fbq
Rikos
10.03.2023 06:00
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Ulvilan murhamysteeri, Poliisi ja Seiskan arkisto
Anneli Auer
Näin rajusti poliisi grillasi Anneli Auerin 12-vuotiasta tytärtä – dokumentti paljastaa kohutun rikosvyyhdin karuja yksityiskohtia
Rikos
10.03.2023 06:00
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Ulvilan murhamysteeri, Poliisi ja Seiskan arkisto

Anneli Auerin ympärille kohosi aikoinaan iso kohu, kun hänet vangittiin epäiltynä miehensä Jukka S. Lahden murhasta lähes kolme vuotta tämän kuoleman jälkeen.

Siitä alkoi perheen hajalle repinyt painajainen, jota puitiin vuosia eri oikeusasteissa.

Seiska sai käsiinsä tapauksesta tehdyn Ulvilan murhamysteeri -kohudokumentin. Vuonna 2014 julkaistu dokumentti pyöri elokuvasaleissa, ja myös Yle on sen esittänyt.

Dokumentissa on paljon materiaalia muun muassa poliisikuulusteluista. Erityisesti Auerin vanhimman lapsen grillaus poliisikuulusteluissa on kylmäävää katsottavaa.

Lue myös: IL ja HS: Anneli Auer hakee tuomioidensa purkamista

Amanda: Näin miehen

Jukka S. Lahti murhattiin Ulvilan-kodissaan 1. joulukuuta 2006. Anneli Auer soitti hätäpuhelun, jonka aikana hän kertoi miehensä kamppailevan puukkomiehen kanssa henkensä edestä.

Perheen neljä lasta olivat talossa nukkumassa, mutta vanhin, tuolloin 9-vuotias Amanda-tytär heräsi meteliin ja tuli olohuoneeseen. Kertomansa mukaan hän näki, kuinka murhaaja poistui rikotusta terassin lasiovesta.

Poliisi kuuli pikkutyttöä heti tuoreeltaan, kun tämä vielä puristi tiukasti nallea sylissään.

– Näin, kun se mies pakeni siitä oven ikkunasta, Amanda kertoo videoidussa kuulemistilanteessa poliisille.

Ulvilan murhamysteeri alkoi joulukuussa 2006, kun Jukka S. Lahti murhattiin julmasti kotiinsa. Murhaajaa ei vieläkään ole saatu selville.
Ulvilan murhamysteeri alkoi joulukuussa 2006, kun Jukka S. Lahti murhattiin julmasti kotiinsa. Murhaajaa ei vieläkään ole saatu selville.

Äiti vangittiin

Vajaat kolme vuotta myöhemmin, syyskuussa 2009 poliisit pidättivät Anneli Auerin epäiltynä miehensä murhasta.  Samalla Amanda haettiin kuulusteluihin murhayön tapahtumista. Poliisilla oli vankka näkemys, ettei murhapaikalla ollut ketään ulkopuolista. Oikeudenkäynnissä väitettä ei kuitenkaan pystytty aukottomasti todistamaan.

Kuulusteluissa Amandalla ei ollut juristia mukana. Hän joutui vastaamaan syytöksiin yksin, sillä edunvalvojana toiminut sosiaalityöntekijä piti poliisikuulusteluissa suunsa supussa.

– Poliisitutkinta on osoittanut, ettei siellä ole ollut ketään ulkopuolisista, poliisi aloittaa 12-vuotiaan tytön grillaamisen.

– Siksi äiti on joutunut epäilyksen alle. Äiti on ollut siinä jotenkin osallisena, poliisi väittää Amandalle.

– Jotain on tapahtunut hänen ja isän välillä. Noin kauheita jälkiä mitä kuvissa on, ne ei tule itsestään, poliisi pommittaa.

Vaikka Amanda joutuu pyyhkimään kyyneleitään, hän pysyy samassa kertomuksessa, jonka antoi jo 9-vuotiaana.

– Minä näin huoneesta lähteneen miehen, Amanda vakuuttaa.

Auer vangittiin miehensä murhasta vuonna 2009. Tapausta käsiteltiin eri oikeusasteissa useita kertoja. Lopulta Auer vapautettiin syytteistä vuonna 2015.
Auer vangittiin miehensä murhasta vuonna 2009. Tapausta käsiteltiin eri oikeusasteissa useita kertoja. Lopulta Auer vapautettiin syytteistä vuonna 2015.

Lue myös: Jopa miljoonan euron korvaukset? Tästä Anneli Auerin monimutkaisessa rikosvyyhdissä on kyse

Poliisi johdattelee

Rikosylikonstaapeli jatkaa toisella kertaa Amandan kuulusteluja ilman, että mukana on asianjajaa.

Nyt poliisi väittää, ettei murhapaikalta ole kukaan voinut paeta terassin ovesta, sillä rekonstruktiossa siitä ei ole kukaan mahtunut. Dokumentissa selviää, ettei väite pidä paikkaansa. Myöhemmin julkisuudessa Amanda kertoi poliisin valehdelleen hänelle ”päin näköä”.

– Meillä edelleen on nyt se ongelma, että miten saat minut uskomaan, että sieltä on joku lähtenyt ulos, rikosylikonstaapeli aloittaa kuulustelun.

– Koska minä tiedän, että siitä ovesta ei pääse näppärästi. Pitäiskö meidän miettiä nyt yhdessä, että miten me ratkaistaan tää ongelma? konstaapeli johdattelee lasta kuulusteluissa.

Kun Amanda pyyhkii kyyneleitään, poliisi valpastuu.

– Kerrotko Amanda, mikä sua rupes nyt itkettää? Kerros vähän, poliisi kannustaa.

Amanda-tytär joutui kuulusteluihin useita kertoja ilman juristia. asianajaja järjestettiin vasta myöhemmin, 14-vuotiaana.
Amanda-tytär joutui kuulusteluihin useita kertoja ilman juristia. asianajaja järjestettiin vasta myöhemmin, 14-vuotiaana.

Lue myös: Harri Moisio avautuu kohtaamisestaan Anneli Auerin kanssa: ”Varma en ole, onko tätä mielekästä julkaista”

Amanda pysyy yhä kertomuksessa.

– Te ette ymmärrä, miltä tää tuntuu. Ja te ette tiedä, koska te ette nähneet sitä. Mutta minä tiedän, hän meni ulos siitä.

– Ja jos se olisi ollut pelkkä harhakuva, mä en olisi nähnyt sitä niin selvästi. Mutta se on totta, Amanda vakuuttaa.

Samalla hän epäilee poliisin tehneen virheen.

– Mä en tiedä, ehkä te ootte tehnyt jotain väärin, mutta se on oikeasti mennyt tosta ovesta.

Sitaatit ovat suoria lainauksia Ulvilan murhamysteeri -dokumentista.

Lue lisää Auneli Auerin rikosvyyhdistä tuoreimmasta Seiskasta!

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.