fbq
Telkkari
27.01.2022 20:40
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: HBO
The Gilded Age
Toimittajan kommentti: Downton Abbeyn luojan uusi sarja on pettymys - jopa irvokas karikatyyri
Telkkari
27.01.2022 20:40
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: HBO

HBO Maxille ilmestyi tiistaina (25.1.) uutuussarja The Gilded Agen ensimmäinen jakso. Epookkidraama sijoittuu 1800-luvun lopun vaurastuvaan New Yorkiin. Sarjan on luonut käsikirjoittaja, ohjaaja ja kirjailija Julian Fellowes, 72, joka on luonut myös menestyssarja Downton Abbeyn.

Vaikka The Gilded Age ja Downton Abbey ovat saman kirjoittajan kynästä, ei niitä voi täysin rinnastaa – ovathan tapahtuma-aika ja paikka erilaiset. Silti katsoja odottaa vähintäänkin mykistävää alkua sarjalle, jonka näyttelijäkaarti lupaa paljon.

Sarja kertoo Marian Brookista, joka lähtee varattomana Pennsylvaniasta New Yorkiin kahden rikkaan tätinsä luokse. Tätejä näyttelevät on Sinkkuelämää -sarjasta tuttu Cynthia Nixon, sekä muun muassa Mamma Mia -musikaalielokuvasta tuttu Christine Baranski. Pääroolia Mariania esittää puolestaan Louisa Jacobson, joka on näyttelijälegenda Meryl Streepin tytär. Kaikki tekevät mainiot roolityöt, mukaan lukien Peggya Scottia näyttelevä Denée Benton.

The Gilded Age
Vasemmalla Cynthia Nixon Ada Brookin hahmossa, vierellään Agnes Van Rhijniä näyttelevä Christine Baranski.

Ensimmäisen jakson jälkeen ei tietysti voi tehdä lopullista arviota, mutta ensivaikutelma synnyttää innostuksen tunteen. Puvustukseen toden totta on käytetty aikaa, minkä totesi myös näyttelijä Carrie Coon viimevuotisessa Colliderin haastattelussa.

Jakso pursuaa näyttäviä luomuksia, jotka suorastaan kiljuvat ajan henkeä. Palvelusväkeä myöten rooliasut on toteutettu viimeisen päälle.

Lavasteet ja kuvauspaikat ovat sykähdyttävän upeita. Sen sijaan studiossa kuvatut, tietokoneanimoinnein höystetyt katukohtaukset pistävät silmään pahemman kerran. Moista ei Downton Abbeyssa totuttu näkemään.

The Gilded Age
Louisa Jacobson (vas.) näyttelee sarjassa yhdessä Denée Bentonin kanssa.

Jaksoon on linkitetty pala historiaa, sillä siinä puhutaan ohimennen lainsuojattoman Jesse Jamesin ampumisesta. Myös Downton Abbey -sarjaan ujutettiin vastaavanlaiseen tapaan historiallisia tapahtumia, esimerkiksi Titanicin uppoaminen avausjaksossa. Onpa mukaan otettu myös kohtaus miespäähenkilön suhteesta toiseen mieheen, mikä varmasti aiheuttaa 1800-luvulle sijoittuvassa sarjassa kuhinaa.

Sarja nousi puheisiin jo vuonna 2012, kun Fellowes kertoi kehittelevänsä sitä. Ideaa kypsyteltiin kaikkiaan kymmenen vuotta, eikä The Gilded Age kerrokaan Downton Abbeysta tutun Robert Crawleyn ja Cora Levinsonin nuoruustarinaa, kuten alun perin oli tarkoitus – ja ehkäpä hyvä niin. Ilmestyyhän Downton Abbeysta jo toinen elokuva tänä keväänä.

Mahtailevan tyylinen sarja uppoaa varmasti myös Netflixin menestyssarjan Bridgertonin ihailijoihin. The Gilded Age ei jää täysin muiden epookkidraamojen varjoon ainakaan ensivaikutelman perusteella.

Silti jakson jälkeen mielen valtaa hämmennys, jopa pienoinen pettymys. Odotukset The Gilded Agesta olivat korkealla, mutta sarja vaikuttaa paikoin karikatyyriseltä ja jopa irvokkaalta. Ainakaan ensimmäinen jakso ei vielä kerro, lunastaako koko sarja siihen kohdistuvat kovat odotukset.

The Gilded Age HBO Maxilla 25.1. alkaen.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »