fbq
Ulkomaat
28.04.2022 15:53
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Ruotsin prinsessa Madeleine
Oho, Ruotsin kuningas teki järeän päätöksen - jätti prinsessa Madeleinen puille paljaille
Ulkomaat
28.04.2022 15:53
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Pohjoismaiset hovit ovat julkaisseet toimintakertomuksiaan viime vuodelta.

On käynyt ilmi, että Tanskan hovi on pysynyt hienosti budjetissaan, mutta Norjan hovi teki tappiota osittain koronapandemian aiheuttamista syistä. 

Lue myös: Willem-Alexander ja Maxima nauttivat kukkaloistosta – kuva!

Isoin yllätys paljastui Ruotsin hovin toimintakertomuksesta: kuningas Kaarle Kustaa, 75, ei ole enää vuonna 2021 maksanut valtion kassasta saatua määrärahaa prinsessa Madeleinelle, 39.

Ruotsin kuningaspari Kaarle Kustaa ja Silvia, kruununprinsessapari Victoria ja Daniel, prinssipari Carl Philip ja Sofia sekä Espanjan halltsijapari Felipe ja Letizia
Kun Espanjan hallitsijapari Felipe ja Letizia teki viime syksynä valtiovierailun Ruotsiin, oli paikalla koko Kaarle Kustaan perhe lukuun ottamatta Madeleine.

 

Madeleinen sisaruksille, kruununprinsessa Victorialle, 44, ja puolisolleen, prinssi Danielille, 48, on maksettu työmenoja varten 430 000 euroa, ja prinssipari Carl Philip, 42, ja Sofia, 37, sai omiin kuluihinsa 110 000 euroa. 

Vastaus kansan tahtoon

Madeleinen putoaminen määrärahojen saajista on tervetullut uutinen monille ruotsalaisille.

Lue myös: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit palasi edustustehtäviin – kuva!

Madde on saanut pari viime vuotta äkäistä arvostelua siitä, että kantaa yhä kuninkaallisia arvonimiään ja nappaa tililleen ruotsalaisten veronmaksajien valtionkassaan kerryttämää määrärahaa, mutta töitä hän ei juuri tee. On selvää, ettei kansa koe omakseen prinsessaa, joka asuu toisella puolella maapalloa ja satunnaisesti esittelee kuninkaallista jälkikasvuaan sosiaalisessa mediassa.

Kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine
Madeleine on antanut Yhdysvalloissa kasvot Silvia-äitinsä järjestölle.

Ei Madeleine suinkaan täysin tyhjänpanttina ole ollut. Hän on ottanut vastuulleen äitinsä, kuningatar Silvian, 78, vuonna 1999 perustaman lastenhyväntekeväisyysjärjestö World Childhood Foundationin toiminnan Yhdysvalloissa.

Lue myös: Oho, kuningatar Elisabetista tehtiin Barbie! Nukella on moitteeton tyyli, mutta tunnistaako siitä hallitsijan?

Madeleine on myös edelleen Min Stora Dag -hyväntekeväisyystempauksen suojelija. Nämä työtehtävät eivät kuitenkaan kuninkaan mielestä riittäneet valtion maksamaan ”palkkaan".

Madden työpanos vähäinen

Kaarle Kustaa saa valtiolta vuosittain köntin määrärahaa, jonka jakamisesta hovin sisällä hallitsija itse päättää. Puolet budjetista menee palatsin kuluihin, loput hallitsijaperheen menoihin, kuten edustusvaatteisiin ja -matkoihin. 

Prinsessa Madeleine
Hovin tärkein vuosittainen tapahtuma on Nobel-gaala. Viimeksi Madeleine osallistui Nobel-juhliin kolme vuotta sitten.

 

Hovin vuoden 2021 toimintakertomuksessa todetaan, että kuningas on päättänyt, että budjetti jaetaan niiden hovin jäsenten kesken, jotka suorittavat virallisia tehtäviä valtionpäämiehen puolesta. Tällaisissa tehtävissä Madeleinea ei ole nähty vuosiin. 

Lue myös: Tanskan prinsessa Isabella täytti 15 vuotta - poseeraa teinille erikoisissa vaatteissa

Tilaa Seiskan uutiskirje! »