fbq
Ulkomaat
30.06.2022 08:30
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: All Over Press
R. Kelly
R. Kelly sai 30 vuoden vankeustuomion seksuaalirikoksistaan
Ulkomaat
30.06.2022 08:30
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: All Over Press

R&B laulaja R. Kelly (oik. Robert Kelly) , 55, on tuomittu 30 vuodeksi vankeuteen eilen keskiviikkona (30.6.) vuosikymmeniä jatkuneesta järjestelmällisestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tuomion mukaan Kelly käytti julkisuusasemaansa hyväkseen houkutellakseen nuoria fanejaan, joista osa oli vasta lapsia. Uhrien joukossa on sekä naisia, tyttöjä että poikia.

Aiemmin kesäkuun toisella viikolla liittovaltion syyttäjät vaativat Kellylle 25 vuoden vankeusrangaistusta, mutta lopullinen tuomion pituus selvisi eilen. Puolustus oli vaatinut tuomion pituudeksi 10 vuotta.

R&B-artisti todettiin syylliseksi jo viime syyskuussa muun muassa kiristykseen, ihmiskauppaan, seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja muihin vakaviin rikoksiin.

Lue myös: Laulaja R. Kelly todettiin syylliseksi lukuisiin seksirikoksiin – pitkä vankeustuomio odottaa

R. Kelly
R. Kelly tiedetään I Believe I Can Fly ja Burn It Up – kappaleistaan.

Ei reagoinut tuomioon

Tuomioistuin antoi lopullisen tuomionsa New Yorkissa, kuultuaan useita todistajia.

Eräs todistajista kertoi salissa halunneensa kuolla Kellyn tekojen takia. Kelly itse ei suostunut antamaan lausuntoa salissa. Artisti ei myöskään reagoinut näkyvällä tavalla tuomionsa kuultua.

Kelly on ollut kiinniotettuna vuoden 2019 heinäkuusta saakka. Seuraavan kerran hän joutuu oikeuden eteen elokuussa Chicagossa toisista syytteistä. Lisäksi hän tulee kohtaamaan hyväksikäyttösyytteet sekä Illinoisin että Minnesotan osavaltiossa. 

Lue myös: Rajuja väitteitä R. Kellystä – raiskasi teinitytön konserttinsa takahuoneessa ja hyväksikäytti teinipoikaa

Vuosikymmenten vyyhti

Artistia on syytetty tapauksista, jotka ovat tulleet julkisuuteen jo 1990-luvulla.

Vuonna 1996 Tiffany Hawking niminen nainen väitti Kellyn hyväksikäyttäneen häntä, kun hän oli 15-vuotias. Asia soviteltiin 250 000 dollarilla.

Vuonna 1994 Kelly meni laittomasti naimisiin laulaja Aaliyahin kanssa, joka oli tuolloin 15-vuotias. Kelly tuomittiin vasta vuonna 2021 väärennettyjen henkilöpapereiden hankkimisesta avioliittoa varten.

Vuonna 2002 Kelly oli oikeudessa syytettynä lapsipornografiasta. Vuonna 2008 hänet vapautettiin syytteistä.

Vuonna 2017 Buzzfeedin julkaisema laaja artikkeli toi julkisuuteen kolmen naisen kertomuksen Kellyn ”kultista” ja siitä, miten hän kontrolloi naisia. Maailmanlaajuinen Me too -liike käynnistyy samana vuonna.

Vuonna 2019 Dokumentti Surviving R. Kelly julkaistaan. Sarjassa yli 50 ihmistä haastateltiin, monet heistä Kellyn uhreja. Kuusiosainen sarja sai paljon huomiota, ja Kelly poistettiin levy-yhtiöiden listoilta. Saman vuonna häntä syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä Chicagossa ja Brooklynissa.

Lähteet: BBC, New York Times, CNN