fbq
Telkkari
07.04.2020 11:11
Teksti: Niki Miettinen|Kuvat: Sami Levo, Nelonen
madventures Suomi
Loppuiko vessapaperi? Riku ja Tunna opettavat kuinka selvitä - Madventures Suomi varautuu sivilisaation romahtamiseen!
Telkkari
07.04.2020 11:11
Teksti: Niki Miettinen|Kuvat: Sami Levo, Nelonen

Madventures Suomen juontajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff matkustavat Pohjois-Karjalaan, jossa he tutustuvat romahdusheimoihin. Matkamiehet opettelevat selviytymiskeinoja sivilisaation tuhoavarten ja tutustuvat omavaraiseen elämään.

Tuhkaa suuhun

Madventures-miehet vierailevat outsider-elämää viettävien Lasse Norlundin ja Maria Dorffin luona. Pariskunta ei osta juuri mitään koskaan. Sen sijaan he kasvattavat ruokansa, tekevät  vaateensa sekä valmistavat itse kaikki kulutustavaransa.

- Omavaraisreissarin ensimmäinen ihmetyksen aihe on hammastahnan puute. Hammastahna on korvattu koivuntuhkalla, Tunna esittelee. 

Lasse kertoo matkamiehille, että tuhkan käyttäminen hammastahnana on vanha tapa. Se on tehty koivuntuhkasta, joka on poltettu hyvin puhtaasti, eli ilman paperia tai muita aineita. Tuhkat ovat sen jälkeen seulottu ja keitetty vedessä, että siinä oleva lipeä liukenee veteen. Vesi pitää prosessin aikana vaihtaa useita kertoja, ettei siihen jää syövyttävää lipeää. 

- Minä en esimerkiksi käytä tätä päivittäin, koska se on aika ärhäkkää. Olen käyttänyt tätä kohta 30 vuotta, mutta ei tämä pudonnut nastahammas kerro hampaideni kunnosta, Lasse sanoo hymyillen.

riku ja tunna

Riku ja Tunna pääsevät raatamaan, kun he kaatavat ja kuorivat puun lihasvoimalla. Rikun opettaessa Tunnalle työkalujen käyttöä, jälkimmäisellä menee hieman hermot. 

- Riku on sietämätön, kun hän on käynyt partion ja hän on sissi, Tunna kuittaa kameralle. 

Perusasiat kuntoon

Madventuresin tietoiskussa matkamiehet opettavat vaihevaiheelta, miten huussia käytetään.

He käyvät läpi oikeaoppiseen ulostamisen vaihe vaiheelta, jotka alkavat housujen laskemisesta, ja jatkuu "kaapelin" laskusta pyyhkimiseen asti. Madventuresin ohjeistus eroaa normaalista vessakäynnistä vasta pyyhkimisvaiheessa, koska he käyttävät siihen rahkasammalta vessapaperin sijasta. 

- Me härmäläiset muuten käytetään vuodessa yli 330 miljoonaa rullaa vessapaperia. Niiden duunaamiseksi pitää kaataa 1000-2000 hehtaaria metsää, ja se on paskahomma, Riku kertoo.

riku rantala
Riku stuu huusissa ja pitelee käsissään rahkasammalta. Sillä voi pyyhkiä takapuolen.

Tuleva megatrendi?

Seuraavaksi matka jatkuu Miiku Vanhapihan luokse, joka harjoittaa selviytymistaitojaan ihmiskunnan synkän tulevaisuuden takia. Miikun mukaan sivilisaatiomme on jo romahtamassa, mutta sen vaikutukset eivät tunnu Suomessa niin raskaana kuin muualla maailmassa.

- Tärkeimmät tekijät jotka on johtanut sivilisaation romahtamiseen kautta aikojen on ympäristön kantokyvyn kuormittuminen ja ihmisten jakautuminen massaan ja eliittiin kuulostaako yhtään tutulta, Tunna kuumottelee.

Miiku opettaa Rikua ja Tunna varautumaan tähän tulevaisuuteen, kun hän näyttää heille erilaisia primitiivitekniikoita. 

Miiku Vanhapiha

- Tämä on tietysti aika marginaalista ajatella, että joskus oikeasti tarvitsisi piiniskentä- tai kitkatulitaitoja poikkeusoloissa. Se tietoisuus siitä että pystyt siihen tarvittaessa tulee aika hyvä olo, Miiku tarkentaa.

Yksi olennaisista taidoista on jousiammunta, jossa Riku ja Tunna ottavat miehestä mittaa kevyessä kilpailussa.  Reservin kapteeni Riku kuitenkin häviää tarkkuudessa ”likaiselle hipille”, koska Tunnan nuoli osuu kohteeseen. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »