fbq
Telkkari
03.09.2020 18:00
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Antero Alhonen, Nelonen Media
Big brother Suomi
Seiskan toimittaja testasi: tällaista oli asua Big Brother -talossa kaksi päivää: Vedin lärvit, unohdin kamerat ja juttujeni suodattamisen täysin!
Telkkari
03.09.2020 18:00
Teksti: Antero Alhonen|Kuvat: Antero Alhonen, Nelonen Media

Seiskan toimittaja Antero Alhonen vietti kaksi päivää Big Brother -talossa.

Uusi Big Brother -kausi alkaa tulevana sunnuntaina, ja taloon astelee jälleen joukko mitä erilaisimpia persoonia. Ennen kolme kuukautta kestävää tosi-tv-spektaakkelia Big Brother Suomen tuotanto järjesti kaksi päivää kestäneen testijakson, johon myös minut kutsuttiin.

Testiasukkaita oli 11, joista osa työskenteli media-alalla, osa täysin muilla aloilla. Myös muusikko Ville Pusa asteli BB-taloon testijakson ajaksi.

Testiasukkaat elivät kuin tulevat Big Brother -asukkaat: taloon ei saanut viedä tiettyjä esineitä, puhelimia ei saanut olla ja Big Brotheria oli toteltava.

Antero Alhonen

 

Ensimmäinen sääntörikkomus 10 minuutissa

Olin ensimmäinen testiasukas, joka asteli Big Brother -taloon. Vaikka kyseessä olikin tuotannon harjoitus, ei jännitykseltä voinut välttyä ovien avautumista odottaessa.
Ensimmäiset minuutit kuluivat taloa tutkiessa. Sinä aikana kameroihin kiinnittää huomiota ja tuotantotiimin läsnäolon tiedostaa. Ensimmäisenä asukkaana jokaisen katse on kohdistunut minuun, mikä tuntuu hämmentävältä. Samalla ei ole varma, pitäisikö puhua itsekseen vai nauttia hiljaisuudesta.

Muiden asukkaiden saavuttua taloon, kamerat unohtuivat nopeasti, koska kaikki alkoivat keskustella ja tutustua toisiinsa. Naureskelin ennen taloon menoa, että rikon Big Brotherin sääntöjä iltapäivään mennessä. Lopulta ensimmäiseen sääntörikkomukseeni ei mennyt kuin kymmenen minuuttia.

Antero Alhonen

 

Filtterit roskiin

Big Brotheria katsoessa ihmisten puheet ja keskustelunaiheet saattavat herättää hämmennystä. Pelkästään testiasukkaana koko tilannetta ei ajattele Big Brotherina tai kuvattavana sisältönä, eikä omia juttujaan edes ymmärrä suodattaa minkäänlaisen filtterin läpi.

Olenko sanonut asioita, jotka kuulostaisivat ulkopuolisen korviin oudoilta? Kyllä. Olivatko testiasukkaiden heittämät vitsit roiseja? Kyllä! Ajatteliko sitä missään vaiheessa? Ei. Olisiko pitänyt? Todennäköisesti ei. Onneksi testiasukkaiden huumorintajut menivät hyvin yhteen, ja talossa naurettiin erittäin paljon kahden päivän aikana.

Big Brother asettaa ihmiset tilanteeseen, jossa heidän on pakko puhua mistä tahansa. Välillä on hetkiä, jolloin ei tapahdu mitään, mutta ilman minkäänlaisia älylaitteita puhuminen ja tarinoiden kertominen on ainoa tapa kuluttaa aikaa. Sen huomasi myös testituotannossa.

Testiasukkaina meillä testattiin tulevia viikko- ja päivätehtäviä. Tämä on tuotannolle tärkeä asia, jotta he löytävät tiettyihin tilanteisiin sopivat kuvakulmat ja näkevät, miten hyvin tehtävät toimivat.

Testiasukkaille oli omat kuulutuksensa, ja minäkin pääsin kokemaan, millaista on olla Big Brotherin tentattavana päiväkirjahuoneessa.

 

Kuumat löylyt ja kosteat kekkerit

Big Brother järjestää asukkaille juhlia silloin tällöin. Myös testiasukkaat pääsivät kokemaan, millaista on juhlia BB-talossa. Meille lämmitettiin sauna, paljut olivat lämpimät ja juotavaa tarjottiin tunnelman vapauttamiseksi.

Ajoittain varsinaista Big Brotheria katsoessani olen hämmästellyt ihmisten käytöstä ja toimintaa BB-talon juhlissa. Nyt en voi tehdä niin, koska kyllä, olen vetänyt jurrit ja unohtanut kamerat ja aivan kaiken. Onneksi en tehnyt mitään häpeällistä, mutta todennäköisesti häpeäisin itseäni, jos näkisin kuvatun materiaalin.

Saunomisen jälkeen oli tehtävä testijakson ehkä haastavin päätös: mennäkö suihkuun alasti vai ei. Yllättäen kameroiden olemassaolo tuntui kehon jokaisessa osassa. Vaikka muualla talossa tapahtui koko ajan jotain, tuntui suihkussa käyminen silti vaikealta. Tuotantoa ei kiinnosta minun suihkuhetkeni, mutta siinä tilanteessa tunsin itseni alastomaksi – kirjaimellisesti. Suihkun edessä seisoessani päätin hoitaa suihkuhetkeni alasti, koska halusin saada kunnon BB-kokemuksen. Kymmenen sekuntia alasti seisottuani ahdistus katosi, eikä suihkussa käyminen ollutkaan niin ikävää.

Suihkun jälkeen oli mukava laittaa lämpimät vaatteet päälle ja palata terassille. Vaikka BB:n säännöissä kaikenlaisten musiikkivälineiden tuominen taloon on kielletty, oli Ville Pusalla kitara mukanaan. Siinä me sitten kaikki lauloimme eri kappaleita iloisena joukkona, ja tunnelma oli kuin aikuisten leirikoulussa. Lauluesitysten tasosta en osaa antaa mitään tarkempaa analyysia, mutta on mahdollista, että illan aikana nautittu alkoholi saattoi kuulua ainakin meikäläisen äänessä.

Vedin lärvit Big Brother -talossa, enkä kadu mitään.

Antero Alhonen

 

Kiehtova tosi-tv

Testijakso on Big Brotherin tuotannolle äärimmäisen tärkeä harjoitus, koska tietyt ongelmat saatetaan huomata vasta sen aikana, oli kyse esimerkiksi päiväkirjahuoneen äänten läpivuotamisesta, mikkiongelmista tai mahdollisten kuvakulmien haasteista.

Big Brotherin testiasukkaana oleminen oli yksi elämäni mielenkiintoisimmista kokemuksista. Joka ikinen kerta Big Brotheria katsoessani olen pohtinut, millaista olisi asua suljetussa tilassa itselleni tuntemattomien ihmisten kanssa. Nyt tiedän, vaikka koinkin sen ainoastaan kahden päivän ajan.

Monet mieltävät Big Brotherin julkisuutta haluavien ihmisten keinona saada nimensä ja naamansa esille. Kukaan ei usko, jos BB-kilpailija kertoo hakeneensa ohjelmaan kokemuksen takia. Testiasukkaana olemisen jälkeen ajattelen BB-asukkaista aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. On mahdollista, että joku hakee ohjelmaan todella ainoastaan kokemuksen takia, koska koko Big Brother -maailma on täysin älytön.

Big Brother -talosta kotiin päästyäni kysyin itseltäni, suostuisinko mukaan varsinaiseen Big Brotheriin? Rehellisesti sanottuna kyllä, ihan milloin tahansa! Vaikka pysyisin talossa vain viikon, olisi se silti kokemus, jota ei voi ostaa rahalla.

Ja kyllä, tänä aamuna etsin yöpöydältäni mikrofonia ja lähetintä. Mieleni tottui tiettyihin asioihin kahdessa päivässä.

Big Brother Suomi Nelosella sunnuntaina klo 21 alkaen.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »