Kim Mikkola sai Michelin-tähden.

Arvostettu palkinto nosti huippukokki Kim Mikkolan ravintolamaailman huipulle: ”Michelin-tähdet eivät kiinnosta!”

27.02.2020 15:04

Moni ruokaintoilija pidätti hengitystään viime viikolla, kun uudet Michelin-tähdet jaettiin Norjassa. Tulisiko Suomeen vihdoin kahden tähden ravintola sitten Hans Välimäen aikojen?

Haaveet kaatuivat, ja Suomi pysyi edelleen valovuoden päässä muista pohjoismaisista ruokakulttuureista.

Mukaan mahtui onneksi myös iloisia uutisia: helsinkiläisen ravintola Inarin nokkamies Kim Mikkola, 30, sai ensimmäisen Michelin-tähtensä.

– Tätä on odotettu pitkään! Hukkasin hiukseni odotellessa, kokki letkautti tuulettaessaan palkintoa.

Kim nousi lavalle silminnähden helpottuneena, kun hänen ravintolansa palkittiin Michelin-tähdellä viime viikolla Trondheimissa.
Kim nousi lavalle silminnähden helpottuneena, kun hänen ravintolansa palkittiin Michelin-tähdellä viime viikolla Trondheimissa.

Ei meteliä menneestä

Ennen Michelin-julkistusta Kim oli monelle täysin tuntematon nimi, vaikka hänen ansioluettelonsa on vailla vertaa.

Vuonna 2017 Suomeen palannut huippukokki työskenteli pitkään johtotehtävissä maailman parhaassa ravintolassa, tanskalaisessa Nomassa.

Kim ei ole pitänyt meteliä menneisyydestään tai palkinnoistaan.

– Kai jokainen haluaa olla tunnettu omista teoistaan eikä elää toisen varjoissa.

– On vaarallista rakentaa identiteetti sen varaan, että saisi jotain palkintoja. Tärkeintä on tietää itse, mihin on menossa. Se, mitä matkalla tapahtuu, ei ole omissa käsissäni. Michelin-tähdet eivät oikeastaan kiinnosta minua, mutta olen kiitollinen kaikesta tunnustuksesta, jota saamme.

Ravintola Inari sijaitsee Helsingin Albertinkadulla. Seitsemän ruokalajin illallinen maksaa 70 euroa.
Ravintola Inari sijaitsee Helsingin Albertinkadulla. Seitsemän ruokalajin illallinen maksaa 70 euroa.

Raaka-aine keskiössä

Ravintola Inari on poikkeus suomalaisella ravintolakentällä. Siinä missä valtaosa meikäläisistä Michelin-paikoista yhdistää suomalaisia raaka-aineita ranskalaiseen keittiöön, Kimin tekniikat tulevat Aasiasta.

Makuyhdistelmät ovat ennenkokemattomia: illastaja saattaa einehtiä sitrushedelmiä ja lihahyytelöä tai merilevällä maustettua vaniljajäätelöä – yllättyen positiivisesti.

– Inarin perusajatus on 2020-luvun Helsinki. Tämä on eurooppalainen pääkaupunki mutta myös portti Aasiaan. Kokkina jalkani ovat tukevasti Helsingissä, mutta pää jossain Tokion ja Soulin yläpuolella. Tärkeintä minulle on kuitenkin korostaa raaka-aineen omaa makua, Kim analysoi.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Juha Nurmi
Kuvat: TImo Korhonen, Kim Mikkolan albumi ja Michelin Guide

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!