fbq
Koevapaus viivästyi! Jari Aarnio viruu edelleen vankilan turvaosastolla - tällainen kohtalo ex-poliisia odottaa | Seiska
Rikos
11.01.2022 05:30
Teksti: Olli Suominen|Kuvat: Seiskan arkisto
Jari Aarnio
Koevapaus viivästyi! Jari Aarnio viruu edelleen vankilan turvaosastolla - tällainen kohtalo ex-poliisia odottaa
Rikos
11.01.2022 05:30
Teksti: Olli Suominen|Kuvat: Seiskan arkisto

Joulukuun alussa media uutisoi laajasti, miten Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio, 64, vapautuisi pian koevapauteen vankeustuomioltaan.
 
Seiskalle kantautuikin pian uutisoinnin jälkeen tietoa, jonka mukaan ex-poliisi pääsisi vapauteen ja uuteen kotiinsa jo ennen joulua.
 
Toisin kuitenkin kävi, ja ex-poliisi istuu edelleen vapautensa menettäneenä suljetulla turvaosastolla.
 
- Taustaksi totean, ettei häntä ole vapautettu valvottuun koevapauteen, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi varmisti Seiskalle sähköpostitse.
 
Lue myös: Jari Aarnio vapautettiin tutkintavankeudesta - kaatuuko elinkautistuomio?

Vuodenvaihde viivästi

Aarnio suorittaa parasta aikaa 13 vuoden vankeustuomiota törkeistä huume- ja virkarikoksista Helsingin vankilassa.
 
Tuomio on loppumetreillä, ja entisellä poliisilla on jo hetken odottanut pääsyä koevapauteen. Mahdollisuus siihen aukesi 15. joulukuuta.

Riitta Leppiniemi
Asianajaja Riitta Leppiniemi on työskennellyt Jari Aarnion avustajana jo vuosia.


Aiemmin sen esteenä oli tutkintavankeus Volkan Ünsalin murhajuttuun liittyen. Hovioikeus kuitenkin määräsi Aarnion siitä vapautettavaksi joulukuun lopulla, joten käytännön esteitä ei enää ole.
 
Seiskan tietojen mukaan Aarnion vapautumista onkin viivyttänyt murhajutun sijasta joulunpyhät.
 
Lue myös: Jari Aarnion oikeuden käynnissä todistanut Janne Raninen: Volkan Ünsal olisi hengissä, jos poliisi olisi hoitanut hommansa

Tästä on kyse

Suomessa pisin mahdollinen koevapausaika on tällä hetkellä kuusi kuukautta. Koeaika voidaan aloittaa rikosseuraamuslaitoksen (Risen) myöntämisen mukaan 1-6 kuukautta ennen vangin vapautumista.

Tyypillinen koevapausaika Suomessa on neljä kuukautta. Vankilassa koevapaus on tarkasti määritelty ja ennen kuin vanki pääsee siihen tuomionsa loppupuolella, hänen on näytettävä toteen Riselle suoriutuvansa koevapaudesta moitteita.
 
Valvottuun koevapauteen pääsevällä henkilöllä tulee olla koko koevapausajan joko työ- tai koulutuspaikka tai kuntouttavaa toimintaa. Lisäksi vaaditaan kiinteä osoite, missä koevapaudessa oleva vanki on sovittuna aikana ja öisin.
 
Lue myös: Jari Aarnion miljoonavelka ulosotossa vähenee: hoitaa velkojaan kaltereiden takaa!

Tiukka valvonta edessä

Suomessa koevapautta valvotaan niin sanotulla jalkapannalla, joka kiinnitetään vangin nilkkaan kiinni.
 
Mikäli sitä yrittää irrottaa väkisin, se ilmoittaa asiasta vankilahenkilökunnalle. Lisäksi vangin tulee kantaa mukanaan seurantalaitetta liikkuessaan. Jalkapanta ja seurantalaite ovat yhteydessä toisiinsa oman verkkonsa kautta.
 
Koevapausvangin on sitouduttava olemaan myös päihteetön. Tätä valvoo niin sanottu tukipartio, joka vierailee vangin luona viikoittain. Vierailut tapahtuvat etukäteen ilmoittamatta.

Lue myös: Koevapauteen päässyt ex-vapaaottelija Mika Ilmén karuista vankilaoloista: Pikilattia ja paljuselli!
 
Vangin täytyy myös vastaa seurantalaitteeseen tuleviin tukipartion puheluihin. Joissain tapauksissa vanki voidaan myös määrätä ilmoittautumaan päivittäin paikalliselle poliisiasemalle.
 
Mikäli vanki rikkoo koevapaudelle määrättyjä ehtoja, hän joutuu takaisin vankilaan. 
 
Koevapausjärjestelmä otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2006.