fbq
Ulkomaat
27.07.2022 21:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Tom Cruise
Tällainen on Tom Cruisen naurettava vaatimuslista leffakuvauksiin - ex-manageri: "Kaikki pyörii hänen oman napansa ympärillä"
Ulkomaat
27.07.2022 21:00
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Oli lähellä, ettei näyttelijä Tom Cruisesta, 60, tullut kirkonmiestä. Nuoruudessaan hän opiskeli papiksi ohiolaisessa roomalaiskatolisessa pappisseminaarissa. Koulutus jäi lyhyeen, sillä Tom potkittiin ulos opinahjosta. Hän kun oli kepposmielessä pihistänyt henkilökunnan viinakaapin tyhjäksi. 

Lue myös: Kate Moss tilittää alastonkuvauksista - syyttää Mark Wahlbergia: "Hän leikki haavoittuvaisuudellani"

Tomin kiinnostus näyttelemiseen heräsi, kun hän sai roolin lukion näytelmässä. Tästä ei ura vielä auennut. Vuonna 1981 hän nappasi sivuosaroolin romanttisesta draamasta Mieletön rakkaus, jonka päätähti oli Brooke Shields. Kuvausten jälkeen seinä tuli vastaan, eikä rooleja tarjottu tuntemattomalle aloittelijalle.

Tom oli teini-ikäinen, kun hän pyysi apua newyorkilaiselta managerilta Eileen Berlinilta. Kokenut manageri puolisoineen otti nuorukaisen siipiensä suojiin, ja antoi tälle lempinimen Tommy.

– Tommy kertoi tarvitsevansa jonkun hoitamaan uraansa ja etsimään hänelle Hollywood-agentin. Kirjoitimme sopimuksen hänen 18-vuotissyntymäpäivänään, Eileen muistelee Daily Mailissa.

Tom Cruise ja äitinsä Mary Lee
Tomin äiti Mary Lee menehtyi viisi vuotta sitten. Hän oli poikansa tavoin skientologi.

Berlinit näkivät, että Tom kärsi lapsuuden jättämistä arvista. Hänen vanhempansa Thomas ja Mary Lee Cruise olivat eronneet poikansa ollessa 14-vuotias. Isäänsä Tom on myöhemmin kuvaillut pelkurimaiseksi kiusaajaksi. 

– Se oli elämäni suuri oppikoulu. Kuinka isä tuuditti ja sai tuntemaan olon turvalliseksi, ja sitten bang, Tom on muistellut lapsuutta räjähdysherkän isänsä kanssa. 

"Ihaili peilikuvaansa"

Rahoittaakseen elämänsä Tom paiski töitä tarjoilijana. Rahat eivät silti riittäneet vuokraan, joten hän muutti managerinsa katon alle. 

Lue myös: Paparazzikuvat torkkuvasta Ben Affleckista leviävät nyt vauhdilla - tästä on kyse

Eileen ei usko koskaan nähneensä Tomia aidosti onnellisena. 

– Hän oli hyvin kunnianhimoinen, ja tähtäsi päättäväisesti tähdeksi. Se teki hänestä perfektionistin. Uskon, että sama täydellisyyden tavoittelu puskee häntä yhä eteenpäin, Eileen sanoo. 

Outsiders
Vuonna 1983 Tom (alarivissä oikealla) nähtiin elokuvassa Outsiders - kolmen jengi, jossa vastanäyttelijöinä olivat aikansa teini-idolit Patrick Swayze, Matt Dillon, Rob Lowe ja Emilio Estevez. 

 

Managerin ensivaikutelma Tomista oli herttainen, kunnioittava ja kohtelias, mutta hänellä oli pakkomielle ulkonäöstään. Eileen muistelee, miten hänen asiakkaansa valmistautui ensimmäisiin PR-kuvauksiinsa. 

– Meillä oli peiliseinä, jonka edessä Tommy käveli pienissä boksereissaan, ilmanyrkkeili, pullisteli hauiksiaan ja ihaili peilikuvaansa. Minua nolotti, mutta hän tykkäsi esitellä vartaloaan, Eileen muistelee. 

– Tommy oli huolissaan pituudestaan. Hänhän oli vain 170-senttinen. Hän sanoi haluavansa kengät, joilla saisi hieman pituutta lisää. 

Lue myös: Vältti vankilatuomion! Ricky Martinin insestioikeudenkäynnille erikoinen loppu

Tomin uskotaan muokanneen ulkonäköään myös kirurgin avulla. Huhujen mukaan näyttelijälle olisi tehty vähintään nenän muotoilu, kasvojenkohotus täyteaineilla ja hiustensiirto sekä asennettu hammaslaminaatit.

Tähti itse on kiistänyt turvautuneensa kauneuskirurgiaan.

Tom Cruise
Tom Cruisen tiuhaan muuttuva ulkonäkö herättää epäilyt kasvojen kirurgisesta muokkaamisesta. Vuonna 2016 hänen uskottiin turvautuneen kasvotäytteisiin.

Eileen ei hämmästyisi, vaikka hänen entinen suojattinsa olisi tuunannut ulkonäköään. 

– Uskon, että Tommy tekee kaikkensa säilyttääkseen nuorekkaan imagon mahdollisimman kauan. Hänen ensimmäinen PR-kuvauksensakin kesti koko päivä, koska hän otatti kuvia kymmenissä eri asuissa. Muille asiakkailleni riittää yksi kasvokuva, mutta Tommy tähtäsi täydellisyyteen, manageri kertoo. 

Tarkat vaatimukset

Tom ei  turhaan satsannut PR-kuviinsa. Kuvat nähtyään vaikutusvaltainen ohjelmatoimisto Creative Artists Agency eli CAA nappasi hänet listoilleen. Vuonna 1983 Tom sai pääroolin teinikomediasta Riskibisnes

Risky Business
Riskibisnes-elokuvaan Tom Cruise lähti mukaan ison tähden elkein.

Tom laati huolella leffasopimuksensa, eikä hänessä ollut piiruakaan aloittelijan nöyryyttä.

Lue myös: Räppäri Drake julkaisi häiritsevän kuvan tuntemattomasta naisesta, seuraa täystyrmäys: ”Aivan helvetin kammottavaa”

Pyynnöstä manageri listasi ohjelmatoimistolle asiakkaansa 11 kohtaa sisältäneen vaatimuslistan: elokuvapalkkion oli oltava 75 000 dollaria eikä vastanäyttelijöille saanut maksaa suurempaa palkkaa, kuvausten tuli kestää kymmenen viikkoa ja kahden viikon harjoitusajasta tuli maksaa palkka, Tomille tuli järjestää ykkösluokan lennot ja hotellimajoitus sekä kuvausten viihtyisin pukuhuone ja mikäli elokuvan muista näyttelijöistä julkaistaisiin kuvia, tulee sama tehdä Tomista mutta suuremmalla kuvakoolla.

– Tommy oli hyvin itsekeskeinen. Kaikki pyöri hänen oman napansa ympärillä, Eileen toteaa. 

Raivari teinifaneista

Kaksi vuotta sitten Tom Cruise sai kiusallista julkisuutta, kun hänen työtiiminsä kertoi julkisuuteen miehen raivokohtauksista Mission Impossible 7 -elokuvan kuvauksissa.

– Tommylla on kauhean kiivas luonne. Annoin hänelle 19-vuotislahjana albumin, johon olin kerännyt nuorisolehtiin hänestä kirjoitettuja artikkeleita. Tommy huusi, ettei halua teinilehtiin. Hän on aikuinen, ei teini-idoli. Sitten hän heitti albumin kasvoilleni, Eileen kertoo.

Mission Impossible
Tom Cruise tekee elokuviensa stuntit itse. Tässä kamppailukohtaus Mission Impossible 7 -leffan kuvauksista Englannissa.

Eileen muistaa kiusallisen tapauksen 1980-luvun alusta, kun hän meni miehensä kanssa seuraamaan Henkeen ja vereen – elokuvan kuvauksia. Lounastauolla ravintolan tarjoilija lähestyi heidän pöytäänsä ja kysyi Tomilta, oliko tämä elokuvanäyttelijä. 

–  Tommy pyysi meitä ilmoittamaan tarjoilijalle, ettei tämä esittäisi hänelle kysymyksiä, koska on yhä hahmossaan.

Ei ihmisiä rakastavaa lajia

Tomin ja Eileenin yhteistyö päättyi vuonna 1986 Top Gun -elokuvaan. 

Lue myös: Kohurokkari Nikki Sixx vaihtoi huumeet perhe-elämään – julkaisee Instagramissa kuvia vaimostaan ja lapsestaan

Leffa tuotti yli 170 miljoonaa dollaria ja teki Tomista tähden. Hän olisi halunnut pitää Eileenin managerinaan, mutta tämä ei suostunut muuttamaan asiakkaan perässä Kaliforniaan.  

Top Gun
Top Gun teki Tom Cruisesta tähden ja miljonäärin.

Vuosien saatossa Tom ja Eileen ovat kuitenkin pitäneet yhteyttä. Nykyään eläkepäivistä nauttiva Eileen muistaa erään illallisen, jolla Tom kertoi tutustuneensa skientologiaan. 

– Tommy kertoi, ettei tuntenut ketään Los Angelesissa ja tarvitsi tukea. Hän ei uskonut terapiaan, joten skientologiasta tuli hänen tukensa. 

Lue myös: Spermaa nuorille naisille? Elon Muskin 76-vuotiasta isää kosiskellaan spermanluovuttajaksi - lisääntyi tytärpuolensa kanssa

Tom avioitui vuonna 1987 näyttelijä Mimi Rodgersin kanssa, mutta liitto jäi lyhyeksi.

Tom Cruise, Katie Holmes ja Suri Cruise
Suri-tytär osallistui vanhempiensa skientologiseen hääseremoniaan ja -juhlaan Italiassa. 

Toinen vaimo oli australialaistähti Nicole Kidman, jonka kanssa Tomilla on kaksi adoptiolasta.

Kolmannen liittonsa Tom solmi 2006 näyttelijä Katie Holmesin kanssa. Kuusi vuotta myöhemmin Katie haki avioeroa ja muutti parin Suri-tyttären kanssa New Yorkiin.

Julkisuudessa eron syyksi on veikattu Tomin horjumatonta uskoa skientologiaan.

– En usko, että Tommy rakastaa ihmisiä. Hän rakastaa työtään. Olen surullinen ja huolissani, että hän on yksinäinen. Niin kauan kuin Tommy saa tehdä elokuvia, hän pärjää. Mitä sitten tapahtuu, jos hän joskus joutuu lopettamaan, Eileen pohtii. 
 
Lue myös: Ohjaaja pokasi täysi-ikäistyneen, Nicolas Cagella 31 vuotta nuorempi vaimo - tässä ovat Hollywoodin kohutuimmat ikäeropariskunnat