Uutiset

Aivoinfarktista jo yli kolme vuotta – Kaj Kunnas, 56, toipui vakavasta kohtauksesta ja vältti masennuksen: ”Kaksikielisyys pelasti puhekykyni!”

02.09.2019 18:05

Urheilutoimittaja Kaj Kunnas, tutummin Kaitsu, on siviilissä yhtä positiivinen kuin hänen julkisuuskuvansakin.

– Mielialani on iloinen, koska jalkani, käteni ja aivoni pelaavat. Juhlin nykyisin 24. toukokuuta uusia synttäreitäni. Tuona päivänä vuonna 2016 sain aivoinfarktin, Kaitsu iloitsee.

Lue myös: Ruskettunut Kaj Kunnas herätti turistien huomion lentokentällä – kuva!

Arviolta 20–65 prosenttia infarktipotilaista sairastuu toipumisensa jälkeen masennukseen tai depressioon, johon osa tarvitsee terapiaa ja lääkitystä. 

– Lääkärini kyllä varoitteli, että masennus voi yllättää vielä kahden kolmenkin vuoden päästä infarktista. Itselläni ei alakulon oireita ole ollut.

– Saatan kyllä joskus herätä öisin suden hetkellä tunnustelemaan vointiani, varsikin jos olen nukkunut käteni päällä ja veri ei siinä kunnolla kierrä.

Lue lisää: Kaj Kunnas ja Gerd-vaimo selättivät aivoinfarktin ja rintasyövän: Koen, että elämäni on nyt parempaa!

Kaj Kunnas oli mukana Tanssii tähtien kanssa -kisassa vuonna 2014. Tanssiparina oli tuolloin Susa Matson.
Kaj Kunnas oli mukana Tanssii tähtien kanssa -kisassa vuonna 2014. Tanssiparina oli tuolloin Susa Matson.

Ei pysyvää haittaa

Aivoinfarkti ei jättänyt häneen fyysisesti pysyvää haittaa. Tukos sijaitsi aivojen vasemmassa puoliskossa, jossa ihmisen puhekeskus yleensä oikeakätisillä sijaitsee.

– En menettänyt puhekykyäni, ja siinä kaksikielisyydestäni taisi olla hyötyä. Ilmeisesti ruotsin ja suomen kielen hallinta on jo lapsena kehittänyt myös aivojeni molemmat puoliskot tuottamaan ja käsittelemään puhetta.

Lue myös: Kaj Kunnas paljastaa: Vanhin tyttäreni rakastui pesäpalloilijaan!

– Syön päivässä vain kahta lääkettä ja niitäkin varmuuden vuosi. Toinen antaa verenkiertoon potkua, ja toinen estää rasvan pakkautumista verisuonen seinämiin, Kaitsu lisää.

Teksti:Anne Pennanen
Kuvat:Pasi Murto & Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!