Uutiset

Aivoinfarktista jo yli kolme vuotta – Kaj Kunnas, 56, toipui vakavasta kohtauksesta ja vältti masennuksen: ”Kaksikielisyys pelasti puhekykyni!”

02.09.2019 18:05

Urheilutoimittaja Kaj Kunnas, tutummin Kaitsu, on siviilissä yhtä positiivinen kuin hänen julkisuuskuvansakin.

– Mielialani on iloinen, koska jalkani, käteni ja aivoni pelaavat. Juhlin nykyisin 24. toukokuuta uusia synttäreitäni. Tuona päivänä vuonna 2016 sain aivoinfarktin, Kaitsu iloitsee.

Arviolta 20–65 prosenttia infarktipotilaista sairastuu toipumisensa jälkeen masennukseen tai depressioon, johon osa tarvitsee terapiaa ja lääkitystä. 

– Lääkärini kyllä varoitteli, että masennus voi yllättää vielä kahden kolmenkin vuoden päästä infarktista. Itselläni ei alakulon oireita ole ollut.

– Saatan kyllä joskus herätä öisin suden hetkellä tunnustelemaan vointiani, varsikin jos olen nukkunut käteni päällä ja veri ei siinä kunnolla kierrä.

Kaj Kunnas oli mukana Tanssii tähtien kanssa -kisassa vuonna 2014. Tanssiparina oli tuolloin Susa Matson.
Kaj Kunnas oli mukana Tanssii tähtien kanssa -kisassa vuonna 2014. Tanssiparina oli tuolloin Susa Matson.

Ei pysyvää haittaa

Aivoinfarkti ei jättänyt häneen fyysisesti pysyvää haittaa. Tukos sijaitsi aivojen vasemmassa puoliskossa, jossa ihmisen puhekeskus yleensä oikeakätisillä sijaitsee.

– En menettänyt puhekykyäni, ja siinä kaksikielisyydestäni taisi olla hyötyä. Ilmeisesti ruotsin ja suomen kielen hallinta on jo lapsena kehittänyt myös aivojeni molemmat puoliskot tuottamaan ja käsittelemään puhetta.

– Syön päivässä vain kahta lääkettä ja niitäkin varmuuden vuosi. Toinen antaa verenkiertoon potkua, ja toinen estää rasvan pakkautumista verisuonen seinämiin, Kaitsu lisää.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:Pasi Murto & Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!