään kiertueita ollut. Kun sunnuntaina tyttö pyydettiin mukaan, niin tiistaina oli jo finaali, Eino nauraa.

– Nykymissit ovat henkisiltä ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan paljon kehittyneempiä. Käytöstavat ja kielitaito ovat muuttuneet, ja nyt ehdokkaat ovat lukeneempia. Pystymetsästä ei enää tulla missikisoihin.

Missikeisarin viitan perinyt Sunneva Kantola ojensi Einolle Miss Suomi 2019 -finaalissa Johanna Oraksen maalaamaan Kruunajaiset-taulun.
Missikeisarin viitan perinyt Sunneva Kantola ojensi Einolle Miss Suomi 2019 -finaalissa Johanna Oraksen maalaamaan Kruunajaiset-taulun.

Lue myös: Tästä keskisormikuvasta Eino Makunen jyrähti missi-Rosalle!

Einon mukaan missit olivat ennen myös tukevampia.

– Pituudet ovat pysyneet samoina, mutta painot pudonneet. Kuntosalin ja fitnessharrastusten ansiosta reidet ja lantiot ovat nyt hoikempia.

Miss Suomi -kisoihin ei edelleenkään oteta tyttöjä, joille on tehty kauneusleikkauksia.

– Olen hyvin tietoinen siitä, että kansainvälisissä kisoissa etenkin Etelä-Amerikan missejä on leikelty reippaasti. Ymmärrän, että nykyään halutaan vaikkapa huulia täyttää tai hampaita valkaista. Se on ihan ok, mutta isoja leikkauksia en salli.

Teksti:Jari Peltomäki
Kuvat:SEISKAN ARKISTO, V.K. HIETANEN / MUSEOVIRASTO, ALL OVER PRESS JA MISS UNIVERSE ORGANIZATION
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!