fbq
Rikos
12.07.2022 20:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Kela, Instagram
Jama Jama
Petkutti Kelaa! Iida Vainio -kohun keskelle joutuneella tamperelaisella hyväntekijällä on tuomio petoksesta
Rikos
12.07.2022 20:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Kela, Instagram

Seiska kertoi tänään tiistaina (12.7.) Jama Jaman hyväntekeväisyystapahtumasta, joka joutui kohun kohteeksi Iida Vainion somejulkaisun myötä.

Kyse on Tampereella tapahtuvasta hyväntekeväisyysottelu, joka on määrä järjestää 23. heinäkuuta. Tapahtumassa julkkiksista kootut "Jääkiekkotähdet"- ja "All Star" -nimiset joukkueet ottavat mittaa toisistaan jalkapallo-ottelun merkeissä.

Tapahtuman järjestäjä Jama on tamperelaisittain varsin tunnettu. Hänet on valittu vuoden positiivisimmaksi tamperelaiseksi, ja hän on ollut ehdolla kuntavaaleissa SDP:n riveissä.

Lue myös: Rajuja syytöksiä! Iida Vainio raivostui somessa - puhuu nyt suunsa puhtaaksi

Petkutti Kelaa

Seiskan selvityksen mukaan Jama on tuomittu petoksesta viime maaliskuussa. Asia vahvistetaan Seiskalle Pirkanmaan käräjäoikeudesta.

Jama sai rikoksesta 100 päiväsakkoa, jotka tekivät hänen tuloillaan 1 900 euroa. Tuomio on lainvoimainen.

Teko sijoittuu vuosiin 2018–2019, jolloin Jama oli nostanut 20 kuukauden ajan perusteettomasti työmarkkina- ja asumistukea Kelasta. Yhteensä perusteettomia tukia oli nostettu yli 5 000 euron edestä. Tuona aikana hän oli jättänyt ilmoittamatta palkkatulojaan.

Jama kiisti syytteen. Hän ei omien sanojensa mukaan ollut tahallaan pyrkinyt erehdyttämään ketään.

Jama kuitenkin myönsi menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla. Hän oli luullut, että Kela saisi tiedot hänen tuloistaan ja työssäolostaan jotain muuta kautta.

Lue myös: Iida Vainion syytösten kohteeksi joutunut hyväntekeväisyystapahtuman järjestäjä: "En ole koskaan törmännyt tällaiseen käytökseen"

Asiakirjoissa selviää Jaman ilmoittaneen olleensa työtön, vaikka hän oli saanut palkkaa oppisopimuksella tekemästään ansiotyöstä.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että Jaman olisi täytynyt tietää tuloilla olevan merkitystä hänelle myönnettäviin etuuksiin.

Käräjäoikeuden mukaan tällaisesta rikoksesta annetaan yleensä vankeustuomio. Päiväsakkorangaistukseen päädyttiin sen takia, koska Jama oli kouluttautunut ammattiin, jossa hänen on esitettävä säännöllisin väliajoin rikosrekisteri. 

– Hänen rikoksensa ei ole rikoslajissaan sen kohteena olleesta määrästä huolimatta erityisen vakava, Varsinais-Suomen käräjäoikeus perusteli.

Päiväsakkojen lisäksi Jama määrättiin suorittamaan valtiolle rikosuhrimaksuna 80 euroa.

Jama kommentoi nyt tuomiotaan Seiskalle.

– Se harmittaa totta kai. Mutta myönsin virheeni viime vuonna, ja vetäydyin kunnallisvaaleista, hän toteaa.

Seiskan selvityksessä ei ole tullut ilmi, että Jaman tekemään hyväntekeväisyystyöhön liittyisi taloudellisia tai mitään muitakaan väärinkäytöksiä.

Hyväntekeväisyysjärjestön toiminnanjohtaja: "En ollut tietoinen petostuomiosta"

Jaman järjestämä hyväntekeväisyystapahtuma mainitsee somejulkaisuissaan, että tapahtuma järjestetään Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n hyväksi.

Sometekstin mukaan kaikki lipputulot lahjoitetaan järjestölle.

Seiska tavoitti Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n toiminnanjohtajan Susanna Lohiniemen, joka ei ollut tietoinen Jaman petostuomiosta.

– Jama ja toinen henkilö ovat pelkästään tapahtuman järjestäjiä, emme ole yhteistyökumppaneita. Kaikki rahat, jotka meille lahjoitetaan, tulevat  pankin kautta. Joten luotamme siihen, että pankki kyllä ilmoittaa, jos jokin olisi pielessä. Emme tutki yksittäisen tapahtuman järjestäjien taustoja, hän toteaa Seiskalle.