Hyppää pääsisältöön
Uusi planeetta saattaa olla elämälle otollinen.

Tiedemiehet löysivät uuden planeetan - voi olla elämälle otollinen!

Tutkijat ovat löytäneet planeetan, joka on lähin tunnettu paikka mahdolliselle elämälle. Suunnilleen maapallon kokoinen Ross 128b sijaitsee vain 11 valovuoden päässä.

Ross 128b on Punainen kääpiö, joka liikkuu kohti Maapalloa. Vaikka Ross 128b sijaitsee tällä hetkellä 11 valovuoden päässä, sen uskotaan ehtivän Maan naapuriksi "vain" 79 000 vuodessa. Tällä hetkellä Maan lähin naapuri on Proxima b, joka sijaitsee 4,2 valovuoden päässä. Proxima b:n isäntätähteä, Proxima Centauria, voi kuitenkin verrata ailahtelevaan teini-ikäiseen; se tuottaa ajoittain vaarallisia säteilypurkauksia, jotka voivat tuhota planeetan ilmakehän.

Ross 128b:n isäntätähti sen sijaan on rauhallisempi. Mikä parasta, Ross 128b vaikuttaisi täyttävän ainakin joitain elinkelpoisuuden perusedellytyksiä. Astronomit arvelevat, että Ross 128b:n lämpötila saattaa olla lähellä Maan lämpötilaa, noin -60-20 celsiusastetta. Sen massan perusteella tutkijat arvioivat, että kyseessä on kiviplaneetta.

Tähti havaittiin HARPS-laitteen avulla La Sillan observatoriossa, Chilessä. Toistaiseksi mikään tunnettu eksoplaneetta ei ole yhtä lähellä ja yhtä elämälle otollinen kuin Ross 128b.

– Tämä on aivan erityinen, sanoo astronomi Nicola Astudillo-Defru.

Lähde: The Sydney Morning Herald


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
ALL OVER PRESS

>

Suosituimmat

Ladataan sisältöä

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!