Arkistohelmi: Ex-taloudenhoitaja paljasti: Maija-Liisa sekoitti sairaan Urpo Lahtisen pään ja kavalsi omaisuuden – Interpol etsii!

Uutiset | 01.05.2017 21:00

Sensaatiolehti Hymyn perustajan Urpo Lahtisen miljoonaperintö on puhuttanut suomalaisia vuosikymmeniä. Urpo kuoli vuonna 1994, minkä jälkeen lehtikeisarin omaisuudesta on taisteltu eri oikeusasteissa hänen leskensä ja muiden perillisten välillä.

Leski Maija-Liisa Lahtinen on pakoillut törkeästä kavalluksesta saamaansa tuomiota Sveitsissä vuodesta 2006. Hän on tälläkin hetkellä Interpolin etsintäkuuluttama syytettynä asiaan liittyvästä rikoksesta.

Urpon elämän viimeisiä vuosia leimasi alkoholismin heikentämä terveys. Seiska paljasti jo vuonna 1992, että sairaan miehen taustalla kuhisi ennen hänen kuolemaansa. Tuolloin perheen entinen taloudenhoitaja oli haastanut Urpon oikeuteen maksamattomista ylityökorvauksista.

Revolveri laukesi

Seiska haastatteli vuonna 1992 taloudenhoitaja Riitta Tiilikkaa (silloista Peltoniemeä) hänen värikkäistä vaiheistaan Urpon kodissa. Haastattelussa Riitta kertoi yrittäneensä saada alkoholisoitunutta työnantajaansa raitistumaan kahden vuoden ajan.

Välillä taloudenhoitaja teki työtään henkensä kaupalla, sillä humalaisen Urpon kerrottiin säilyttäneen sänkynsä vieressä leipäveistä ja ladattua revolveria. Riitta paljasti, että eräänä yönä ase oli lauennut vahingossa. Tämä sai hänet raivoihinsa.

Seiskan juttu vuodelta 1992.
Seiskan haastattelema entinen taloudenhoitaja paljasti, että upporikas miljonääri ei maksanut hänelle ylityökorvauksia.

– Minä huusin, että lähden kävelemään koko talosta. Lopetan siihen paikkaan. Urpo suuttui ja kävi minuun käsiksi. Minulla on lääkärintodistus tapahtuneesta, Riitta väitti.

Selkkauksen jälkeen Lahtinen lopetti juomisensa hetkeksi. Lehdessä taloudenhoitaja kuvailee palkanmaksajaansa pohjimmiltaan ihanaksi ja kiltiksi ystäväksi.

Ilokaasua alkoholismiin

Uskollisen taloudenhoitajan työsuhde alkoi kulkea kohti vääjäämätöntä loppua, kun Urpo tapasi tulevan vaimonsa Maija-Liisan huhtikuussa 1990. Riitta kertoi Seiskalle seuranneensa aitiopaikalta, miten 18 vuotta lehtikeisaria nuorempi nainen toimi.

– Maija sekoitti puheillaan ja teoillaan Urpon pään. Viina tuli jälleen kuvioihin, ja heinäkuussa edessä oli matka sairaalaan ja ilokaasuhoito, taloudenhoitaja sanoi.

Riitalle oli viimeinen pisara, kun Maija-Liisa syytti häntä tämän 12-vuotiaan tyttären laiminlyönnistä. Hän irtisanoutui, eikä uusi vaimo enää päästänyt häntä tapaamaan Urpoa.

Yritettiin vaientaa

Irtisanoutumisen jälkeen Riitta vaati itselleen osuutta maksamattomista ylityökorvauksista. Hänellä oli saatavia 92 000 markkaa eli noin 15 500 euroa, mutta niitä suostuttiin korvaamaan vain 22 000 markkaa eli 3 700 euroa.

Kun hän vei asian oikeuteen, alkoi tapahtua kummia.

– Viime viikolla minulle tarjottiin 45 000 markkaa ja asianajajakulujen korvaamista. Minun olisi kuitenkin pitänyt allekirjoittaa paperi, jossa olisin sitoutunut maksamaan 50 000 markkaa, jos puhuisin näistä asioista tiedotusvälineille, Riitta kertoi.

Hurjat paparazzikuvat

Elokuussa 1992, muutama kuukausi Riitan haastattelun jälkeen Seiskan paparazzi bongasi Urpon ja Maija-Liisan Helsingissä Senaatintorilla.

Selvisi, että lehtikeisarista oli tullut kahden aivohalvauksen seurauksena käytännössä liikuntakyvytön. Ainutlaatuisissa kuvissa Maija-Liisa sai miehensä vain vaivoin nostettua autoon, lähes miljoonan markan hintaiseen 800-sarjan BMW:hen.

Urpo Lahtinen nostetaan autoon.
Viimeisinä vuosinaan Urpoa ei enää nähty julkisuudessa. Seiskan paparazzi löysi aivohalvauksista toipuneen lehtikeisarin syksyllä 1992 Helsingin ydinkeskustassa.

Samoihin aikoihin Urpo teki valtavia omaisuusjärjestelyjä. Ennen kuolemaansa hän oli laatinut uuden testamentin ja siirrellyt kymmeniä miljoonia markkoja muun muassa Maija-Liisan tilille Sveitsiin. Myöhemmin oikeus katsoi, ettei Urpo tiennyt mitä teki allekirjoittaessaan paperit.

Julkaisemme Seiskan 25-vuotissynttärivuoden kunniaksi tänä vuonna arkistomme helmiä. Sarja jatkuu koko vuoden. 

Teksti:Juha Nurmi
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!