fbq
Ulkomaat
05.04.2022 16:44
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Jordanian kuningas Abdullah ja prinssi Hamzah
Veljensä kuningas Abdullahin pettänyt prinssi Hamzah luopui arvonimestä - taustalla katkera perheriita ja poliittinen selkkaus
Ulkomaat
05.04.2022 16:44
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Jordanian kuningas Abdullahin, 60, pikkuveli, prinssi Hamzah, 42, on luopunut prinssin arvonimestään. 

Omien sanojensa mukaan Hamzah päätyi ratkaisuunsa, koska ei kokenut henkilökohtaisen vakaumuksensa olleen sopusoinnussa kuningashuoneen nykyaikaisten menetelmien kanssa. 

Lue myös: Herttuatar Camillalla, 74, sitkeä koronatartunta – helpotusta armottomaan työaikatauluun

Hamzah on arvostellut veljeään Abdullahia hallitsijana. Prinssi määrättiin viime vuonna kotiarestiin, jota on kestänyt näihin päiviin asti. Syynä arestiin oli vallankaappausyritys, jossa Hamzah oli osallisena. Hamzah on syyttänyt jo pitemmän aikaa hallitsijaveljeään ja maan johtajia korruptiosta ja epäpätevyydestä. 

Jordanian hallitsijapari Abdullah ja Rania
Hallitsijapari Abdullah ja Rania on suosittu työpari kotimaassaan.

Maaliskuussa Hamzah pyysi kirjallisesti ja julkisesti anteeksi Abdullahilta kuninkaan vastaisia puheitaan ja vuoden takaista vallankaappausyritystä.

– Ollakseni rehellinen Jumalalle ja itselleni en näe muuta vaihtoehtoa kuin luopua prinssin arvonimestä. Minulla oli vuosia suuri kunnia palvella rakasta maatani ja kansaani. Niin kauan kuin elän, pysyn sellaisena kuin olen, uskollisena rakkaalle Jordanialle, Hamzah toteaa Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa.

Avioeroja, traaginen kuolema ja suosikkivaimo

Hamzah on Jordanian edesmenneen kuningas Husseinin neljäs poika. Hänellä on eri äiti kuin veljellään Abdullahilla. 

Kuningas Hussein oli neljästi naimisissa.

Lue myös: Elisabetin 70 värikästä vuotta – Seiskan muotipoliisi ratsaa kuningattaren tyylin

Ensimmäisestä liitosta Sharifa Dina bint Abdul-Hamidin kanssa Husseinilla on tytär, prinsessa Alia, 66. Avioliitto kesti vain kaksi vuotta. Sharifa Dina nai sittemmin vaikutusvaltaisen poliitikon, ja teki itse uraa yliopiston lehtorina.

Husseinin toinen vaimo oli Muna al-Hussein, 80. Englantilaissyntyinen nainen synnytti Husseinille kaikkiaan neljä lasta, joista vanhin on Jordanian nykyinen hallitsija Abdullah. Avioliitto päättyi eroon vuonna 1972.

Jordanian kuningas Hussein ja Muna al-Hussein
Muna al-Hussein jäi pysyvästi asumaan Jordaniaan avioeronsa jälkeen.

Vielä samana vuonna Hussein avioitui kolmannen kerran. Tällä kertaa morsian oli egyptiläinen Alia. Parille syntyi kaksi lasta, joiden lisäksi he adoptoivat tyttären. Liitto päättyi talvella 1977, kun Alia menehtyi helikopterionnettomuudessa. 

Jordanian kuningas Hussein ja kuningatar Alia
Kuningatar Alia menehtyi vain 29-vuotiaana lento-onnettomuudessa. Hänen mukaansa on nimetty Jordanian kansainvälinen lentokenttä. 

Husseinin neljäs vaimo, jota on myös kutsuttu hallitsijan suosikkivaimoksi, oli amerikkalainen Elizabeth Najeeb Halaby, 70, joka tunnetaan paremmin kuningatar Noorina. Liitosta on neljä lasta, joista Hamzah on vanhin. 

Jordanian ex-kuningatar Noor
Kuningatar Noor vieraili Suomessa 2003 esittelemässä kirjoittamiaan muistelmia.

Sotilas ja suurperheen isä

Hamzah kävi englantilaisen sisäoppilaitoksen, josta hän jatkoi kuninkaallisten suosimaan Sandhurstin sotilasakatemiaan. Lisäksi prinssi on opiskellut Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa ja palvellut kotimaansa asevoimissa. 

Lue myös: Ruotsin hovi teki törkeän tempun prinsessa Birgitalle, 85 - näin outoa kuviota selitellään

Kerrotaan, että Hamzah oli isänsä, kuningas Husseinin lempilapsi. Hallitsija usein nimitti poikaa julkisuudessakin silmäteräkseen. 

Jordanian kuningas Hussein ja prinssi Hamzah
Hussein ja poikansa Hamzah Lontoon-vierailulla 1980-luvun alussa.

Hieman ennen kuolemaan vuonna 1999 Hussein nimitti Hamzahin Jordanian kruununprinssiksi, mutta isänsä kuoltua tämä oli liian nuori ja kokematon hallitsijan tehtävään.

Abdullah nousi valtaan, ja vuonna 2004 otti Hamzahilta kruununprinssin arvonimen pois. Tämä oli erityisen kova isku leskikuningatar Noorille, joka toivoi esikoispojastaan seuraavaa hallitsijaa. 

Hamzah avioitui kesällä 2003 serkkunsa prinsessa Noorin, 39, kanssa, mutta liitto päättyi eroon 2009.

Vuodesta 2012 hän on ollut naimisissa prinsessa Basmahin, 43, kanssa, ja parilla on kuusi lasta – neljä tytärtä ja kaksi poikaa. 

Jordanian prinssipari Hamzah ja Basmah
Hamzah ja Basmah saivat kuudennen lapsensa viime helmikuussa.

Lue myösNorjan prinsessa Ingrid on nuorison suosiossa – tulevalla hallitsijalla harvinaisen kova kannatus