fbq
Ulkomaat
31.01.2022 18:22
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Kuningatar Elisabet
Jo on kuninkaallisilla haihatukset! Kokki paljastaa, miten ruoka tarjoillaan kuningatar Elisabetille - taustalla vanha taikausko
Ulkomaat
31.01.2022 18:22
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Tanskan kuningatar Margareeta, 81, taannoin myönsi tunteneensa helpotusta teininä, kun hänen ei tarvinnut koulukavereidensa tapaan miettiä tulevaisuuttaan. Hänen kohtalonsa oli jo valmiiksi suunniteltu. 

Ison-Britannian kuningatar Elisabet, 95, syntyi entisen imperiumin rikkauksien keskelle. Asemansa johdosta hänellä on etuoikeuksia, joista tavallinen kansalainen voi vain uneksia. Elisabet ei esimerkiksi maksa veroja tai tarvitse passia eikä ajokorttia.

Lue myös: Prinsessa Eugenie äänittää podcastia kotisohvaltaan - vastaisku Andrew-isän seksikohuihin?

Prinsessa Birgitta
Birgitta pääsi elämän makuun vasta avioiduttuaan. Sitä ennen hän eli palatsin muurien suojissa.

 

Elämä kuninkaallisissa palatseissa on myös kovin eristäytynyttä. Kuten Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan sisko, prinsessa Birgitta, 85, on todennut, voi siniverisen elämä muuttua kultaiseksi häkiksi. Birgitta itse kokee syntyperänsä ajoittain taakkana. Hovi tyrmäsi nuoren prinsessan ammattihaaveet sairaalahierojan työstä, eikä hän päässyt muiden nuorten tapaan tutustumaan kaupungin yöelämään. 

– Emme saaneet tehdä mitään. Ennen avioliittoani en ollut käynyt ravintolassa, diskossa tai ylipäätään missään. Olin kotona, en pystynyt edes puhelimessa puhumaan, Birgitta on muistellut.

Lue myös: Jordanian kuningas Abdullah täyttää 60 vuotta - Rania-vaimo ylistää puolisoaan: "Rakastuin hymyyn"

Eipä ole Elisabetkaan saanut 1940-luvun nuoruudessaan juoksennella nuorison mukana kaupungilla. Kun toinen maailmansota päättyi, kansa juhli kaduilla.

Hallitsijapari Yrjö VI ja Elisabet sekä prinsessat Elisabet ja Margaret
Elisabet ja Margaret saivat kokea ensimmäisen vapaailtansa vuonna 1945.

 

Tuolloin 19-vuotias Elisabet halusi mukaan juhlatohinoihin, mutta joutui vääntämään kättä vanhempiensa, hallitsijapari Yrjö VI:n ja Elisabetin kanssa päästäkseen muutamaksi tunniksi Buckinghamin palatsin suojista vapauteen. Lopulta kuningas taipui, ja Elisabet yhdessä 14-vuotiaan pikkusiskonsa, prinsessa Margaretin kanssa juhli sodan päättymistä Lontoon kaduilla.

– Se oli elämäni ikimuistoisimpia öitä, Elisabet on sittemmin sanonut.

Taikauskoista ruokailua

Kun etuoikeutettuun asemaan syntyneet kuninkaalliset elävät suojattua elämää, saattaa herkästi vieraantua todellisuudesta, arjesta, jota muut elävät päivästä toiseen. 

Lue myös: Prinsessa Delphine pidettiin vuosia hiljaisena – kertoo viimein totuuden isästään

Elisabetin entinen keittiömestari Graham Newbould paljastaa eriskummallisuuksia, joihin työvuosinaan Buckinghamin palatsissa törmäsi.

Kaikki tietävät, kuinka Elisabet kunnioittaa vanhoja perinteitä, mutta kukapa olisi arvannut, miten pitkälle hallitsija menee perinteiden vaalimisessa. Newbouldin mukaan Elisabetille ei koskaan saanut tarjoilla teräväreunaista ruokaa, vaan leipäkin tuli tarjoilla pyöreänä. 

Kuningatar Elisabet
Elisabet on tarkka ruokavaliosta ja ruokailutavoista.

 

Lue myös: Prinssi Philipin testamentin sisältö salattiin 90 vuodeksi - brittilehti irvailee: oliko hänellä perijänä rakastajatar?

Tämä kummallinen päähänpinttymä johtuu hovin perinteistä. 

– Kuninkaallisilla ei koskaan ole neliömäisiä voileipiä. Vanhan perinteen mukaan jokainen, joka tarjoaa heille teräväreunaista ruokaa, yrittää kaataa Englannin valtaistuimen, Newbould kertoo Hello-lehdelle.

Hienostelua astioilla

Graham Newbould on nähnyt läheltä kuninkaallisten arjen. Buckinghamin valtavassa palatsissa Newbould ei juuri kuningatarta nähnyt, mutta lomalinnassa Balmoralissa sitäkin enemmän. Hallitsija saattoi marssia hyväntuulisena keittiöön kyselemään päivän ruokatarjoilusta tai kantaa kokeille jälkiruokaa varten itse keräämiään marjoja.

Newbouldin mukaan tunnelma lomalinnassakin oli kuin televisiosarjassa Downton Abbey: illalliselle perhe pukeutui kuin juhlagaalaan. 

– Vaikka perhe aterioi vain omalla porukalla, pöytään tuli kattaa hienoimmat posliiniastiat, Newbould kertoo Marie Clairelle

Kuningatar Elisabet
Irlannin-matkalla Elisabet tutustui kalakauppiaan tarjontaan. Kuningatar nauttii usein kalaa kasvisten kera, mutta välttää perunaa, pastaa ja riisiä.

 

Kokeilla oli myös paljon muistettavaa: Elisabetille ei saanut tarjoilla valkosipulia, prinsessa Dianalla tuli olla vähärasvaista kasvisruokaa, prinssi Charlesin lautaselle hankitaan luomua ja prinssi Philipille kaikkea muuta paitsi luomua.     

– Ja hedelmänsä kuningatar söi lautaselta, jossa oli timantti-, rubiini-, safiiri- ja smaragdikoristukset. Tuolloin lautasen arvo oli yli 600 000 euroa, Newbould muistelee. 

Lue myös: Spotify pettyi Harryyn ja Meghaniin - herttuapari otti miljoonapalkkion mutta jätti työt tekemättä

Tilaa Seiskan uutiskirje! »