Hyppää pääsisältöön
Olut saattaa alentaa kuoleman riskiä.

Tutkimus: Pari lasia olutta, viiniä tai viinaa päivässä voi alentaa kuoleman riskiä!

American Association for the Advancement of Science (AAAS)-konferenssissa esiteltiin tutkimus, joka ehdottaa, että päivittäinen lasillinen olutta tai viiniä saattaisi olla avain pitkäikäisyyteen.

University of California Irvine -professori, tohtori Claudia Kawas totesi viikonloppuna Texasissa järjestetyssä paneelikeskustelussa, että alkoholin kohtuukulutus on liitetty pitempään elämään. Kawas perusti väitteensä vuonna 2003 alkaneeseen tutkimukseen, jossa seurattiin 1 600 osallistujaa. Osallistujien piti olla vähintään 90-vuotiaita.

Kawasin johtamassa tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa osallistujien ruokavaliota ja elintapoja. Tutkijoiden mukaan pari lasillista alkoholia (olutta, viiniä tai viinaa) päivässä saattaa pienentää kuoleman riskiä verrattuna ihmisiin, jotka pidättäytyvät alkoholista täysin. 

Käytössä on syytä noudattaa kohtuutta

Duke-yliopiston kardiologi, tohtori Michael ABlazing muistuttaa, että alkoholin ja pitkäikäisyyden väliltä on löydetty yhteys, mutta ei syy-seuraus -suhdetta. Hänen mukaansa tuloksiin tulisi yhä suhtautua varauksella. Vaikka kohtuullinen käyttö saattaa liittyä pidempään elämään, ei alkoholia kannata suurkuluttaa ikuisen elämän toivossa.

– Tiedämme, että jos juot parikymmentä litraa viiniä päivässä, tulet tuskin elämään kovin pitkään, hän toteaa.

Alkoholi on toksiini, joten sen käytössä on syytä noudattaa kohtuutta.

– Alkoholin tiedetään aiheuttavan vahinkoa kehon jokaisessa elimessä. Se on myrkkyä, sanoo lääketieteen kliininen professori Steven Lamm:

– Paradoksi on se, että hyvin vähäisen tai kohtalaisen määrän on joissakin väestötutkimuksissa, jotka ovat mielestäni erittäin epäluotettavia, havaittu saattavan vähentää sydänsairauksien riskiä.

Lamm huomauttaa, ettei hän kehottaisi potilaitaan aloittamaan juomista, mikäli he eivät muuten käytä alkoholia.

Lähde: Men's Health


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
all over press

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!