Aira Samulin onnitteli nyrkkeilymestari Elina Gustafssonia – kertoi huikeaa tarinaa legendaarisesta kovanyrkistä: ”Isäni veli iski siellä olympiakultaa!”

Uutiset | 08.07.2018 12:41

Koko Helsinki nautiskeli viime viikonloppuna Pride-viikonlopun juhlallisuuksista ja upeasta tunnelmasta. Varaslähtö iloiseen viikonloppujuhlaan otettiin jo torstaina Helsingin Stockmannin Westerbackan myymälässä, jossa tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan muun muassa tuoreet Miss ja Mr. Gay Finland, Iina Karinen ja Ismo Poutiainen.

Eniten katseita keräsi kuitenkin naisnyrkkeilyn 69-kiloisten Euroopan mestari Elina Gustafsson. Luunkova porilainen keräsi runsaasti – ja ansaitusti – kehuja tuoreesta tittelistään.

Yksi ahkerimmista onnittelijoista oli Aira Samulin, joka innostui tarinoimaan pitkät pätkät lajilegenda Sten Suviosta. Kuten lajiniilot muistavat, legendaarinen Stepa iski itsensä olympiavoittajaksi Berliinissä 1936.

– Hän oli isäni veli ja todella kova mies. Sinäkin saat Elina olla ylpeä saavutuksestasi! Olet erittäin kovakuntoinen, Aira iloitsi.

Aira Samulinin sukulaismies Sten Suvio voitti nyrkkeilyn olympiakultaa Berlinissä 1936. Kuvassa Stepa (vas.) tekee hakkelusta Tanskan  Gerhard Petersenistä.
Aira Samulinin sukulaismies Sten Suvio voitti nyrkkeilyn olympiakultaa Berlinissä 1936. Kuvassa Stepa (vas.) tekee hakkelusta Tanskan  Gerhard Petersenistä.

 

Aira ei kehunut turhaan sukulaismiestään. Viipurin maalaiskunnasta kotoisin ollut Sten Suvio oli urheilijana todellinen monilahjakkuus: häneltä sujui niin luistelu, paini kuin jalkapallokin. 

Ensimmäisen nyrkkeilyottelunsa Suvio otteli vasta 15-vuotiaana, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Yhdeksän vuotta sen jälkeen hänestä nimittäin tuli ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiavoittaja.

Kultamitali heilahti vieläpä tyylillä kaulaan. Matkalla finaaliin hurjanyrkkinen Stepa teki selvää jälkeä niin japanilaisesta, australialaisesta, unkarilaisesta kuin tanskalaisesta vastustajastaan. Rautaisilla rystysillä pehmennettyjen välipalojen jälkeen viipurilainen murjoi olympiafinaalissa selvää jälkeä Saksan Michael Murachista.

Nyrkkeilyn olympiavoittaja Sten Suvio (1911-1988) on Aira Samulin sukulaismies.
Nyrkkeilyn olympiavoittaja Sten Suvio (1911-1988) oli Aira Samulin sukulaismies.

 

Aira innostui nyrkkeilyaiheesta niin, että kertoili pitkät pätkät mielenkiintoista tarinaa muun muassa Viipurin Voimailijoista sekä erityisesti rautanyrkki Suvion värikkäistä edesottamuksista.

– Silloin siellä Berliinissä suomalainen tuli ja veti kaikki muut kanveesiin! Ja kansa huusi kuin papupata, Aira selosti Elinalle.

– Siinä hommassa ei kyllä housut tutise, ei jumankauta! Mutta nyrkkeily, se on silti herrasmieslaji.

– Joo, se on reilu peli, hyväntuulinen Euroopan mestari vastasi.

Elina Gustafsson sai Aira Samulinilta runsaasti kehuja kultaisesta saavutuksestaan nyrkkeilyn EM-kisoissa.
Elina Gustafsson sai Aira Samulinilta runsaasti kehuja kultaisesta saavutuksestaan nyrkkeilyn EM-kisoissa.

 

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Atte Kajova, AOP
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!