fbq
Oho
17.04.2017 19:05
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus
Ihminen tarvitsee ravinteikkaan ruokavalion.
Sori, kannibaalit - ihmisistä ei ole ravinnoksi!
Oho
17.04.2017 19:05
Teksti | Kuvat: Seiskan toimitus

Sen lisäksi, että kannibalismi on sosiaalisesti paheksuttua ja yleensä laitonta, on kyseessä vieläpä hyvin vähäravinteinen ruokavalio.

Antropologi James Cole Brightonin yliopistosta sanoo, ettei kyseessä ole ravitseva ruoan lähde. Tutkimuksessaan Cole laski, paljonko kaloreita ihmiskehon syötäväksi kelpaavista osista olisi saatavilla. Hän käytti laskelmassaan 50 kilon painoista miestä, joka vastasi historiassa keskivertoa miestä. Colen mukaan miehen reisistä saisi 13 354 kaloria ja olkavarsista 7 451 kaloria. Aivoista ja selkäytimestä kaloreja kertyisi 2706 kaloria ja sydämestä 650 kaloria. Perna olisi kehon vähiten ravitseva osa vaivaisella 128 kalorillaan.

20-30-vuotiaan miehen energiantarve on nykysuositusten mukaan vähintään 2400 kaloria päivässä. Näin ollen kaverin syöminen kyllä täyttäisi päivän kalorimäärän. Kannibalismin historiassa kuitenkin nähdään tyypillisesti heimokulttuuria, joten on epätodennäköistä, että yksi henkilö olisi koko ihmisen syötäväkseen.

Villamammutti kalorikuningas

Ihmiset kalorit eivät muutenkaan pärjänneet hyvin muiden nisäkkäiden rinnalla. Kivikaudella ravinnoksi käytetyistä elämistä esimerkiksi lehmästä oli Colen laskelmien mukaan saatavissa noin 367 200 kalorin verran einestä, biisonista 612 000 ja villamammutista 3,6 miljoonaa kaloria.

Lisäksi, kuten Cole huomauttaa, toisen ihmisen metsästäminen voi olla hyvin työlästä, mikäli tämä tietää olevansa ruokalistalla. 

– Henkinen ja fyysinen rasitus, joka toisen ihmisen metsästämisestä aiheutuu, kun otetaan huomioon ihmisen kyky taistella, juosta ja juonitella pakotiensä, on huomattavasti suurempi, kuin jos luolamies metsästäisi jotakin muuta nisäkästä, Cole toteaa.  

Oliko kannibalismiin seremoniallinen syy?

Cole ei edelleenkään osaa sanoa, miksi jotkut ihmiset ovat harjoittaneet kannibalismia. Hän epäilee, että kyseessä saattaisi olla esimerkiksi seremoniallinen perinne, mutta myöntää, ettei hänellä ole varmaa tietoa asiasta.

Lähde: Men's Health

Tilaa Seiskan uutiskirje! »