EVS: Suomen elokuva-alan seksuaalisen häirintäkohun keskiössä 3 menestysohjaajaa, 2 eturivin näyttelijää ja ex-professori - kaikki koko kansan tuntemia!

Uutiset | 19.10.2017 22:30

Ohjaaja, tuottaja, näyttelijä Heidi Lindén oli torstaina vieraana MTV3:n keskusteluohjelmasssa Enbuske, Veitola & Salminen, kertomassa Suomen elokuva-alalla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä.

Asia ponnahti julkisuuteen aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomien laajan artikkelin myötä, ja Lindénin mukaan tähän mennessä jo 60 elokuva-alalla työskentelevää ihmistä on ilmoittanut kokeneensa seksuaalista häirintää työnsä merkeissä.

Tapauksissa on mukana muun muassa kähmintää, ehdottelua, alaikäisiin sekaantumista, seksiin pakottamisia työtilanteissa, nöyryyttämistä sekä verbaalista alistamista.

Lindén kertoi EVS:ssä kokeneensa urallaan runsaasti seksuaalista ahdistelua.

- On esimerkki, että tuottaja pyysi, että tulisin sen kotiin kuvaamaan still-kuvia samalla, kun hän harrastaa seksiä toisten alaikäisten naisten kanssa. Ja tietenkin koulun pääsykokeet ja usein työhaastattelutilanteet. Kauttaaltaan niitä on siellä ja täällä, Lindén kertoi omasta kokemuksestaan.

Hollywood-tuottaja kaikkien aikojen seksiskandaalin keskellä – ahdisteli ja raiskasi näyttelijöitä?!

Seksiskandaali maksoi Hollywood-tuottajalle kovan hinnan – potkut perustamastaan yhtiöstä!

Vyyhtiin liittyvien tekijöiden nimiä ei toistaiseksi ole kerrottu julkisuudessa. Lindénin mukaan tämä johtuu siitä, että uhrit pelkäävät esimerkiksi kunnianloukkaussyytteitä. Tapauksista ei ole tehty myöskään rikosilmoituksia, ja siihenkin on Lindénin syynä pelko, että siitä seuraisi jotain huonoa omaan elämään.

Vyyhdissä on Lindénin tutkimuksen mukaan esiintynyt tekijöinä parisenkymmentä henkilöä. Pääasiassa uhrien kertomuksissa toistuu kuuden tekijän nimi.

Juontaja Maria Veitola luetteli torstaina suorassa tv-lähetyksessä Lindénin aineistoa siteeraten, että vyyhdin keskiössä olevan kuuden tekijän joukossa on kaksi eturivin näyttelijää, kolme erittäin merkittävää, menestynyttä ja palkittua ohjaajaa sekä yksi entinen professori.

- Nämä kaikki nimet ovat sellaisia, että me kaikki tiedämme ne. Ne ovat ihmisiä, jotka tekevät tällä hetkellä ja ovat tehneet tosi isoja duuneja elokuva-alalla ja tv-alalla, Veitola sanoi ohjelmassa ja Lindén nyökytteli vieressä.

Niin ikään EVS:n vieraana ollut laulaja ja näyttelijä Paula Vesala kertoi myös kokeneensa seksuaalista häirintää taiteen alalla. Vesa-Matti Loiri puolestaan tuomitsi ohjelmassa elokuva-alalla tapahtuneen häirinnän.

 

Teksti:Mika Seppänen
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!