Matti Paasonen ennustaa säätä ahvenesta.

Ahvenprofessori Matti Paasonen ennusti hellekesän oikein ahvenen selkäevästä – paljastaa nyt syksyn ja talven sään!

13.10.2018 12:21

Viime toukokuussa Seiska julkaisi jutun Etelä-Savossa, Mäntyharjulla asuvasta Matti Paasosesta, 72. Paasosta kutsutaan ahvenprofessoriksi, sillä hän on jo vuosia niittänyt mainetta ennustamalla hämmästyttävällä tarkkuudella säät oikein – kutuahvenen selkäevää katsomalla.

Paasonen ennusti, että tulossa on kaikkien aikojen hellekesä.

– Ei ole väliä, missä kuussa lomailee, sillä joka kuukauteen osuu puolentoista tai kahden viikon kuuma jakso. Rantakelejä piisaa ja paidatta saa kulkea, ahvenprofessori uumoili keväällä.

Lue myös: Ahvenprofessori Matti Paasonen ennustaa koko vuoden sään ahvenen selkäevästä – näin ennuste syntyy: ”Maine on kasvanut, kun ennustus osunut niin usein oikeaan!”

Ja mitä tapahtui: Suomessa hikoiltiin mittaushistorian kuumin kesä. Kutuahven oli taas oikeassa.

– Palautetta on kyllä tullut jutun jälkeen. Moni on ihmetellyt, Matti sanoo nyt kotitalon kahvipöydän ääressä.

Matin ahven kertoo, että syksy kulkee pitkälle lämpimiä latuja: talven tulolla ei ole kiirettä.

– Loka-marraskuun vaihteessa on yksi viileämpi jakso, mutta sitten palataan taas mukaviin plus-lämpötiloihin.

– Syksy on pitkä ja lauha, ennätysmäisen hellekesän oikein ennustanut Matti sanoo.
– Syksy on pitkä ja lauha, ennätysmäisen hellekesän oikein ennustanut Matti sanoo.

Joulukirkkoon reellä

Koska kutuahvenet ovat eteläsavolaisia, Matin sääennustus on tarkimmillaan lähiseudulla. Etenkin, kun puhutaan lumimääristä tai pakkasasteista. Muualla Suomessa ennustus on hivenen epätarkempi, mutta yleiskuvaltaan silti yhtä pätevä.

– Kesällä ero ei ole niin suuri, mutta talvisin tahtoo olla, että etenkin Itämeren rannikkokaupungeissa ei tällaisen sisävesiahvenen ennustus tahdo ihan pitää kutinsa. Meri vaikuttaa ilmastoon sangen paljon, Matti huomauttaa.

Matilla on kotitalollaan Mäntyharjulla paljon polttopuita.  – Talvi saa tulla, vaikka tavallisen tasapaksu siitä tuleekin.
Matilla on kotitalollaan Mäntyharjulla paljon polttopuita.  – Talvi saa tulla, vaikka tavallisen tasapaksu siitä tuleekin.

Lue myös: ”Kesästä tulossa todella lämmin ja kaunis!” Ahvenprofessori Matti Paasonen ennustaa sään kalan selkäevästä – katso video!

Mutta yksi asia on varma.

– Tulossa on tavallisen tasapaksu talvi, Matti ynnää.

– Marraskuun 24. päivä tulee lunta, joka ei heti sulakaan pois. 9.12. lunta satelee parina päivänä enemmän, ja pikkupakkanen pitää maan valkoisena. Jouluksi sataa sitten lisää lunta, ja näyttää siltä, että joulunpyhinä pääsee kirkkoon reellä suurimmassa osassa Suomea.

Teksti: Kalle Kangas
Kuvat: Matti Matikainen

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!